breaking newsΕλλάδα

Τώρα εξηγείται γιατί ο Ερντογάν «λυσσάει» για τα πετρέλαια της Μεσογείου

Προπαγανδιστικό κείμενο αποκαλύπτει την ασύλληπτη αξία των ενεργειακών πόρων

Προπαγανδιστικό υλικό προκειμένου να υποστηρίξει ότι θίγονται τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και να επαναλάβει σε διεθνές πλέον «κοινό» τις απειλές και προειδοποιήσεις εναντίον της Ελλαδας και της Κύπρου προβάλει η Υπηρεσία Δημόσιας Διπλωματίας της Τουρκίας με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο υλικό αυτό (με πίνακες γραφικών στην ανάρτηση του trdiplomacy στο Twitter σε αρκετές γλώσσες) περιγράφονται σε ενότητες η «προσπάθεια της Ελλαδας και της Νοτίου Κύπρου -όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία- να επιβάλλουν τετελεσμένα», αναλύονται οι  επιχειρήσεις της  Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου ενώ περιγράφονται και οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει με την αγορά υπερσύγχρονων ερευνητικών και του πλωτού γεωτρύπανου Fatih, ενώ με επίσημο τρόπο ανακοινώνεται ο σχεδιασμός για την κατασκευή τουρκικής Ναυτικής Βάσης στην παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

Αναφέρει: «Ο φυσικός πλούτος στην Ανατολική Μεσόγειο: Οι υπόγειοι πόροι που έχουν εντοπισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι 3,45 τρισεκατομμύρια m3, 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου συνολικής αξίας σχεδόν 3 τρις δολαρίων.

Η Άγκυρα επισημαίνει ότι με τον πλούτο αυτό, η «περιοχή που καλύπτει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου καθίσταται αναμφίβολα μια από τις πιο κρίσιμες περιοχές του κόσμου».

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει  40 πολεμικά σκάφη στην περιοχή με στόχο των χωρών αυτών να αποσπάσουν μερίδιο από τους φυσικούς πόρους της περιοχής».

Με τίτλο «Προσπάθειες της Νότιας Κύπρου -όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- και της Ελλάδας για δημιουργία τετελεσμένου» το κείμενο υποστηρίζει ότι όταν έγινε η ανακάλυψη των  φυσικών πόρων, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, «άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση, εκδίδοντας χάρτες της αποκαλουμένης ΑΟΖ και της δικαιοδοσίας των θαλασσίων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την Άγκυρα η «Ελλάδα διεκδικεί δικαιώματα επι των θαλασσίων ζωνών της Τουρκίας, και οι «δυο μαζί προσάρτησαν” σε δικές τους ζώνες ενεργειακά οικόπεδα της Τουρκίας, ενώ από το 2008 Ελλάδα και Ελληνοκυπριακή Διοίκηση -όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία- πραγματοποιούν συμφωνίες, εκδίδουν άδειες γεωτρήσεων σε διάφορες χώρες και εταιρίες, υπογράφουν συμφωνίες διανομής κερδών με όλες τις χώρες που έχουν ακτές στην Μεσόγειο (ειδικά με το Ισραήλ) εκτός της Τουρκίας.

Ολες αυτές οι προσπάθειες είναι  εναντίον του Διεθνούς Δικαίου, παραβλέπουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της (παράνομης) “ΤΔΒΚ” επι της ενέργειας» ενώ επικρίνεται και η Ε.Ε. γιατί όπως επισημαίνεται υποστηρίζει τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους. Περιγράφοντας την τουρκική στάση το κείμενο αυτό επισημαίνει ότι η Τουρκία «έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή» και  έχει διαμαρτυρηθεί για τους «αποκαλουμένους χαρτες ΑΟΖ που προωθούνται από Ελληνοκυπρίους και την Ελλάδα και διαμόρφωσε τον δικό της  χάρτη υπεράκτιων δικαιοδοσιών».

Περιγράφοντας και τις άλλες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία αναφέρει ότι στα πλοία που εμπλέκονται σε «παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό άλλων χωρών σε θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας απευθύνονται προειδοποιήσεις και ανακόπτεται η πορεία τους».

Όμως και πάλι εκτοξεύονται απειλές: «Η Τουρκία τονίζει ότι κάθε έρευνα για υδρογονάνθρακες στο νησί, που θα γίνει πριν λυθεί το Κυπριακό, θα οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα» και συγχρόνως ενημερώνει για την πρόθεση του Τουρκικού Ναυτικού Επιτελείου για την κατασκευή Ναυτικής Βάσης στην (παράνομη) «ΤΔΒΚ». Το τουρκικό προπαγανδιστικό κείμενο καταγράφει τις γεωτρήσεις που μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει στη Μαύρη Θάλασσα άλλα και την έναρξη  της γεώτρησης του Fatih στο Οικόπεδο της Alanya1 που είναι εντός της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Τουρκία και το επόμενο βήμα θα είναι η γεώτρηση στην Μερσίνα, ενώ παρουσιάζονται οι δυνατότητες του FATIH με την επισήμανση ότι σύντομα η Τουρκία θα αποκτήσει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο.

ΠΗΓΗ:hellasjournal.com

crashonline.gr
Back to top button