breaking newsΕλλάδα

Καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ: «Ακροδεξιούς» βαπτίζουν τους χιλιάδες στο Σύνταγμα – Σφοδρές επιθέσεις κατά πατριωτών- Να λογοδοτήσει το Μαξίμου

 

Πρωτοφανείς ήταν εικόνες από το χθεσινό συλλαλητήριο.

Χιλιάδες Ελλήνων βρέθηκαν στο Σύνταγμα και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, η κυβέρνηση φρόντισε να το αμαυρώσει με τις πάγιες προβοκατόρικες πρακτικές της και να βαπτίσει «ακραίους» του «ελάχιστους» συμμετέχοντες.

Οι εικόνες από το Σύνταγμα υπό το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οργή και ντροπή σε κάθε ελληνικό πνεύμα. Υποβαθμίζουν τη δημοκρατία και δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επηρεάζει την ανάπηρη κυβέρνηση.

Παρ’ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες είναι λίγο ως πολύ προκαθορισμένες, χιλιάδες κόσμου επέλεξε να διαδηλώσει χθες ηχηρά ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είθισται διαχρονικά στις περισσότερες συγκεντρώσεις και πορείες που λαμβάνουν χώρα, να υπάρχει μια σχετική απόκλιση στον αριθμό των διαδηλωτών που ανακοινώνει η Αστυνομία και στον αριθμό που κοινοποιούν οι διοργανωτές.

Αυτό, ωστόσο, που συνέβη χθες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Ένα συλλαλητήριο που έδειχνε να έχει μαζική συμμετοχή, αλλά και παλμό, διαλύθηκε πριν καλά καλά ξεκινήσει, εξαιτίας επεισοδίων που δημιούργησε μία χούφτα νεαρών.

Αν και η Αστυνομία έκανε λόγο για 60 χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, όλα έδειχναν ότι το συλλαλητήριο θα έφτανε και θα ξεπερνούσε τις 200.000 κόσμου, τουλάχιστον. Η συντριπτική πλειονότητα αυτού ήταν οικογένειες, ηλικιωμένοι και πολλά παιδιά.

Πριν τραπούν όλοι σε φυγή από τα χημικά, πρόλαβαν από τους ομιλητές να ξεχωρίσουν ο Κρις Σπύρου και η Αφροδίτη Μάνου, η οποία χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εγκληματική», τονίζοντας μάλιστα ότι «κανείς μας δεν πρέπει να γίνει συνένοχος στο ψέμα». Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας αναφορά στην εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία. 

«Αλέξη Τσίπρα, θυμάσαι τον Ιούλιο του 2015; Εκεί απέναντι τραγούδησα για σένα και για το «όχι». Και εσύ μου ρίχνεις δακρυγόνα. Θυμάσαι που κατέβηκες μετά την ομιλία σου στο καμαρίνι και σου έδωσα να πιείς από το μπουκάλι μου νερό; Δεν μπορώ να αναπνεύσω Αλέξη. Σταμάτα τους!».

Ο δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης, μίλησε και αυτός προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιώντας μία δική του φράση που είχε απευθύνει παλιότερα στην Άνγκελα Μέρκελ. «Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες. Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Υπό τους ήχους του συνθήματος «αυτή η συμφωνία είναι προδοσία», ανέβηκε στο βήμα του συλλαλητηρίου και ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ Κρις Σπύρου. «Αισθάνομαι και είμαι Μακεδόνας, όπως πρέπει να αισθάνεστε και σεις που δεν κατάγεστε από τη Μακεδονία, αλλά είστε Έλληνες», ανέφερε προς το πλήθος ο κ. Σπύρου και προσέθεσε: «Υπήρξε και υπάρχει μόνον η ελληνική Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες».

Στο Μαξίμου πάντως, δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να λάβουν το μήνυμα. Εξάλλου, το κυβερνητικό αφήγημα είναι ξεκάθαρο, αλλά κυρίως προκαθορισμένο: υποβάθμιση της συγκέντρωσης του κόσμου, αλλά και ακροδεξιό βάπτισμα στους «ελάχιστους… συμμετέχοντες». Είναι, άλλωστε, πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να μην αποτυπωθεί ξεκάθαρα κλίμα αποδοκιμασίας, τη δεδομένη στιγμή. Ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να επηρεάσει καταλυτικά και τις απόψεις εκείνων των ψηφοφόρων που κινούνται δημοσκοπικά στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη».

Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση ονομάτων πολλών γνωστών καλλιτεχνών που ανήκουν στην Αριστερά και οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η πίεση στους Βουλευτές εντείνεται, όχι μόνο από τους ψηφοφόρους τους, αλλά και από το ίδιο το ρευστό πολιτικό κλίμα. Κανέναν δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ότι τα κόμματα αναδιατάσσουν τη στρατηγική τους, καθώς παρατηρούν πως η «συμφωνία των Πρεσπών» θα επηρεάσει ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

 

Η ΕΛΑΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ

Σε μια χούφτα κουκουλοφόρους παραδόθηκε χθες το μεσημέρι η Αστυνομία στη Σύνταγμα:

Μη καταφέρνοντας να ελέγξει μια ομάδα ακραίων υπηρέτησε ουσιαστικά την προβοκάτσια σε βάρος του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου έξω από το ναό της Δημοκρατίας για την Μακεδονία και ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών που από σήμερα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα στελέχη της που βρίσκονταν στο Σύνταγμα ενήργησαν χθες με τον ενδεδειγμένο τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν λάβει. Κι όμως, αντί να απομονώσει τους ακραίους -που όπως και η ΕΛΑΣ παραδέχεται ήταν μια ομάδα, μέσα στους δεκάδες χιλιάδες των πολιτών- έπνιξε το συγκεντρωμένο πλήθος στα χημικά, υποχρέωσε γονείς να αναζητούν καταφύγιο για τα παιδιά τους, ηλικιωμένους να τρέχουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τελικά διέλυσε το συλλαλητήριο.

