breaking newsΕλλάδα

Προ των πυλών της Αθήνας η Συμφωνία των Πρεσπών – «Στροφή» Καμμένου για «βελούδινο» διαζύγιο – Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ

 

Χάος επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται προ των πυλών του ελληνικού κοινοβουλίου, και μαζί με αυτήν, νέες μαζικές κινητοποιήσεις κατά του ξεπουλήματος της Μακεδονίας.

Τα βλέμματα ωστόσο είναι στραμμένα στο θέατρο του παραλόγου που αποκαλούμε «συγκυβέρνηση».

Μέσα σε λίγα 24ωρα, ο Καμμένος άλλαξε αρκετές φορές τη στάση του, δημιουργώντας σύγχυση στη Βουλή αλλά και τον λαό.

Όπως φαίνεται, θέτει όρους για ένα ήρεμο συναινετικό «διαζύγιο» και ισχυρίζεται πως στηρίζει την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΚΟ του κόμματός του τελεί υπό διάλυση.

Ελάχιστες λέξεις σε μια δήλωση και ένα tweet φαίνεται πως αρκούν στον Πάνο Καμμένο για να ετοιμάσει την νέα αναδίπλωση αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει τελικά στο κρίσιμο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν τελώ υπο παραίτηση» είπε το πρωί της Παρασκευής στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας της Βουλής για να γράψει στο twitter λίγες ώρες μετά πως δεν θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες κήρυττε ανένδοτο αγώνα, προανήγγειλε την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και από την κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία» στην γειτονική χώρα.

Η νέα θέση του Πάνου Καμμένου – και εφόσον την διατηρήσει – δημιουργεί πλέον και νέα δεδομένα για το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κυρώσει την Συμφωνία ακόμα και χωρίς να προηγηθεί η επίπονη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να θέσει στον πρωθυπουργό τους όρους του βελούδινου διαζυγίου που δεν εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και παράλληλα εξασφαλίζουν στον Πάνο Καμμένο την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που τελεί υπο διάλυση.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι το πολυθρύλητο ραντεβού των Τσίπρα – Καμμένου θα γίνει μετά την έλευση στην χώρα μας των τελικών συνταγματικών κειμένων που κύρωσε η κυβέρνηση Ζάεφ και μετά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων.

Στην συνάντηση αυτή ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο.

Εάν ο πρωθυπουργός διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως ο Πάνος Καμμένος φαίνεται σαν να κινείται σε μια πιο ήπια γραμμή, προετοιμάζοντας την μεταστροφή του στη γραμμή του βελούδινου διαζυγίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια με την επιτυχή έκβαση της συνταγματικής αναθεώρησης της Βόρειας Μακεδονίας φέρνει πλέον την συμφωνία των Πρεσπών προ των πυλών του ελληνικού κοινοβουλίου. Πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Άρα, τα οποία προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους θα πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι τότε.

Η κυβέρνηση κέρδισε τον χρόνο που ήθελε, προκειμένου οι δυο εταίροι να ανασυνταχθούν και να επανεξετάσουν την κατάσταση, πριν φτάσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης ή το τέλος της κρίσης. Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών έδειξαν, πάντως, ότι το δίλημμα που έβαλε ο πρωθυπουργός προς τον Πάνο Καμμένο ή στηρίζεις την κυβέρνηση ή θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, φαίνεται ότι έπιασε τόπο και τα πράγματα μάλλον βαδίζουν προς εκτόνωση…

Ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε χθες «γατάκι», λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα σοβαρό θέμα. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να πάρει από την κοινοβουλευτική του ομάδα το “πράσινο φως”, όταν τους ζήτησε να στηρίξουν την πρόταση του να μην παραμείνει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Η πρόταση αυτή έχει την σημασία της, καθώς δείχνει τι πρόκειται να ζητήσει ο Πάνος Καμμένος από τον πρωθυπουργό στην συνάντηση που θα έχουν, προκειμένου τα πράγματα να εκτονωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

H ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, λένε ότι ο Πάνος Καμμένος προσανατολίζεται να ακολουθήσει το μοντέλο Podemos. Δηλαδή, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό, χωρίς να συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη των ΑΝΕΛ σε αυτόν.

Ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις ψηφοφορίες και όταν φτάσει η ώρα της συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έχει -στην χειρότερη περίπτωση- δυο απώλειες. Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Έλενα Κουντουρά, αν η τελευταία αποφασίσει να δώσει την θετική της ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών.

Αρνητική ψήφο στην συμφωνία θα δώσουν, όμως, ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, η Μαρία –Κόλλια Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης , ο Κώστας Ζουράρις, αλλά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα καταφέρει να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του ομάδα και ίσως την αυξήσει, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά για τον ανεξάρτητο βουλευτή, Νίκο Νικολόπουλο.

“ΚΛΕΙΔΙ” ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, δεν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και άρα ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να στηριχτεί για τις Πρέσπες στις ψήφους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Δηλαδή στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και στην Κατερίνα Παπακώστα.

ΕΚΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΑΝΕΛ;

Φυσικά το ζητούμενο είναι εάν ο πρωθυπουργός θέλει να απομακρύνει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση του. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα μπορέσει να βάλει στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη από την κεντροαριστερά, δείχνοντας έτσι ότι η περίοδος συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο τελείωσε, μαζί με τα μνημόνια.

Φυσικά, ακόμα και αν τελικά κρατήσει ένα ή δυο στελέχη από τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του, και πάλι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα. Γιατί αυτό που επιθυμεί ο υπουργός Άμυνας είναι να μην μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Εάν το διασφαλίσει αυτό, θα διαφοροποιηθεί μόνο στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα την κυβέρνηση.

Οι επόμενες ώρες θα έχουν σίγουρα το ενδιαφέρον τους, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να τελειώνει με αυτή την κρίση για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, ενώ ο Πάνος Καμμένος θέλει να διασφαλίσει ότι έχει ακόμα κόμμα, αλλά και την δυνατότητα της διαφοροποίησης στην συμφωνία των Πρεσπών.

 

 

 

.pentapostagma.g

Back to top button