breaking newsΚύπρος

Ο αμανές της πολιτικής ισότητας και οι νοοτροπίες που πρέπει ν΄ αλλάξουν

Τι μεγάλη πρόκληση να καλεί συνεχώς τους Ελληνοκύπριους να αλλάξουν νοοτροπία ο Μουσταφά Ακιντζί, να αποδεχτούν, λέει, την πολιτική ισότητα και το γεγονός ότι δεν είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού. Ποιοι είναι οι άλλοι ιδιοκτήτες;

Εννοεί άραγε τους Τουρκοκύπριους ή απροκάλυπτα εννοεί την Τουρκία; Ήταν το σταθερό του μότο τη χρονιά, που μόλις έφυγε.

Ότι αν δεν αλλάξουν νοοτροπία οι Ελληνοκύπριοι η «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσει το δρόμο της. Ποιο δρόμο; Τον τουρκικό; Της παρανομίας; Μάλλον, το δίλημμα πρέπει να απευθύνεται προς τους Τουρκοκύπριους, κύριε Ακιντζί.

Διότι, ακόμα κι αν οι Ελληνοκύπριοι δεν αλλάξουν νοοτροπία θα συνεχίσουν να είναι ιδιοκτήτες, όπως παραπλανητικά τους ονομάζει, ενός αναγνωρισμένου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, με θέση και ρόλο στη διεθνή σκηνή, με ισχυρές συνεργασίες και συμμαχίες στη Μεσόγειο, με ενεργειακό πρόγραμμα που τους βάζει σε πολύ σημαντική θέση στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της περιοχής.

Από την άλλη, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν στην παρανομία, θα συνεχίσουν να επιβιώνουν ως υποτελείς της Τουρκίας, θα συνεχίσουν να εκτελούν τις οδηγίες του σουλτάνου σε βάρος της κοινότητας τους και της χώρας τους, κυρίως θα συνεχίσουν να αφανίζονται δίνοντας τη θέση τους στους έποικους και στους Τούρκους επιχειρηματίες που ξεζουμίζουν τους πόρους της κατεχόμενης Κύπρου.

Μήπως, έχουν σήμερα από την κατοχική δύναμη κάποιο σεβασμό ως ιδιοκτήτες έστω και της μισής Κύπρου; Μήπως, έχουν «αποτελεσματική συμμετοχή» στη διαχείριση της μοίρας τους; Έχουν πολιτική ισότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ως υποτελείς. Μέσα στη χώρα τους.

Ακόμα και η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων υπαγορεύεται από την Τουρκία και τους ιμάμηδες που τους στέλνει. Η παιδεία, η οικονομία, το εμπόριο, επίσης. Ο παράνομος Τούρκος πρέσβης λειτουργεί όπως λειτουργούσε ο Βρετανός ύπατος αρμοστής επί αγγλοκρατίας ή ο δραγουμάνος επί τουρκοκρατίας.

Και οι Τουρκοκύπριοι, μετά από 45 χρόνια, δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη μοίρα μέσα σε αυτές τις συνθήκες, παρά μέσα σε ένα κοινό μέλλον με τους Ελληνοκύπριους, χωρίς την Τουρκία πάνω στις πλάτες τους.

Στα κατεχόμενα ζουν σήμερα 105 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού είναι 600 χιλιάδες, έλεγε ο Σενέρ Ελτζίλ στο Φιλελεύθερο. Είναι ορατό ότι οι Τ/κ ως κοινότητα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης.

Δεν το βλέπουν οι ίδιοι, δεν το βλέπουν οι ηγέτες τους; Περιμένουν να αλλάξουν νοοτροπία, δήθεν, οι Ελληνοκύπριοι για να ανακόψουν τον αφανισμό τους; Κι αν δεν αλλάξουν; Θα συνεχίσουν το δρόμο τους, λέει. Δηλαδή, το δρόμο του αφανισμού και της υποτέλειας.

Μέχρι που οι έποικοι θα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στη «βουλή», στην «κυβέρνηση», στα σχολεία, και οι Τουρκοκύπριοι ως ισχνή μειοψηφία θα χάσουν οριστικά τη χώρα τους, την πατρίδα τους.

Αν, λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν κάποιοι νοοτροπία μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι, αλλά οι Τουρκοκύπριοι.

Οι Ελληνοκύπριοι ούτως ή άλλως δεν έχουν πίσω τους καμιά τουρκική υπερδύναμη να τους υποβάλλει να έχουν αξιώσεις, το μόνο που αποζητούν είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος ασφάλειας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μακριά από περιπέτειες, μακριά από τις απειλητικές ορδές του Αττίλα.

Προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι δεν δίσταζαν σε ένα ειρηνικό μέλλον να ψηφίσουν και Τουρκοκύπριο για πρόεδρο του κοινού κράτους, αν είχαν διασφαλιστεί όλα τα άλλα.

Ότι, δηλαδή, κι ο Τουρκοκύπριος δουλεύει για την Κύπρο κι όχι για την Τουρκία, ότι ζει σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ότι προστατεύεται από τις νοοτροπίες και την παιδεία των ανθρώπων κι όχι από όποιους ξένους στρατούς, η ζωή του, το κράτος του, η ταυτότητα του, το μέλλον των παιδιών του.

Αλλά, γιατί να αποδεχτεί εκ των προτέρων τον απόλυτο έλεγχο του κράτους από τους Τουρκοκύπριους, δηλαδή από την Τουρκία, όταν βλέπει όσα συμβαίνουν σήμερα στα κατεχόμενα και όσα η τουρκική ηγεσία του υπόσχεται για το μέλλον του; Γιατί να εγκαταλείψει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρώπης έναντι μιας ψευδαίσθησης και κενών υποσχέσεων;

Ας ευχηθούμε το 2019 να αλλάξουν οι νοοτροπίες που επιβάλλεται να αλλάξουν.

Καλή χρονιά, καλή δημοκρατία, καλή ελευθερία.

Φιλελεύθερος

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: