breaking newsΔιεθνή

Τουρκική «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, μια κακή ιδέα

Moon of Alabama

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θέλει τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Συρία. 

Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προσπάθησαν  να σαμποτάρουν  την κίνηση αυτή.

Ο Τράμπ ήρθε με την ιδέα να παραδώσει τη βορειοανατολική Συρία στην Τουρκία, αλλά σύντομα πληροφορήθηκε ότι η Τουρκία θα πολεμήσει το κουρδικό YPK /PKK, το οποίο οι ΗΠΑ όπλισαν και χρησιμοποιούσαν ως δύναμη δι’ αντιπροσώπων ενάντια στο ισλαμικό κράτος.

Η Τουρκία δεν έχει ενδιαφέρον να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος ή να κατέχει τη Ράκα και άλλες εθνοτικές αραβικές πόλεις κατά μήκος του Ευφράτη. Το μόνο ενδιαφέρον της είναι να αποφευχθεί η δημιουργία μιας ένοπλης κουρδικής οντότητας που θα μπορούσε να απειλήσει το μαλακό νότιο υπογάστριο της.

Έτσι προέκυψε η ιδέα μιας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία, που θα καταλαμβάνει η Τουρκία ια να κρατήσει τους Κούρδους μακριά από τα σύνορά της.

Αλλά αυτός ο διάδρομος στα συνόρα είναι ακριβώς εκεί που είναι οι κύριοι κουρδικοί οικισμοί. Το Ayn al-Arab, στα κουρδικά «Κομπάνι» και πολλές άλλες πόλεις κατά μήκος των συνόρων έχουν όλες ευρέο κουρδικό πληθυσμό. Ο τελευταίος σίγουρα θα πολεμούσει εναντίον μιας τουρκικής κατοχής. Η Τουρκία θέλει επίσης να ελέγχει την περιοχή της Ιεράπολης/Μανπίτζ στα δυτικά του Ευφράτη.

Η Ρωσία  δεν θα επιτρέψει τουρκικό έλεγχο σε περισσότερο συριακό έδαφος:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το συριακό καθεστώς πρέπει να πάρει τον έλεγχο του βορρά της χώρας, μετά από κλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στην περιοχή.

 Είμαστε πεπεισμένοι ότι η καλύτερη και μόνη λύση είναι η μεταφορά αυτών των εδαφών υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας και των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και διοικητικών δομών”, δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Οι κουρδικές οργανώσεις και η συριακή κυβέρνηση  απορρίπτουν επίσης  το τουρκικό σχέδιο: 

“Η Συρία επιβεβαιώνει ότι κάθε προσπάθεια στοχοθέτησης της ενότητάς της θα θεωρηθεί σαφής επιθετικότητα και κατοχή των εδαφών της καθώς και στήριξη και προστασία της διεθνούς τρομοκρατίας από την Τουρκία”, ανέφερε μια επίσημη πηγή στο συριακό Υπουργείο Εξωτερικών και Διασποράς.

Η Τουρκία μετέφερε  αρκετά στρατεύματα  στα σύνορά της για να ξεκινήσει εισβολή, αλλά ο κίνδυνος για την οικονομία της είναι υψηλός. Το Μάρτιο διεξάγονται τοπικές εκλογές και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν θέλει να τις διαταράξει πηδώντας σε ένα βάλτο.

 Ο Ερντογάν θα  επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία πάλι και θα συζητήσει το ζήτημα με τον πρόεδρο Πούτιν. 

Πιθανότατα ο Ερντογάν θα πειστεί ότι ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης πάνω στις κουρδικές περιοχές και οι ρωσικές εγγυήσεις για τελείως ήσυχα σύνορα είναι μια καλύτερη λύση παρά μια δαπανηρή τουρκική κατοχή κατά ενός εχθρικού πληθυσμού.

Νωρίτερα σήμερα (16/1) βομβιστής αυτοκτονίας  σκότωσε  4 Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε τουλάχιστον τρεις σε επίθεση στην πόλη της Ιεράπολης/Μάνμπιτζ ( βίντεο ).

Ένας αριθμός μαχητών του YPK / PKK και παρευρισκομένων σκοτώθηκαν επίσης ή τραυματίστηκαν. Το περιστατικό συνέβη μπροστά από ένα εστιατόριο όπου τα στρατεύματα των ΗΠΑ πιθανότατα συναντούσαν κάποιον. Τον Μάρτιο του 2018, μια επίθεση του IED στην Ιεράπολη/Μάνμπιτζ σκότωσε δύο αμερικανούς στρατιώτες.

