breaking newsΕλλάδα

Στη γραμμή Τσίπρα & ο Μητσοτάκης: «Να διαφυλαχθούν οι σχέσεις μας με την Αλβανία»! – Δεν καταδικάζει ξεκάθαρα το καθεστώς Ράμα

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Politika της Σερβίας παραχώρησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι .

Ο Πρόεδρος της ΝΔ και επίδοξος Πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ήπιες. Εδώ μιλάμε για μία εν ψυχρώ εκτέλεση. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να αντιδράσει ακόμα περισσότερο στις προκλητικές κινήσεις των Αλβανών.

Για το θέμα του θανάτου του μέλους της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι παραμένουν πολλά κενά και θολά σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν από τις αλβανικές αρχές. Προσθέτει δε ότι δηλώσεις που έγιναν από την Αλβανική πλευρά «δεν βοήθησαν» και πρέπει όλοι να είναι «πολύ προσεκτικοί».

Πώς βλέπετε τις σχέσεις με την Αλβανία, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων;

Το τελευταίο περιστατικό με τον πυροβολισμό και το θάνατο του Έλληνα ομογενούς, έχει αφήσει ακόμα πολλά κενά και θολά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση από τις αλβανικές αρχές. Κάποιες δηλώσεις που επίσης έγιναν από την Αλβανική πλευρά δεν βοήθησαν την όλη κατάσταση και πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Πέραν αυτού, οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην επηρεαστούν από ατυχείς δηλώσεις ή αναφορές, πολύ περισσότερο από ενέργειες που μπορεί να τις πλήξουν σοβαρά.

Τι άλλο δηλαδή μένει να γίνει για να μην χαλάσουν οι σχέσεις μας με την Αλβανία; Να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο η καταπίεση της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας;

Θα χρειαζόταν μεγαλύτερη προσοχή στη διατύπωση που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου βράζει και ζητάει απαντήσεις. Θέλει σίγουρα μεγαλύτερη στήριξη από τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και κυρίως από αυτά που μελλοντικά θα κυβερνήσουν.

Στην γραμμή Τσίπρα δηλαδή ο Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα πριν λίγες ημέρες είχε δηλώσει τα εξής:

«Σήμερα είναι μέρα πένθους για οικογένεια και ομογένεια, δεν θέλω να μπω σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Κατανοώ το πένθος της οικογένειας, την χαροκαμένη μάνα. Δικαιολογημένη η πικρία και ο θυμός. Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έκανε ότι έπρεπε να κάνει. Ζητήσαμε διαλεύκανση της υπόθεσης και τη συμμετοχή Έλληνα αστυνομικού. Μας υποσχέθηκαν να μας δώσουν πλήρες πόρισμα για την υπόθεση.

Θέλω να πω, πως αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική στο να έρθουμε κοντά με τη γειτονική χώρα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ξεχάσαμε τι γινόταν την 28η Οκτωβρίου στο χωριό: είχαμε ταφή οστών πεσόντων ηρώων στην Αλβανία, κάτι που έγινε μετά από 70 χρόνια. Αυτές οι εξελίξεις έχουν αξία.

Ήταν ένα δυσάρεστο συμβάν, μας έθλιψε.

Η ελληνική μειονότητα πρέπει να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα που δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε τον διάλογο γι αυτό το λόγο.

Θα οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με την Αλβανία.

Εμείς έχουμε χαράξει μια στρατηγική για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, έχουμε κόστος, αλλά τον προσανατολισμό μας δεν θα τον χάσουμε».

Θα σοβαρευτούν κάποιοι στην Ελληνική πολιτική σκηνή επιτέλους;

 

 

pentapostagma.gr

Back to top button