breaking newsκοινωνία

Δραματική προειδοποίηση για την ελληνική οικονομία – CNBC: «Σε κίνδυνο πάλι η Ελλάδα, δεν παίρνει χρήματα» – «Καμπάνες» από οικονομολόγους

 

Ηχηρή προειδοποίηση για την ελληνική οικονομία από το δίκτυο CNBC, το οποίο επισημαίνει την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, γεγονός που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν πως όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει χρήματα τους επόμενους μήνες, από τα κέρδη της ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που αυτό ισχύσει, θα αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση, η «σωτηρία» της οποίας βασίζεται καθαρά στα οικονομικά μέτρα που έχει πάρει.

Νέους κινδύνους για την ελληνική οικονομία βλέπει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο CNBC. Το κείμενο, με τίτλο «Σε κίνδυνο να μην πάρει χρήματα η Ελλάδα, αφού οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν», επικαλείται πηγή από την ΕΕ που διαπιστώνει πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει μείνει πίσω».

«Είναι πίσω από το πρόγραμμα σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν», είπε ενώνυμη πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο CNBC.

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πακέτο διάσωσης, αλλά τον Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, σε αντάλλαγμα για την αναδιάρθωση του χρέους της, επισημαίνει το ρεπορτάζ, σημειώνοντας πως η Αθήνα δεν θα ξεκινήσει την αποπληρωμή του χρέους πριν από το 2032, αλλά και ότι θα μπορεί να παίρνει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, ώστε τα χρήματα αυτά να επενδύονται στην ελληνική οικονομία.

«Οι τεχνοκράτες της ΕΕ παρτακολουθούν τι ακριβώς εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση που αυτό αποκλίνει από μια υγιή δημοσιονομική πορεία, μπορεί να σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν θα εγκρίνουν ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από το προτεινόμενο κομμάτι», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Η πρώτη μετα-μνημονιακή έκθεση για την πρόοδο της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο από τον έλεγχο των πιστωτών διαπίστωνε καθυστερήσεις σε 16 σημαντικούς τομείς, που έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2018, μεταξύ των οποίων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αναμόρφωση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι ευρωπαϊκές τεχνικές ομάδες πρόκειται να δημοσιεύσουν την δεύτερη έκθεση μετά το πρόγραμμα», συνεχίζει το CNBC και επισημαίνει πως αυτή η δεύτερη έκθεση προόδου για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για το αν τελικά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν την εκταμίευση 750 εκατομμυρίων ευρώ, από τα κέρδη της ΕΚΤ, προς την Ελλάδα τον Μάρτιο. Τα χρήματα αυτά είναι μόνο η πρώτη από τις τρεις δόσεις που αναμένεται να λάβει η χώρα έως το 2022.

«Τον Μάρτιο στο Eurogroup θα αποφασισθεί εάν θα πάρει η Ελλάδα την πρώτη δόση των κερδών της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με την έκθεση, έτσι αν οι Έλληνες μείνουν πολύ πίσω, τότε δεν θα εκταμιευτούν τα χρήματα», είπε στο CNBC ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως είναι δυνατόν να προλάβει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Μάρτιο, αλλά «πρέπει να γίνουν πολλά» έως τότε.

 

 

entapostagma.gr

Back to top button