breaking newsΚύπρος

Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν Ελληνοκύπριους γεωργούς – Κλίμα έντασης από την Άγκυρα στη νεκρή ζώνη

 

Νέα πρόκληση από τον τουρκικό στρατό αναφέρουν Ελληνοκύπριοι γεωργοί στη Νεκρή Ζώνη στην περιοχή της Δένειας.

Ο κοινοτάρχης του χωριού Δένειας, κ.Χριστάκη Παναγιώτου, ο οποίος μίλησε στο Sigmalive, εδώ και μία βδομάδα δέχεται καταγγελίες από γεωργούς της περιοχής, οι οποίοι καλλιεργούσαν εδώ και χρόνια χωράφια στη Νεκρή Ζώνη με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες αναφέρουν ότι ο κατοχικό στρατός συνοδεύει Τουρκοκύπριους γεωργούς και προχωρούν σε απειλές.ΔΕΝΕΙΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα σοβαρότατο περιστατικό σημειώθηκε χθες μεταξύ Αυλώνας και Δένειας, ενώ σήμερα σημειώθηκε μεταξύ Δένειας και Φιλιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρία, Τούρκος αξιωματικός επενέβη στη δουλειά Ελληνοκύπριου γεωργού και τον απείλησε. Το ίδιο έγινε και σήμερα, αναφέρει.

Καταγγέλλει συγκεκριμένα πως από την Τετάρτη, τ/κ γεωργοί με τη συνοδεία Τούρκων στρατιωτών, εισέρχονται στα χωράφια τους και τα καλλιεργούν

«Την Τετάρτη, καλλιεργούσα ένα τεμάχιο και ήρθε ένα αυτοκίνητο των Τούρκων και με έδιωξαν. Ήρθαν τα Ηνωμένα Έθνη και μου είπαν να αποχωρήσω για να μην δημιουργηθεί περισσότερο πρόβλημα και έτσι έφυγα. Χθες Πέμπτη, κατέβασαν τρακτέρ με συνοδεία του τουρκικού στρατού και συνεχίζουν τις εργασίες στις δικές μας καλλιέργειες. Τα γεωργικά τεμάχια είναι ιδιόκτητα, εντός της νεκρής ζώνης και το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη μας είπαν ότι μπορούμε να τα καλλιεργούμε”. 

«Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους. Εμείς ειδοποιήσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών και τις γεωργικές οργανώσεις. Μας διαβεβαίωσαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει διαβήματα μέσω των Ηνωμένων Εθνών”.  

Τουρκικές προκλήσεις και στην περιοχή Αυλώνας

Εκτός από τη Δένεια, ένταση μεταξύ τούρκων στρατιωτών και ελληνοκυπρίων γεωργών σημειώθηκε και στην περιοχή Αυλώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του alphanews.live ένας γεωργός στη Δένεια δέχτηκε απειλές από τον κατοχικό στρατό ότι θα συλληφθεί.

Τα διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ διαβεβαιώνει σύμφωνα με το alphanews.live ότι το Υπουργείο προέβη στα εξής διαβήματα,

«Όταν έφτασε η πρώτη ενημέρωση για δυο περιστατικά στην περιοχή της Δένειας και Αυλώνας, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονα διαβήματα  ΟΥΝΙΦΥΚΙ ζητώντας την παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης για την αποκατάσταση της πρόσβασης και των δικαιωμάτων των γεωργών να καλλιεργούν τα κτήματά τους στη νεκρή ζώνη, και για διασφάλιση της ακεραιότητάς τους. Έχουμε διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουν προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τον κατοχικό στρατό και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι αποκαθίστανται τα δικαιώματα των γεωργών και διασφαλίζεται η ασφάλειά τους”. 

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Τούρκοι προκαλούν με τη φωτογραφία του Σολωμού – Καρέ-καρέ οι προκλητικές χειρονομίες από Τούρκους στρατιώτες ), είχαμε αναφέρει ότι Τούρκος στρατιώτης των κατοχικών δυνάμεων της Κύπρου, φέρεται να σήκωσε φωτογραφία, που αποτυπώνει την στιγμή της άνανδρης δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού, θέλοντας να προκαλέσει τους Κύπριους στρατιώτες της άλλης πλευράς σύμφωνα με πληροφορίες από την μεγαλόνησο.

Η εικόνα, η οποία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2017, κοντά στην ημερομηνία της άνανδρης δολοφονίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από τους «Γκρίζους Λύκους”, Τούρκοι στρατιώτες σε φυλάκιο στο οδόφραγμα της Δερύνειας φαίνονται να επιδεικνύουν προκλητικά φωτογραφία η οποία βρίσκεται σε κορνίζα με την στιγμή της δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου του 1996.

Τέτοιου είδους προκλήσεις προφανώς από την τουρκικά πλευρά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο προβοκάτσιας της Άγκυρας στην Κύπρο, την στιγμή ακριβώς που αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ οι Τούρκοι δημιουργούν ναυτική βάση στην μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει πολύχρονο σχέδιο που περιλαμβάνει ακόμα και «επιθετική πολεμική ενέργεια» στην νεκρή ζώνη, σε περίπτωση απόσυρσης της UNFICYP, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ΟΗΕ αλλά και λόγω νέων παγκόσμιων ‘‘παιγνίων‘‘.

Εφόσον αποσυρθεί μελλοντικά η UNFICYP, η Τουρκία θα προσπαθήσει με «πολεμική επιθετική επιχείρηση να καταλάβει ολόκληρη την έκταση της νεκρής ζώνης που αποτελεί το 6% του κυπριακού εδάφους.

Οι Τούρκοι από το 1974 και μετά, σε πρώτη ευκαιρία, δείχνουν τις προθέσεις τους για υφαρπαγή όχι μόνο της νεκρής ζώνης, αλλά ολόκληρου του νησιού.

 

 

pentapostagma.gr

 

Back to top button