breaking newsΕλλάδα

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού με αφορμή την συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Τουρκία και του υπενθυμίζει ότι παλαιότερα είχε κάνει δηλώσεις υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων.

 

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη σας στην Τουρκία και τις αναμενόμενες επαφές και διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία της γείτονος, με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας και χωρίς καμία πρόθεση να επέμβουμε στο έργο και τα καθήκοντά σας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής.

Όπως σας είναι γνωστό ο ιστορικός Πόντος δημιουργήθηκε από Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας Αρκάδες, Αθηναίους, Μιλήσιους και νησιώτες που αποίκησαν τα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου, από το 800 π.χ., δημιουργώντας πόλεις και χωριά στα οποία έζησαν ειρηνικά και δημιουργικά για 2.500 χρόνια.

Μεταξύ των όσων δημιούργησαν, τις πολιτιστικές και πολιτισμικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν αυτά τα 2.500 χρόνια με την παρουσία τους σε αυτές τις περιοχές, δημιούργησαν (815) κοινότητες, (960) σχολεία, (1130) εκκλησίες, πέντε τράπεζες κ.λ.π.

Το 1923, με την συνθήκη της Λωζάνης της προσφυγοποίησης και μετεγκατάστασής τους χωρίς τη θέλησή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα, άφησαν πίσω τους 353.000 άταφους νεκρούς, αθώα θύματα της πολίτικης των Νεότουρκων και των κεμαλιστών.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς αποβιβάστηκε στη μαρτυρική Αμισό (19 Μαΐου 1919) και με συγκεκριμένο σχέδιο και ενέργειες συνέχισε το «έργο» που είχε αρχίσει η εγκληματική τριάδα των Νεοτούρκων, Ταλαάτ, Τζεμάλ και Ενβέρ από το 1914 μέχρι το 1918, που ήταν η ολοκληρωτική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας.

Το έγκλημα που τελέστηκε την περίοδο (1908-1923) εναντίον όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, Αρμενίων, Ελλήνων, και Ασσυρίων, ήταν η πρώτη Γενοκτονία της ανθρωπότητας στη σύγχρονη Παγκόσμια Ιστορία.

Εμείς σήμερα είμαστε οι απόγονοι αυτών που δεν Γενοκτονήθηκαν και πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, διεκδικώντας την Διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, μέχρι την τελική δικαίωση.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Ποντιακού Ελληνισμού, θέλει να υπενθυμίσει τα όσα από το 1988 και μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί της χώρας, δημόσια έχουν υπεσχέθη κατά καιρούς για το θέμα της αναγνώρισης από την Τουρκία, τους Διεθνείς οργανισμούς της Ποντιακής Γενοκτονίας, αλλά και για την περαιτέρω προώθηση μιας σειράς Ποντιακών ζητημάτων:

Η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας

1) Να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, σύμφωνα και με το ψήφισμα του 2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καλείται η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που σχεδιάστηκε αλλά και εφαρμόστηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά.

2) Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στον ιστορικό Πόντο, ώστε οι Ποντιόφωνοι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

3) Την συμμόρφωση του Τουρκικού Κράτους με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014, για την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου, που αυθαιρέτως από το 2013 οι τουρκικές αρχές μετέτρεψαν σε τζαμί.

4) Την απόδοση προς θρησκευτική χρήση και λατρεία των εκκλησιών και των ιστορικών μονών του Πόντου στους χιλιάδες Ποντιόφωνους της Τουρκίας και τα εκατομμύρια κληρονόμων αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, που τα επισκέπτονται για προσκύνηση.

5) Τη τοποθέτηση εντός της ανακαινισμένης από την Unesko και των αρμόδιων υπηρεσιών της Τουρκίας, ιστορική Μονή της «Παναγιάς Σουμελά», που λειτουργεί για τουριστικούς λόγους ως μουσείο, των δεκάδων κειμηλίων της που μετά την καταστροφή της το 1923 εκλάπησαν και έχουν διασωθεί και επί 100 χρόνια φυλάσσονται σε διάφορους χώρους στην Άγκυρα και την Αγία Σοφία.

6) Την επαναλειτουργία του Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα, όπου διαβιούν χιλιάδες ποντιόφωνοι Τούρκοι πολίτες.

