breaking newsΔιεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στις φλόγες του πολέμου – Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε στρατιωτική επιχείρηση στον διαφιλονικούμενο θύλακα

 

 

Στις φλόγες του πολέμου βρίσκεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο Καύκασος, καθώς το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.

Οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφεραν πως οι Αζέροι βομβαρδίζουν με ρουκέτες και πυροβολικό ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook η αντιπροσωπεία που διατηρούν οι αυτονομιστές στην Αρμενία.

Είχε ενημερώσει Τουρκία και Αρμενία

Το Μπακού υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Το αζερινό υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις.

Το υπουργείο κάλεσε τους αμάχους να μείνουν μακριά απ’ αυτούς που χαρακτήρισε θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους που δέχονται επιθέσεις από τις αζερινές δυνάμεις στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Μπακού.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με διάφορα μέρη, περιλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, αναφορικά με την κατάσταση στο Καραμπάχ.

Η Μόσχα θα κάνει σύντομα δήλωση για το θέμα, πρόσθεσε.

Νεκροί

Νωρίτερα το Μπακού είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις Αζέροι αστυνομικοί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη ναρκών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και είχε κατηγορήσει τους αυτονομιστές του θύλακα ότι ευθύνονται για αυτές τις «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Οι έξι αυτοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν έπεσαν σε νάρκες στον δρόμο μεταξύ της Σούσα και της Φιζούλι, δύο πόλεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν, επεσήμαναν οι αζερικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν γύρω στις 04:30 τοπική ώρα (ο3:30 ώρα Ελλάδας) όταν το φορτηγάκι στο οποίο βρίσκονταν έπεσε σε νάρκη κοντά σε σημείο κατασκευής σήραγγας. Οι πολίτες σκοτώθηκαν από άλλη νάρκη στην ίδια περιοχή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλαν ότι ομάδα «δολιοφθορέων» Αρμένιων αυτονομιστών τοποθέτησε τις νάρκες αυτές και έκαναν λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

πηγή newsit.gr

 

Back to top button