breaking newsΕλλάδα

Πιέζουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια: Συνοπτικές διαδικασίες από Ζάεφ, απέχει το VMRO – Η Μέρκελ έρχεται Αθήνα για να δώσει εντολές

 

Πιέζουν όσο μπορούν οι Σκοπιανοί, για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το αλβανικό πολιτικό «εμπόδιο» δεν υπάρχει πια, ωστόσο η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος του κρατιδίου τάσσονται μάχιμα κατά της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω πολιτικής φουρτούνας στην Ελλάδα, το Μαξίμου επισπεύδει τις διαδικασίες για τη Συμφωνία, εν αναμονή της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα και την «καθοδήγησή» της στο εθνικό μας θέμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών εν τέλει θα υλοποιηθεί, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών των δύο χωρών έχει δείξει ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις για την επαίσχυντη συνθήκη.

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει βεβαιότητα για τη στήριξη 151 βουλευτών, κάτι που όμως θα αποδειχθεί ή όχι στο άμεσο μέλλον.

Σήμερα δίνει ο Ζόραν Ζάεφ την τελευταία μάχη, η οποία θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. Πρόκειται ουσιαστικά για το πολυπόθητο τέλος της διαδρομής όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.

Αν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που άλλαξαν στάση για να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 80 ψήφων στο Κοινοβούλιο ήταν δεδομένο πως δεν είχαν περιθώρια να υπαναχωρήσουν στην πορεία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανησυχούσε στο μεσοδιάστημα για τον κίνδυνο «ατυχήματος».

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως έφτασε μέχρι εδώ. Για να εξασφαλίσει την στήριξη των οκτώ βουλευτών του VMRO, πέρα από τη πιθανή δωροδοκία, τους έδωσε αμνηστία για τις κατηγορίες περί εμπλοκής τους στη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ γίνεται επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών σε άρθρα του Συντάγματος, τα οποία αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών των Σκοπίων.

Οι τέσσερις τροπολογίες θα εισαχθούν για συζήτηση και έγκριση ξεχωριστά. Θα διεξαχθούν δηλαδή ισάριθμες ψηφοφορίες, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η συνταγματική τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από τις συνεδριάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Η ηγεσία του VMRO είχε ανακοινώσει από τα Χριστούγεννα ότι δεν θα λάβει μέρος στις ψηφοφορίες, καθώς δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει με την παρουσία των βουλευτών του τη διαδικασία, την οποία και χαρακτήρισε «φάρσα».

Σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ έχει εκφράσει τη βεβαιότητα του πως οι σχετικές τροπολογίες θα ψηφιστούν από τουλάχιστον 80 βουλευτές, ίσως και περισσότερους. Η διαδικασία από πλευράς Σκοπίων, όμως, δεν τελειώνει στη Βουλή.

 Θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο νόμος για τις γλώσσες, δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτό αναμένεται να συμβεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκε Ιβάνοφ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Τη υπογραφή αναμένεται να την βάλει ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία η σκυτάλη θα περάσει στην Αθήνα. Όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επισπεύσει την κύρωση.

Τόσο το ενδιαφέρον, όσο και οι πιέσεις που ασκεί η Δύση είναι εμφανείς αυτές τις ημέρες. Στην Αθήνα, η Άνγκελα Μέρκελ θα υπογραμμίσει την πλήρη υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στη Συμφωνία.

Πιέσεις είχαν ασκηθεί και στους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι συνέπλευσαν απολύτως με τον Ζάεφ. Ο ηγέτης της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Ζιγιαντίν Σέλα συναντήθηκε χθες μαζί του και αμέσως μετά δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος κατόπιν αιτήματος του.

Όσον αφορά τις διαδικασίες στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχει συμφωνία για αποσύνδεση χρονικά της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή από την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό, επειδή το πρωτόκολλο αυτό απαιτεί μία ειδική διαδικασία που απαιτεί μερικές ημέρες. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ανησυχεί για την έκβαση των σχετικών ψηφοφοριών. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Handelsblatt: Επιεικής η Μέρκελ στον Τσίπρα λόγω του Σκοπιανού

 

Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα κάνει η Handelsblatt σε άρθρο για την κατάσταση στην Ευρωζώνη λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ διερμηνεύοντας την επιεική στάση της καγκελαρίου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μακροσκελές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα θέτει στο μικροσκόπιο την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν εξοικονομήσει χάρη σε αυτήν τα τελευταία δέκα χρόνια 1,42 τρις ευρώ.

Μόνο η Γερμανία, σύμφωνα με το άρθρο, έχει εξοικονομήσει 368 δις ευρώ από το 2007 ενώ, βάσει πίνακα στοιχείων, η Ελλάδα έχει εξοικονομήσει 55 δις ευρώ. «Αυτή η κατάσταση εξαίρεσης καθιστά μεν τα κράτη ικανά να δράσουν, τα καθιστά όμως και απρόσεκτα»σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, αφού έτσι γίνονται πιο επιρρεπή στη συσσώρευση νέων χρεών. Ενδεικτικά σε άλλο πίνακα που παραθέτει αναφορικά με τη συσσώρευση νέων χρεών από το 2008, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην ευρωζώνη με 161 δις ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο όμως, γίνεται εκτενής αναφορά και στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Η εφημερίδα γράφει: «Για τον Αλέξη Τσίπρα η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πριν μερικά χρόνια η ‘πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης’. 

Όμως στο μεταξύ η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια υπό ευρωπαϊκό ζυγό. Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον έχει γίνει για αυτόν σημαντική εταίρος. Λέγεται ότι οι δυο τους τηλεφωνιούνται συχνά. Σε αντίθεση με την κορύφωση της ευρωκρίσης, όταν η καγκελάριος γινόταν δεκτή με αφίσες που είχαν πάνω τους τη σβάστικα και μαζικές πορείες, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει την Πέμπτη σε μια φιλική υποδοχή στην Αθήνα.»

Στη συνέχεια η Handelsblatt σημειώνει ότι στο περιθώριο της επίσκεψης θα συζητηθεί και πάλι το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας.

«Η καγκελάριος ενδέχεται να προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην αποκλίνει της μεταρρυθμιστικής του πορείαςΣτην αρχή της χρονιάς ο πρωθυπουργός πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το δίκαιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που η ΕΕ είχε ζητήσει. Επίσης ανέστειλε την περικοπή συντάξεων και διένειμε ως ‘κοινωνικό μέρισμα’ 710 εκατομ. ευρώ σε 1,4 εκατομ. οικογένειες. Πολλοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο δρόμο για το επόμενο πακέτο βοήθειας».

«Η Μέρκελ δεν βλέπει πια τον Τσίπρα ως παρία»

Σε άλλο σημείο η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι «επιεικής» με την Ελλάδα –όπως και με άλλες χώρες της ευρωζώνη κι αυτό, όπως γράφει, «παρά το ότι ο Τσίπρας έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα πελατειακών σχέσεων, που θεωρείται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Αλλά ο Τσίπρας έχει επίσης μπροστά του προσεχώς και εκλογές.

Και η καγκελάριος δεν βλέπει πια τον πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία αλλά ως πραγματιστή, λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Ο συμβιβασμός αυτός είναι που αναμένεται να ανοίξει στα Σκόπια την πόρτα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονότα από τα οποία η Δύση ελπίζει να επέλθει σταθεροποίηση στα ταραγμένα από διαμάχες Βαλκάνια. 

Η καγκελάριος θα επιδιώξει λοιπόν κατά την επίσκεψή της να συζητήσει μόνο εν συντομία για τα πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις –και θα περάσει γρήγορα στο επόμενο θέμα».

 

pentapostagma.gr/

Back to top button