Θεωρούμε ότι στα πλαίσια των συζητήσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον ομόλογό σας, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Φεβρουαρίου του 1994 για τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, τη συμπλήρωση εφέτος 100 χρόνια από τα τραγικά εκείνα γεγονότα, αλλά και τις κατά καιρούς σχετικές δημόσιες δηλώσεις σας, οφείλετε να θέσετε στον Τούρκο Πρόεδρο και το ζήτημα της αναγνώρισης από μέρους της Τουρκίας, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα, ήδη από στις 6-5-2010, ως πρόεδρος του Συνασπισμού στην απαντητική σας επιστολή προς τον φορέα μας σε πρόσκληση που σας απευθύναμε σε εκδήλωση μας για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μεταξύ άλλων γράφατε.

«Όλοι εσείς λοιπόν, (οι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής), που είστε διαγενεακοί κληρονόμοι μιας Γενοκτονίας που γνωρίζετε εξ ιδίων με τα όσα σας έπραξαν, όσα σας στέρησαν και όσα σας αρνήθηκαν, έχει σημασία να υπάρξετε πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της καλής γειτονίας, της συνεννόησης και του διαλόγου για σταθερότητα.

Η εποχή μας χρειάζεται ζωντανές τέτοιου είδους μνήμες, μνήμες όχι εθνικιστικές και μισαλλόδοξες, αλλά μνήμες – εργαλείο που θα συμβάλλουν και θα ενισχύσουν τη φιλία και την συνεργασία μεταξύ των λαών. Εμείς ως «Συνασπισμός της Αριστεράς», είμαστε σταθερά στο πλευρό όλων εκείνων που δεν έχασαν την μνήμη τους δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και τις ιστορικές τους καταβολές».

Ενώ στις 20-4-2016 σε απάντηση σας, σε σχετική και πάλι πρόσκληση μας, δια του τότε αρμόδιου Υφυπουργού σας των Εξωτερικών, μεταξύ άλλων στο μήνυμα που μας απεστάλλει δήλωνε ότι:

«Η Ποντιακή Γενοκτονία συνιστά μια από τις ποιο σκοτεινές σελίδες ,όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας ,καθώς έχει σαν συνέπεια τον ξεριζωμό ενός πολιτιστικά ζωντανού και μοναδικού τμήματος του Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες, το οποίο ήκμασε αγωνιζόμενο για την επιβίωση του για περίπου 3.000 χρόνια.

Επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη, την φιλία και την καλή γειτονία των λαών, θεωρούμε ότι ο συμβιβασμός της σημερινής Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν, αλλά και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής, αποτελούν δικλίδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν και σήμερα τα ίδια εγκλήματα».

Σας μεταφέρουμε επίσης τις ανησυχίες όλων των ποντιακών σωματείων, αλλά και εκατομμυρίων Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής, μήπως λόγοι διεθνούς σκοπιμότητας ή λόγοι πρωτοκόλλου επικρατήσουν επί της εθνικής μνήμης και η διπλωματική πλευρά της Τουρκίας επιχειρήσει να σας οδηγήσει στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ, κυριότερου ενόχου της ποντιακής γενοκτονίας και γενικά της εθνοκάθαρσης, που συντελέστηκε στην Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Υπογραμμίζουμε ότι η θέση του ποντιακού Ελληνισμού επί του σοβαρού αυτού ζητήματος δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετη με την απόδοση τιμής στον Γενοκτόνο Κεμάλ Μουσταφά Πασά ,υπεύθυνου για τη σφαγή του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας και ασφαλώς η πράξης αυτή εάν συντελεσθεί θα αποτελεί ασέβεια, στη μνήμη των 353.000 προγόνων μας, θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά και ύβρη απέναντι σε όλους εμάς τους απογόνους τους.

Τέλος εκφράζουμε την άποψη ότι οι καιροί είναι πλέον ώριμοι για μια συμβολική επίσκεψη σας στις περιοχές του Ιστορικού Πόντου ,αλλά κι η παρουσία σας στην λειτουργία που μετά από τρία χρόνια απαγόρευσης στην Ιστορική μονή της «Παναγίας Σουμελά» όπως έχουμε ενημερωθεί θα πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου 2019 και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει απόδοση τιμής στις ψυχές των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας.

Εμείς από την πλευρά, επειδή προγραμματίζουμε τον επόμενο μήνα, όπως κάνουμε τα τελευταία είκοσι χρόνια, πολιτικο-επιστημονική ημερίδα για τα παραπάνω θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υποστήριξη Ευρωβουλευτών, στην όποια όμως για λόγους που δεν γνωρίζουμε δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα για τυχόν υποστήριξή μας και συμμετοχή τους σε αυτή Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε να συναντηθούμε μαζί σας για να σας αναλύσουμε από κοντά τις θέσεις μας και σας δηλώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση σας για κάθε σχετική επεξήγηση.

Back to top button