breaking newsΕλλάδα

Ξαναχτυπά ο Παπαδημούλης: «Σήμερα μπορούμε να τιμάμε μαζί τους ήρωες, Έλληνες και Αλβανούς» – Χρησιμοποιεί την υπόθεση Κατσίφα για «προοδευτική» πολιτική

 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εξυψώνοντας τους Αλβανούς με τους Έλληνες ήρωες του έπους του 1940, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα μπορούμε να τιμάμε μαζί τους ήρωες, Έλληνες και Αλβανούς».

Για την υπόθεση Κατσίφα ανέφερε πως πρέπει να διαλευκανθεί για να υπάρξει σωστή οικοδόμηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας και πως «πρέπει να μας απασχολήσει όλους”, αναιρώντας τις πρόσφατες προσβλητικές δηλώσεις περί ακραιοτήτων και εξτρεμισμού από τον εθνομάρτυρα.

Στην ουσία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χρησιμοποιεί την υπόθεση δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα με σκοπό να ασκήσει την γνωστή «προοδευτική» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σκυλεύοντας για άλλη μια φορά τη μνήμη του νεκρού.

Την πεποίθησή του ότι «οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διαλευκανθεί πλήρως αυτό το τραγικό περιστατικό», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του που φιλοξενεί η αλβανική εφημερίδα «Shekulli», αναφορικά με την υπόθεση Κατσίφα.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε, ότι μόνο έτσι «η φιλία των δύο λαών θα μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις» και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να αποφεύγονται άστοχες και εμπρηστικές δηλώσεις, ακόμα περισσότερο όταν προέρχονται από επίσημα χείλη, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που προκλήθηκε από τα πυρά των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, είναι ένα τραγικό γεγονός που πρέπει να μας απασχολήσει όλους», και πως «πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του για να γνωρίζει η οικογένειά του, τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και ολόκληρη η αλβανική κοινωνία τι ακριβώς συνέβη».

Σημείωσε επίσης, πως «γνωρίζει ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και οι αστυνομικές υπηρεσίες και των δύο χωρών είναι σε επαφή για αυτό το θέμα».

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, σημείωσε ότι «μετά από πολλά χρόνια, όπου οι διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν στο καλύτερο επίπεδο, οι δύο χώρες προσπαθούν να επιλύσουν διαφορές δεκαετιών, με τις κυβερνήσεις τους να δείχνουν την απαραίτητη πολιτική βούληση» και «απόδειξη αποτελεί η συμφωνία για τα ελληνικά νεκροταφεία των ηρώων Ελλήνων στρατιωτών που πέθαναν στην Αλβανία, ενώ πολεμούσαν ενάντια στον φασισμό», προσθέτοντας πως «σήμερα μπορούμε να τιμάμε μαζί αυτούς τους ήρωες, τους Έλληνες και τους Αλβανούς».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ τόνισε ακόμα, ότι η προσέγγιση των δύο λαών πρέπει να συνεχιστεί με αμοιβαίο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στους νόμους και κανόνες και επεσήμανε πως οι «ενέργειες όλων, ειδικά των κομμάτων, πρέπει να είναι προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε πως η αρχική στάση του Παπαδημούλη ήταν πως «δεν πρέπει να ιεροποιούμε τον Κατσίφα, ήταν ακραίος», ακολουθώντας την «γραμμή” Πάγκαλου και «σκυλεύοντας” τη μνήμη του νεκρού ήρωα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις: ”Η πρώτη δήλωση του Έντι Ράμα ήταν άστοχη και σε αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους” δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Η Ελλάδα ως το πιο παλαιό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στα Βαλκάνια και το πιο ισχυρό και το πιο πλούσιο, πρέπει να πρωτοστατεί έτσι ώστε τέτοια θλιβερά περιστατικά να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.

Αυτό που τώρα προέχει είναι να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν διάφοροι να τζογάρουν πολιτικά στο θέμα και από τις δύο πλευρές των συνόρων, πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, και να εξασφαλιστεί η ενεργή ελληνική συμμετοχή στη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες βρέθηκε νεκρός ο Κωνσταντίνος Κατσίφας” συμπλήρωσε.

«Προφανώς ο άνθρωπος αυτός είχε ακραίες απόψεις, προφανώς είχε καλάζνικοφ και πυροβολούσε και όλοι όσοι στα Τίρανα ή στην Αθήνα είναι της άποψης εναντίον της βίας από όπου κι αν προέρχεται και εναντίον της ένοπλης πάλης για την επίτευξη πολιτικών στόχων, δεν πρέπει να ιεροποιούν τον άνθρωπο, αλλά για εμάς είναι πρώτης προτεραιότητας, και εννοώ και την ελληνική Πολιτεία και την ελληνική κοινωνία, δύο πράγματα: πρώτον να διαλευκανθεί αν μπορούσε ο Κατσίφας να εξουδετερωθεί χωρίς να σκοτωθεί και το δεύτερο να μην πυροδοτήσει αυτό το πινγκ πονγκ της οξύτητας και των δηλώσεων, επιδείνωση των σχέσεων και της ζωής της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας” είχε τονίσει.

 

 

.pentapostagma.gr/

Back to top button