breaking newsΕλλάδα

Μόσχα προς Αθήνα: «Όμηρος γεωπολιτικών παιχνιδιών το Σκοπιανό» – «To ΝΑΤΟ δεν ενισχύει την ασφάλεια σε Βαλκάνια και Ευρώπη»

 

Ηχηρή παρέμβαση είχαμε από τη Μόσχα για το Σκοπιανό, δια στόματος του υφυπουργού εξωτερικών, κατά την επίσακεψή του στην Αθήνα. Ο Αλεξάντρ Γκρουσκό τόνισε πως το Σκοπιανό αποτελεί όμηρο γεωπολιτικών παιχνιδιών του ΝΑΤΟ, και πως η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν ενισχύει την ασφάλεια σε Βαλκάνια και Ευρώπη.

Κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ανέφερε πως η δυτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, θυμίζει την «ανθρωπιστική επέμβαση» του ΝΑΤΟ το 1999 και πως η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει εξασφαλιστεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ουσιαστικά το αντίθετο.

Ως «όμηρο γεωπολιτικών παιχνιδιών» χαρακτήρισε το Σκοπιανό, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προχωρήσει προ ημερών, απηχώντας τις θέσεις του Κρεμλίνου για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την δυτική πίεση που ασκείται στο θέμα.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας η επέκταση του Turkish Stream και η συνεργασία στο φυσικό αέριο, έκανε ακόμη γνωστό.

«Συζητώνται αρκετές επιλογές για την επέκταση του Turkish Stream. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι όπως λένε. Όμως, όλες τους θα πρέπει να δικαιολογούνται εμπορικά και να είναι ελκυστικές», ανέφερε, συγκεκριμένα, ο Αλεξάντερ Γκρουσκό, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα των χθεσινών συζητήσεων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Sputnik.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ελληνο-ρωσική συνεργασία στη σφαίρα του φυσικού αερίου δεν περιορίζεται μόνο στην προοπτική επέκταση ή μη επέκτασης του Turkish Stream (…) μέσω της Ελλάδας». Σύμφωνα με τον ίδιο, στις βλέψεις ρωσικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται και σχέδια για συνέχιση αεριοποίησης των ελληνικών νησιών.

«Όμηρος γεωπολιτικών παιχνιδιών το Σκοπιανό»

Στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκρουσκό, βρέθηκαν όμως και οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν και όλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, για το θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο ίδιος έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου πιέσεις» που ασκήθηκαν από το εξωτερικό. «Εκπρόσωποι της Δύσης έσπευδαν σχεδόν κάθε μέρα και ζητούσαν από τον λαό της ΠΓΔΜ να λάβει τη σωστή απόφαση. Επίσης, θυμόμαστε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν την έλλειψη της ευρείας στήριξης και όλο αυτό επισκιάζει τη νομική καθαρότητα αυτής της διαδικασίας», τόνισε. Άλλωστε, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο η νομική καθαρότητα της διαδικασίας, όσο και το να βασίζεται στην πλειοψηφία σε κάθε χώρα.

«Η Ρωσία παρείχε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης γύρω από τη Συμφωνία Πρεσπών και, πάνω απ’όλα, των επιπτώσεων εξωτερικών παραγόντων», είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Μόσχας ότι η διαδικασία επίλυσης ενός τόσο ευαίσθητου θέματος θα πρέπει να δρομολογείται στη βάση της ρητής συναίνεσης και θέλησης των λαών των δύο χωρών, χωρίς πίεση από το εξωτερικό.

«Δυστυχώς, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το πρόβλημα έχει γίνει όμηρος γεωπολιτικών παιχνιδιών — ακόμη και εάν θυμηθούμε το πώς διαμορφώθηκαν τα ερωτήματα σε ένα δημοψήφισμα, προφανώς συνδέθηκαν με την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επεσήμανε ακόμη.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια στην Ευρώπη»

