breaking newsΕλλάδα

Τούρκος υπουργός Αμυνας: Οι Ελληνες θέλουν να αρπάξουν την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης [χάρτες]

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ- φωτογραφία AP

Ενοχλούν την Αγκυρα οι συμμαχίες που έχει χτίσει η Κύπρος με Αίγυπτο, Ιορδανία, Ισραήλ και Ελλάδα, φυσικά, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και προσπαθούν να βρούν συμμάχους στη Λιβύη. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ που επισκέφθηκε την Λιβύη παρουσίασε -όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak- και χάρτες στους Λίβυους συνομιλητές του, με τις οποίες έδειξε πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη λιβυκή ΑΟΖ οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Λευκωσία.

Ολα αυτά λίγο πριν το γεωτρύπανο της ExxonMobil ξεκινήσει τις γεωρτήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ υπό το άγρυπνο μάτι της Ουάσινγκτον, που δεν σκοπεύει να αφήσει τα συμφέροντα του αμερικανικού κολοσσού απροστάτευτα. Ο Χουλουσί Ακάρ είπε στους συνομιλητές του, εκπροσώπους της λιβυκής κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα θέλει να σφετεριστεί μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης. Και στους χάρτες έδειξε τις δήθεν παραβιάσεις αλλά και ποιες πραγματικά είναι οι θαλάσσιες περιοχές, για κάθε μία χώρα πραγματικά.

Αν δει κανείς τους χάρτες που παρουσίασε ο Ακάρ στους Λίβυους, τα ελληνικά νησιά, ακόμα και η Κύπρος, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει φυσικά το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες και όλη σχεδόν η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να περιέλθει στον έλεγχο της Αγκυρας.

Η επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και μαζί του ήταν και ο  αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ το ραντεβού στο οποίο παρουσιάστηκαν οι χάρτες έγινε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε στρατιωτική βάση.

Ο χάρτης που παρουσίασε ο Ακάρ και δείχνει -υποτίθεται- τη λιβυκή ΑΟΖ που έχει υφαρπάξει η Ελλάδα:

Πηγή: Τούρκος υπουργός Αμυνας: Οι Ελληνες θέλουν να αρπάξουν την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης [χάρτες] | iefimerida.gr

Back to top button