Κουρδικές πηγές κατηγόρησαν ακοιμισμένα κύτταρα των υποστηριζόμενων από τη Τουρκία τρομοκρατικών ομάδων για το συμβάν. Ο Αχμάντ Ράχαλ, ένας ηγέτης του υποστηριζόμενου από το τουρκικό στρατό «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», κατηγόρησε «παράγοντες της συριακής κυβέρνησης» εντός του ισλαμικού κράτους.

Ένα τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων κατηγόρησε  το YPG για την ευθύνη. Άλλοι  υποψιάζονται ότι  η CIA ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία για να κρατήσει τον Τραμπ στη Συρία. Όλα λάθος. Το ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη μέσω του τακτικού πρακτορείου του και μάλιστα κατονόμασε τον βομβιστή αυτοκτονίας.

Τα σκοτωμένα και τραυματισμένα αμερικανικά στρατεύματα εκκενώθηκαν με ελικόπτερο Sikorsky S-92.

Το S-92 δεν χειρίζεται από αμερικανικές, γαλλικές ή βρετανικές δυνάμεις στη Συρία. Το οπλισμένο ελικόπτερο  πιθανότατα ανήκει και λειτουργεί από ιδιωτική στρατιωτική επιχείρηση που προσλήφθηκε από το αμερικανικό στρατό για ιατρικές και μεταφορικές υπηρεσίες (MedEvac).

Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι οι επίσημοι αμερικανικοί αριθμοί για 2.000 στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία δεν δείχνουν την πλήρη εικόνα. Υπάρχουν σίγουρα αρκετές χιλιάδες περισσότεροι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 1.000 γαλλικά στρατεύματα, 200 βρετανικά SAS και αρκετές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες εργολάβοι των ΗΠΑ που συμμετέχουν επίσης σε αποστολές μάχης.

Η επίθεση αυτοκτονίας στην Ιεράπολη/Μάνμπιτζ επιβεβαιώνει επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος, ακόμα κι αν έχασε  σχεδόν ολόκληρο  το έδαφος του, θα συνεχίσει να υπάρχει ως υπόγεια τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας λόγος είναι ότι πολλοί από τους μαχητές του διέφυγαν  δωροδοκώντας τις αμερικανικές δυνάμεις δι’ αντιπροσώπων που εκκενώνουν τους πολίτες από το τελευταίο έδαφος που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος:

Το Συριακό Παρατηρητήριο έμαθε ότι μερικοί από εκείνους που εγκατέλειψαν το θύλακα της οργάνωσης και ενώ μεταφέρονταν στο κοίτασμα πετρελαίου AlOmar Oilfield και πριν ταξινομηθούν σε στρατόπεδα, πλήρωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να βγουν σε περιοχές όπως την Αλ-Μπουσαύρα,  Θήμπαν και Γκραντάνι, όπου καταβάλλονται χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 10.000 δολάρια για το φόβο ότι θα συλληφθούν όταν φτάσουν στα στρατόπεδα στα οποία ταυτολογούνται  και οι πηγές πιστεύουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μέλη του ISIS και οι οικογένειες των μελών του ISIS είναι εκείνες που πληρώνουν αυτά τα χρηματικά ποσά, όπου τα καταβάλλουν στους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στους καταυλισμούς από το κοίτασμα AlOmar Oilfield, ..

Το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης ότι τα διαφυγόντα στοιχεία του ISIS συχνά φέρουν επάνω τους εξαψήφια ποσά σε δολάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές επιθέσεις. Θα χρειαστούν χρόνια, και πολλή συνεργασία με τους ντόπιους, για την πλήρη εξάρθρωση αυτών των στοιχείων.

Εκείνοι οι Αμερικανοί πολιτικοί που θέλουν να συνεχίσουν την αμερικανική κατοχή στη Συρία θα χρησιμοποιήσουν το περιστατικό της Ιεράπολης/Μανπίτζ για να υποστηρίξουν για μια απεριόριστη παραμονή των ΗΠΑ. Το ISIS θα είχε κερδίσει. Εκείνοι που, όπως και ο Τράμπ, θέλουν οι ΗΠΑ έξω, θα χρησιμοποιήσουν το περιστατικό για να υποστηρίξουν την επείγουσα υποχώρηση από την περιοχή.

Ο Τραμπ είναι πιθανό να κερδίσει αυτό το επιχείρημα.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Back to top button