breaking newsΕλλάδα

Ερντογάν: «Με τον Μητσοτάκη θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μία θετική κατεύθυνση»

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης.

«Ως δύο ηγέτες που κέρδισαν τις εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μια θετική κατεύθυνση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα πιο σημαντικά θέματα που τους ρώτησα ειδικά είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη, Από εδώ και πέρα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε, το θέμα που σχετίζεται με τους μουφτήδες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. «Αυτή τη στιγμή θα γίνουν οι προκαταρκτικές ετοιμασίες, κυρίως με τις αμοιβαίες συναντήσεις των πρεσβευτών μας για το θέμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες. Στη συνέχεια θα συναντηθούμε ως ηγέτες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες με γνωστό ιστορικό υπόβαθρο. «Δεν θέλουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί έτσι, δεν το θέλουμε», ανέφερε.

Για την απελευθέρωση των θεωρήσεων

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την απελευθέρωση των θεωρήσεων στην ΕΕ. «Η προσδοκία μας είναι να λάβουμε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι τα συζητήσαμε λεπτομερώς με τους ηγέτες όλων των κρατών – μελών που συνάντησα στο Βίλνιους. Είχαμε τις συναντήσεις και θέλουμε να γίνουν θετικά βήματα προς την Τουρκία, η οποία επί 52 χρόνια περιμένει στην πόρτα».

Συμφωνούμε με τον Πούτιν για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «συμφωνεί μαζί μου» για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η ισχύς της οποίας λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου το βράδυ, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος πρόεδρος.

«Προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον Πούτιν τον Αύγουστο και συμφωνούμε για την παράταση του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», είπε.

Χθες, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία στην προσπάθειά τους να παρατείνουν τη συμφωνία αυτή και είναι ανοιχτή να «διερευνήσει όλες τις λύσεις».

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Prime News.

Back to top button