breaking newsΕλλάδα

Ο επιθανάτιος ρόγχος της Κυβέρνησης: Ανατριχιαστικές στιγμές στο Σύνταγμα – Η μπάντα του ΠΝ παιανίζει το «Μακεδονία Ξακουστή»

 

Σε θερμό χειροκρότημα και επευφημίες ξέσπασε το πλήθος που έχει αρχίσει κιόλας να συρρέει στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία όταν εμφανίσθηκε στη συμβολή της Β. Σοφίας με την Αμαλίας η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, προπομπός της προεδρικής Φρουράς για τη μεγάλη αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Η μπάντα έφτασε στο μνημείο παιανίζοντας το «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ σε άψογη παράταξη ακολουθούσε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

 ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ MRB

Κόντρα στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είναι η απόφαση της κυβέρνησης και των «πρόθυμων» βουλευτών να κυρωθεί στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Απέναντι δεν βρίσκονται «ακραίες φωνές» ή οπαδοί του «εθνικιστικού απομονωτισμού», όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά άνθρωποι όλων των ηλικιών -και μάλιστα πολλοί νέοι- και όλων των κομμάτων!

Από την «ακτινογραφία» των στοιχείων της έρευνας της MRB και τις Τάσεις Δεκεμβρίου 2018 για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, προκύπτει ότι ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Η ανάλυση των στοιχείων είναι αποστομωτική για τα κυβερνητικά στελέχη.

Στο σύνολο της κοινής γνώμης, αρνητικά «βαθμολογεί» τη συμφωνία το 70% και θετικά μόλις το 12%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του θέματος ανά ηλικιακή ομάδα, όπου και πάλι το «όχι» υπερτερεί σε συντριπτικά ποσοστά. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις ηλικίες από 17 έως 24 ετών «όχι» απαντά το 67% και μόλις το 9% συμφωνεί.

Αντίστοιχα μονοψήφιο (9%) είναι το ποσοστό που εγκρίνει τη συμφωνία στις ηλικίες άνω των 65 ετών ενώ αρνητικά απαντά το 76%. Σε κάθε περίπτωση, γυρίζει την πλάτη στη συμφωνία το 68% των ηλικιών από 25 έως 34 ετών, το 67% από 35 έως 44 ετών και το 79% στις ηλικίες 46 έως 64 ετών.

Ακόμη κι αν δεν θέλει να το παραδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για κύρωση της συμφωνίας δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του. Κι αυτό γιατί μόλις το 24% τη βλέπει θετικά ενώ διαφωνεί το 50%, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Στη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη η εικόνα, με το 88% να την απορρίπτει, ενώ κόντρα στην εκλογική του βάση κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς το 65% των ψηφοφόρων του Ποταμιού κρίνει τη συμφωνία αρνητικά και μόλις το 14% θετικά. Στο ΔΗ.ΣΥ. «ναι» λέει το 10% και «όχι» το 74%, ενώ στο ΚΚΕ την απορρίπτει το 62%.

Υπάρχει ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο στην ανάλυση της έρευνας. Αυτό που καταδεικνύει ότι παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο υπέρ της συμφωνίας, ενισχύθηκε η άποψη ότι είναι ετεροβαρής και εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, με τη θέση αυτή συμφωνεί το 75% ενώ τον περασμένο Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν δυο μονάδες κάτω (73%).

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΑΧΑΪΑ

Και από την Αχαΐα ξεκίνησαν πούλμαν με διαδηλωτές για το συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών.

Τέσσερα πούλμαν με 230 άτομα έφυγαν για το συλλαλητήριο από την ενορία Αγίου Νικολάου στην Πάτρα και έξι από το Αίγιο. Πέντε πούλμαν αναχώρησαν από το κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται για μελη της Χριστιανικής Εστίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΔΝΕΣ

Κατά δεκάδες είναι τα λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που φτάνουν στα διόδια των Αφιδνών προκειμένου στη συνέχεια οι επιβαίνοντες σε αυτά να πάνε στο σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη» και από εκεί στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Οι διαδηλωτές τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή» ενώ περιμένουν τη μεταφορά τους που μέχρι στιγμής γίνεται χωρίς προβλήματα.

Τα πρώτα λεωφορεία κατά πληροφορίες έφτασαν στα διόδια των Αφιδνών πριν τις 7 το πρωί.

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Πούλμαν που έφυγαν από το βράδυ του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη έφτασαν νωρίς το πρωί στην Αθήνα και οι διαδηλωτές, κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή», μπόρεσαν να προσεγγίσουν στο Σύνταγμα πριν κλείσει ο σταθμός του μετρό.

Από τις 10 το πρωί και μετά, όποιος θέλει να φτάσει στο συλλαλητήριο χρησιμοποιώντας το μετρό θα εξυπηρετείται από τους σταθμούς Ευαγγελισμός, Μοναστηράκι και Ακρόπολη.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ-ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους πρώτους διαδηλωτές που βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος καθώς σε όλη την έκτασή της είχαν γραφτεί συνθήματα από αντεξουσιαστές.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι άγνωστοι βρήκαν την ευκαιρία να γράψουν τα συνθήματα τα ξημερώματα της Κυριακής, λίγες ώρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Οι άγνωστοι έγραψαν, μεταξύ άλλων, «οι εθνικές ιδέες γεννούν νεκροταφεία» και «Σε Ελλάδα-Τουρκία-Μακεδονία ο εχθρός είναι τα Κράτη, Αφεντικά και Πατριαρχία».

Όπως ανέφεραν επιχειρηματίες από το Σύνταγμα στην πλατεία τα ξημερώματα δεν υπήρχε αστυνόμευση.

graf4
graf3
graf2
vouli
sinta-foto2
sinta-foto1
sinta-foto4
sinta-foto3_-_Αντιγραφο
sinta-foto6pentapostagma.gr
Back to top button