«Το 1999 έκανε την εμφάνισή της η έννοια της «ανθρωπιστικής επέμβασης» του ΝΑΤΟ, την οποία είδαμε σε πρώτη φάση να εφαρμόζεται στη Γιουγκοσλαβία και μετά είδαμε πώς χρησιμοποιήθηκε αυτή η έννοια στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Οι συνέπεις είναι καταστροφικές και στις τρεις περιπτώσεις. Όλες οι στρατιωτικές επεμβάσεις οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είχε διακηρυχθεί. Εάν μιλήσουμε για τη Βόρεια Αφρική, είναι η καταστροφή καρτών και η μετατροπή εδαφών σε ασφαλή καταφύγια για τρομοκράτες και εξτρεμιστές, άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η έξοδος των ανθρώπων. Η επέκταση στα Βαλκάνια είναι μια ακόμη προσπάθεια να αποδειχθεί η λειτουργικότητα του συνασπισμού», παρτήρησε ακόμη σε σχέση με το ΝΑΤΟ και συνέχισε:

«Σε κάποια φάση, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κοιτάξει και πάλι σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρώπη, υπό την έννοια των πολιτικών παιχνιδιώνΥπήρξε επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης του Μοντενέγκρο (Μαυροβούνιο) στο ΝΑΤΟ και τώρα μιλάμε για ένταξη των Σκοπίων και της Βοσνία και Ερζεγοβίνης στον συνασπισμό. Όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό δεν θα παράσχει περαιτέρω ασφάλεια ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις χώρες που εισέρχονται στο ΝΑΤΟ».

«Αυτό το έτος θα είναι σημαντικό για τις σχέσεις με την Ελλάδα»

Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, η κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ήταν το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων.

«Πρώτα από όλα, εξετάσαμε τι μπορεί να γίνει στον τομέα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Αυτό το έτος θα είναι σημαντικό για τις σχέσεις με την Ελλάδα», ανέφερε ο Γκρουσκό.

Σημειωτέον ότι οι σημερινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων του κοινού προγράμματος δράσης 2019-20 του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας — Ρωσίας 2019 και της προετοιμασίας της επόμενης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στο θέμα του τουρισμού, με τον Γκρουσκό να υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος τομέας χαρακτηρίζεται από μεγάλη σταθερότητα. «Σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα πέρυσι. Είναι προς το συμφέρον μας να αξιοποιήσουμε αυτήν τη θετική τάση που υπάρχει σήμερα στις διμερείς σχέσεις», τόνισε.

Εντούτοις, ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν και δυσκολίες σε διάφορους τομείς, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για πρόοδο σε ό,τι αφορά μια σειρά από τομείς, όπως είναι η ενεργειακή συνεργασία, οι συγκοινωνίες, η τεχνολογία και η δημιουργία ευκοϊκότερου κλίματος για αμοιβαίες επενδύσεις.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε σχέσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία»

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει σχέσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει τα ηνία στην Ελλάδα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι όποια και εάν είναι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, η ποιότητα των σχέσεών μας είναι τέτοια που θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε σχέσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία, μετά τις εκλογές», επεσήμανε συγκεκριμένα.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο ίδιος, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τέθηκε επί τάπητος ένας ευρύ πλάνο βημάτων για τις διμερείς σχέσεις των χωρών, η εφαρμογή του οποίου θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη διμερή συνεργασία.

Όσον αφορά σε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, ο Γκρουσκό ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συζητήσεις για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όπως είπε «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, ασφαλώς και δεν αποκλείονται οι επαφές σε επίπεδο υπουργών».

«Εάν οι δύο πλευρές αισθανθούν την ανάγκη για την πραγματοποίηση τέτοιων επαφών, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να μην λάβουν χώρα αυτές οι επαφές», παρατήρησε.

«Σταθερό ενδιαφέρον στη Ρωσία για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας»

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τις σημερινές συζητήσεις ήταν και το σταθερό ενδιαφέρον της Ρωσίας, όπως είπε ο Γκρουσκό, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

«Στη χώρα μας, τα ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα σε μια σειρά από πανεπιστήμια και επίσης σε ειδικά σχολεία στη Μόσχα, όπως και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας», παρατήρησε.

«Συμμεριζόμαστε, ακόμη, με τους Έλληνες εταίρους μας την εκτίμησή μας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία», προσέθεσε.

 

 

pentapostagma.gr/

Back to top button