breaking newsΔιεθνή

Πολωνία: Δημοψήφισμα στη χώρα για την αποδοχή ή όχι χιλιάδων μεταναστών

Η Πολωνία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό και τρία άλλα βασικά ζητήματα, την ίδια ημέρα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος (Οκτώβριος), αφού οι βουλευτές της χώρας ενέκριναν σχετικό ψήφισμα στο κοινοβούλιο χθες Πέμπτη.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) επιθυμεί να αντιμετωπίσει τέσσερα ζητήματα και συγκεκριμένα: την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τον φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την αποδοχή μεταναστών βάσει συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιπολίτευση της Πολωνίας επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι το PiS καταχράται δημόσιους πόρους για μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να «ενεργοποιήσει τους υποστηρικτές του» και «να δαιμονοποιήσει τους αντιπάλους», με μια σειρά ερωτήσεων.

Η αντιπολίτευση είπε ακόμα ότι η απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα για μια σειρά από ζητήματα που είναι «καυτά», ήταν μια προσπάθεια «χειραγώγησης» του αποτελέσματος των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ επεσήμανε: «Οι ερωτήσεις που τίθενται εκεί είναι κρίσιμες για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και της χώρας μας».

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις επερχόμενες γενικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, πέρασε με 233 ψήφους υπέρ, 211 κατά και επτά αποχές (η απόλυτη πλειοψηφία που χρειαζόταν ήταν 227 ψήφοι).

Τα θέματα

Οι Πολωνοί θα ερωτηθούν:

  1. εάν υποστηρίζουν την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων οντοτήτων: «Υποστηρίζετε την πώληση κρατικών εταιρειών σε ξένες οντότητες, ώστε οι Πολωνοί να χάσουν τον έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας;»
  2. εάν θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης της χώρας: «Υποστηρίζετε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της ηλικίας των 67 ετών για άνδρες και γυναίκες;» (σ.σ. τα όρια είναι τώρα στα 60 για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες)
  3. αν θέλουν να διατηρήσουν έναν φράχτη στα σύνορα με τη στενή σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία: «Υποστηρίζετε την διάλυση του φράχτη στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας;»
  4. και εάν θέλουν να δεχτούν αιτούντες άσυλο και μετανάστες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την ΕΕ: «Υποστηρίζετε την υποδοχή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με τον μηχανισμό καταναγκαστικής διανομής που υποστηρίζει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία;».

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ποσόστωση μεταναστών, με την Πολωνία τώρα να ακολουθεί.

primenews.

Back to top button