Η κυβέρνηση έσπευσε -όπως είχε κάνει και τον περασμένο Φεβρουάριο- να δώσει «ταυτότητα» σ’ εκείνους που προκάλεσαν τα επεισόδια, μιλώντας για ακροδεξιά βία. Αυτή τη φορά απέφυγε να χαρακτηρίσει συλλήβδην το πλήθος, αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να προβλέψει στη συνέντευξή του στην Αυγή, ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο.

Το βέβαιο είναι ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από ακραίους, τους οποίους η αστυνομία δεν κατάφερε ή δεν προσπάθησε καν να εμποδίσει και να περιορίσει. Η απάντηση μάλιστα, που έδιναν χθες το βράδυ επιτελείς, σύμφωνα με τους οποίους αν τα ΜΑΤ επιχειρούσαν χθες το μεσημέρι να κυνηγήσουν αυτούς που χτυπούσαν τους αστυνομικούς, στέλνοντας μάλιστα 24 στο νοσοκομείο με κατάγματα και εγκαύματα, τότε εκείνοι θα έμπαιναν στο πλήθος και τα πράγματα θα εξελίσσονταν πολύ χειρότερα, δεν είναι πειστική.

Και αυτό διότι το πλήθος ήταν αυτό που βρέθηκε ουσιαστικά στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ, όταν έριξε ανεξέλεγκτα τα χημικά μέσα στους συγκεντρωμένους. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 12 προσαγωγές, εκ των οποίων οι επτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

 

Από την εξέλιξη των γεγονότων στο Σύνταγμα προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα:

1. Η ομάδα των ακραίων κουκουλοφόρων, είτε επρόκειτο για ακροδεξιούς, είτε για αντιεξουσιαστές δεν εμποδίστηκε να φτάσει στο μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτη, παρά τα πολυδιαφημισμένα και από μέρες σχεδιασμένα μέτρα αποτροπής των επεισοδίων. Φορούσαν κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν στυλιάρια και πέτρες με τα οποία επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ, στα σκαλιά της Βουλής, πάνω από το Μνημείο. Η επίθεση που δέχθηκε η διμοιρία ήταν σφοδρότατη.

2. Η αστυνομία επέλεξε τη μάχη σώμα με σώμα με τους κουκουλοφόρους στα σκαλιά της Βουλής. Δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις πέραν της διμοιρίας που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο για να κυκλώσει και να απομονώσει τους κουκουλοφόρους, παρότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην πρώτη γραμμή κινδύνευαν και οι ίδιοι άμεσα, πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 24 άνδρες της ΕΛΑΣ διακομίσθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ άμεσος ήταν και ο κίνδυνος να καταφέρουν οι κουκουλοφόροι αυτό που η αστυνομία αναγνωρίζει ως στόχο τους: Να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο.

3. Η δράση των κουκουλοφόρων και η μη αντιμετώπισή τους, έδωσε το άλλοθι για την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων: Τα χημικά, όμως, έπεσαν μέσα στο πλήθος, υπηρετώντας ακριβώς το προβοκατόρικο σχέδιο να διαλυθεί το συλλαλητήριο, αφού οι πολίτες έσπευδαν να προστατευθούν. Κατά την αστυνομία, πάντως, τα στελέχη της έπραξαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

4. Στο παιχνίδι της επικοινωνίας η αστυνομία υπηρέτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το συλλαλητήριο και να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του πρωθυπουργού, στη συνέντευξή του στην Αυγή, ότι «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».

 

ΠΑΤΡΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Επίθεση από τρεις κουκουλοφόρους, δέχτηκαν το βράδυ της Κυριακής , δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στο κέντρο της Πάτρας.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι δράστες φέρεται να ακινητοποίησαν τους δύο αναβάτες και αφού τους χτύπησαν, τους άρπαξαν και ένα κινητό τηλέφωνο.

Οι δράστες –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- πιθανότατα αντιλήφθηκαν ότι οι δύο αναβάτες της μηχανής ερχόντουσαν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα και γι’ αυτό τους επιτέθηκαν.

elas-epeisodia-syntagma-ena

elas-epeisodia-syntagma-ennia

elas-epeisodia-syntagma-epta

elas-epeisodia-syntagma-deka

elas-epeisodia-syntagma-dyo

elas-epeisodia-syntagma-tria

elas-epeisodia-syntagma-okto

elas-epeisodia-syntagma-eksi

elas-epeisodia-syntagma-entekapentapostagma.gr

Back to top button