breaking newsΔιεθνή

To Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας – Αναφορές για 200 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα από τα φερόμενα κρησφύγετα του ηγέτη της Χαμάς στην περιοχή, Γιαχία Σινουάρ

Τις μαζικές επιθέσεις με πυρά αρμάτων μάχης και αεροπορικούς βομβαρδισμούς συνεχίζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με την Χαν Γιουνίς να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μάλιστα, οι παλαιστινιακές αρχές κάνουν λόγο για σχεδόν 200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με ιατρούς και Παλαιστίνιους δημοσιογράφους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν την Χαν Γιουνίς προετοιμάζοντας μια περαιτέρω προέλαση στην νότια αυτή πόλη, τμήματα της οποίας κατέλαβαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προσεγγίζουν κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της Χαμάς.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές της ανέφεραν ότι 187 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 21.507 νεκρούς – περίπου το 1% του πληθυσμού του πολιορκούμενου θύλακα – από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου. Υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες ακόμη πτώματα βρίσκονται θαμμένα κάτω από ερείπια.

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Quds σκοτώθηκε μαζί με μέλη της οικογένειάς του σε αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι και άλλοι δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, 106 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Καταστροφή κρησφύγετου

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανέφεραν ότι εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα από τα κρησφύγετα του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το οίκημα βρισκόταν κοντά στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε εκπρόσωπος των IDF το βράδυ της Παρασκευής. Το φερόμενο κρησφύγετο του Σινουάρ καταστράφηκε «τις προηγούμενες εβδομάδες», διευκρινίζεται στη σχετική ενημέρωση.

Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν στο υπόγειο του οικήματος μια είσοδο που οδηγούσε σε τούνελ. Οι υπόγειες σήραγγες εκτείνονταν σε απόσταση 218 μέτρων, φθάνοντας σε βάθος 20 μέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η κατασκευή ήταν ηλεκτροδοτούμενη και διέθετε σύστημα εξαερισμού και αποχέτευσης, ενώ περιελάμβανε αποχωρητήρια και αίθουσες για προσευχή. Είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μακροχρόνια διαμονή και μπορούσε να χρησιμεύσει ως κέντρο διοίκησης. Μετά την ενδελεχή έρευνα, το κρησφύγετο καταστράφηκε από ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ένας από τους «εγκέφαλους» της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας σχεδόν 1.200 ανθρώπους. Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας και έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 21.500 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

PrimeNews.

Back to top button