breaking newsΚύπρος

Το Barbaros στο «τριεθνές» της Μεσογείου! Τα μηνύματα της Άγκυρας και η παγίδα στην Αθήνα

Η περιοχή που η Τουρκία έχει επιλέξει να στείλει το Barbaros δεν είναι τυχαία. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει “ρίξει άγκυρα” στο λεγόμενο … “τριεθνές”!

Είναι το σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου και η ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Το σημείο επελέγη έχοντας στόχο να δώσει η Τουρκία απάντηση στις δηλώσεις που έγιναν μετά από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με τις οποίες έγινε λόγος για οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η περιοχή επίσης επικαλύπτει τα οικόπεδα 4 και 5, τα οποία ακόμη είναι “ορφανά”. Αποτελεί ακόμη τμήμα των παράνομων “οικοπέδων” που έχουν δοθεί στην κρατικών συμφερόντων τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Τέλος απ΄ αυτή τη περιοχή περνά ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EAST MED.

Το Barbaros που επί της ουσίας δεν κάνει καμία απολύτως έρευνα, απλά εκπέμπει το μήνυμα της Άγκυρας που λέει ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει τίποτα σ΄ αυτή τη περιοχή. Πρώτα απ΄ όλα η οριοθέτηση! Το πως θα το καταφέρει είναι ερώτημα στο οποίο όμως η απάντηση είναι μία: δια της βίας. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος.

Για να αποτρέψει την οριοθέτηση όπως το διεθνές δίκαιο και η λογική προβλέπει η Τουρκία πρέπει να επιβάλλει την παράλογη, παράνομη και επικίνδυνη θέση ότι το Καστελόριζο …δεν υπάρχει! Το επιχείρημα ότι το νησί δεν έχει ΑΟΖ, δεν μπορεί να σταθεί ούτε γι΄ αστείο. Κατοικείται , έχει οικονομική ζωή και άρα όσα ψελλίζει η Τουρκία είναι για γέλια.

Επειδή όμως η κατάσταση δεν είναι για γέλια, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σ΄ όλο το κόσμο, καλό είναι να ΄χουμε το νου μας. Όχι μόνο από τους εχθρούς Τούρκους ,αλλά και από τους “φίλους και συμμάχους” μας.

Κανένας από τους “μεγάλους” που έχουν στείλει τις εταιρείες τους στην περιοχή δεν θέλει την ένταση και την σύρραξη. Ωστόσο δεν επιθυμούν και τη μόνιμη γκρίνια και τις συνεχείς παρενοχλήσεις.

Τίποτα όμως δεν αποκλείει ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα επιβάλλουν τη σταθερότητα μετά από μια κρίση που στόχο θα έχει να “μας βάλει να κουβεντιάσουμε”! Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ελλάδα δεν έχει απολύτως τίποτα να συζητήσει.

Όλα όσα την αφορούν προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να υποχωρήσει. Για να το κάνει αυτό όμως θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια κατάσταση κρίσης μόνη, για όσο χρειαστεί.

Για να μπορέσει να πάει σε όποιο τραπέζι συζητήσεων για οποιοδήποτε θέμα, από θέση ισχύος κι όχι ευχαριστώντας ξανά Αμερικανούς κι άλλους ισχυρούς.

Όσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ ή οι Ευρωπαίοι θα “κόψουν τους δεσμούς” με την Τουρκία και θα υποστηρίξουν τα δικά μας συμφέροντα είναι μάλλον αφελείς. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτό που θα προσπαθήσουν να κάνουν είναι να μας πείσουν ότι “και οι Τούρκοι κάτι πρέπει να πάρουν”! Οι Τούρκοι προς το παρόν έχουν πάρει δια των όπλων τη μισή Κύπρο, από την οποία οφείλουν επιτέλους να αποσυρθούν.

Ελπίζουμε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπει σε τέτοια συζήτηση. Γιατί η κατάληξη θα είναι αυτό που επιχειρεί η Τουρκία στο “τριεθνές της Μεσογείου”, να το πετύχει.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Να εκπέμψει κι αυτή το δικό της καθαρό μήνυμα, ότι δεν θα παίζει το ρόλο του “καλού παιδιού” όσο κι αν πιεστεί. Θα πρέπει να πείσει όλους τους “παίκτες” ότι αν τα όρια ξεπεραστούν είναι διατεθειμένη να “πατήσει κουμπιά” που και δουλεύουν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Το αναφέρουμε για όσους δικαιολογημένα ανησυχούν ή πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση μας έχει καταστήσει αδύναμους.

Δεν είναι έτσι…Αδύναμες ΕΔ δεν έχουμε. Αρκεί να έχουμε πολιτικούς που δεν θα φοβηθούν να πάρουν αποφάσεις.

Πηγή: militaire.gr

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: