breaking newsΕλλάδα

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων: Δεύτερη γεώτρηση από την Άγκυρα – Navtex ανοιχτά της Μερσίνας – Βόλτες από την Φ/Γ TCG Fatih στα στενά της Χίου

 

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Η Άγκυρα θέλει να απαντήσει στην έντονη κινητικότητα που υπάρχει πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην προσεχή γεώτρηση της Exxon, που θα λάβει χώρα σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή, ή το αργότερο το προσεχές Σάββατο.

Νέα οδηγία προς ναυτιλομένους  (NAVTEX) εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας περιοχή ανοιχτά του κόλπου της Μερσίνας και σε απόσταση περίπου 90 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες την δεύτερή της γεώτρηση.

Η Νanvtex θα έχει ισχύ από αύριο 14  Νοεμβρίου και λήγει στις  19 Ιανουαρίου.

TURNHOS N/W : 1114/18
MEDITERRANEAN SEA
DRILLING OPERATIONS, BY ROWAN NORWAY BETWEEN 14 NOV 18-19 JAN 19 IN AREA BOUNDED BY;
36 23.13 N – 034 55.78 E
36 23.13 N – 034 56.93 E
36 22.23 N – 034 56.93 E
36 22.23 N – 034 55.78 E

Τη γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στον στόχο «Mersina Maz 1» παράλληλα με αυτή του Πορθητή ανοιχτά της Αττάλειας, έχει αναλάβει το γεωτρύπανο “Rowan Norway. Υπενθυμίζεται ότι έχει έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ της ΤΡΑΟ και της “Rowan”  στο τέλος Σεπτεμβρίου., αναφέρει το κυπριακό sigmalive.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Η φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού F242 TCG Fatih κινήθηκε χθες κάνοντας επίδειξη σημαίας στο στενό της Χίου.

Πρόκειται για την φρεγάτα κλάσης Yavuz Meko 200 Track I F242 TCG Fatih η οποία κινήθηκε νότια προς βόρεια στο γνωστό στενό της Χίου.

Δείτε βίντεο από τον AegeanHawk

Επικαλούμενοι οι νέο-οθωμανοί την συνθήκη της Λωζάνης, κατηγορούν την Ελλάδα ότι διαθέτει βαρέα όπλα στην νήσο Χίο, αλλά και σε άλλα νησιά ενώ προχώρησαν και σε κάτι πολύ ύποπτο .

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου άμυνας Akbar Ertürk, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΜ Ümit Yalım,υπογράμμισε ότι «η κυριότητα των χωρικών υδάτων γύρων από την Χίο αλλά και των πέριξ  νησιών μας ανήκουν στην Τουρκία και οι  στρατιωτικές ασκήσεις με βλήματα που πέφτουν στην θάλασσα από βαρέα όπλα, αποτελούν μεγάλη πρόκληση”.

Η πρόκληση των Τούρκων υπεισέρχεται σε επικίνδυνους ατραπούς για την χώρα μας, μιας και προσπαθούν πάση θυσία να «γκριζάρουν» περιοχές στο Αιγαίο,  θέλοντας να προκαλέσουν «επεισόδιο» με στόχο την συνολική διευθέτηση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Στο «μυθιστόρημα» που έφτιαξαν για να στηρίξουν την κατηγορία για τις βολές του ελληνικού στρατού στο νησί, οι επιτελείς του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρθηκαν σε  δήθεν πρόβλημα με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του κινδύνου της εναέριας κυκλοφορίας.

Όλο το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα έχει σαφή και προκαθορισμένο στόχο την δημιουργία κλίματος έντασης.

Οι Τούρκοι θέλουν είτε να «καμφθεί» το ηθικό της ελληνικής κυβέρνησης, είτε να προκαλέσουν κάτι «εντυπωσιακό» με σκοπό την εκ νέου συζήτηση ολόκληρης της οριογραμμής από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κάσο και την Κρήτη.

Απαιτούν μερίδιο και αυτό σίγουρα θα το τόνισε και ο Τούρκος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογο του Ν.Τραμπ στο Παρίσι.

Αυτό το αλισβερίσι σαφώς όμως θα έχει επιπτώσεις, (αν και εφόσον επιτευχθεί) στις σχέσεις της Τουρκίας  με την Ρωσία.

Κακά τα ψέματα, αν οι νέο-οθωμανοί δεν λάβουν το πράσινο φως  από την Ουάσιγκτον, τότε δεν πρόκειται να προβούν σε κάτι «τολμηρό» σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους σαφώς και δεν θέλουν να παραδώσουν τη Τουρκία στην Μόσχα σε καμία περίπτωση.

Αν όμως λάβουν οι Τούρκοι το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, τότε η Ρωσία θα προδοθεί ωμά  και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα γυρίσουν στην εποχή των ρωσοτουρκικών πολέμων.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία φαίνεται να υπάρχει ως σενάριο πάνω στο τραπέζι του τεράστιου ενεργειακού παιχνιδιού το οποίο διαδραματίζεται στην Α.Μεσόγειο αυτό το διάστημα.          

 

.pentapostagma.gr

Back to top button