breaking newsΕλλάδα

«Μαχαιριά» για τις ελληνικές επιχειρήσεις η Συμφωνία των Πρεσπών

 

Μεγάλη σύγχυση επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η προστασία είναι μια αυτόματη διαδικασία η οποία θα επιτευχθεί και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα αναφορικά με την κατοχύρωση των εμπορικών ονομάτων των προϊόντων και των εταιρειών τους, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την τύχη των εμπορικών ονομασιών των μακεδονικών προϊόντων.

Πολλοί είναι εκείνοι πάλι οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν τι κινήσεις θα κάνει η κυβέρνηση, ωστόσο οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου και προτρέπουν ειδικά όσες επιχειρήσεις αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα ή στοχεύουν σε αυτή να κατοχυρώσουν άμεσα τις εμπορικές ονομασίες των προϊόντων τους εφόσον αυτές περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» ή κάποιο παραγωγό αυτού.

Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο και κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να προβλέψει εάν τελικά το όλο πρόβλημα που έχει ανακύψει θα είναι μια νάρκη που θα βάλει σε κίνδυνο προϊόντα και επιχειρήσεις από τη Μακεδονία που ταξιδεύουν σε διεθνείς αγορές.

 

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και οι επιχειρηματίες ζητούν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του και ζητούν η κυβέρνηση να υπερασπιστεί το δικαίωμα αυτό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Ωστόσο μέχρι σήμερα μόλις 24 επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει την εμπορική τους ονομασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από αυτές 8 επιχειρήσεις από τον περασμένο Ιούνιο και μόλις 2 σε διεθνές επίπεδο. «Το ασαφές πλάνο που υφίσταται γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως το εμπορικό πλαίσιο το οποίο δεν διευκρινίζεται, θεωρούμε ότι αποτελεί την κύρια αιτία αδράνειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Υπάρχει ένα αιωρούμενο ερωτηματικό αναφορικά με τις συνέπειες και τις επιδράσεις της εν λόγω συμφωνίας στο εμπορικό σκέλος, το οποίο αποτελεί και ένα βασικό μειονέκτημά της.

Για ποικίλους λόγους στο παρελθόν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν κατοχύρωσαν τα εμπορικά τους σήματα, ενέργεια η οποία συνεπάγεται φυσικά και ένα κόστος, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται εκτεθειμένες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

 

Προστασία των Brands

«Αυτό που ενδεχομένως θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι να μην προσπαθήσουν οι γείτονές μας να σφετεριστούν τα δυναμικά brands που έχουν οι επιχειρήσεις και που σχετίζονται με τη Μακεδονία. Για τον λόγο αυτό τα Επιμελητήρια και όλοι οι φορείς της επιχειρηματικότητας έχουν ήδη προτρέψει τις επιχειρήσεις, τα εμπορικά σήματα των οποίων περιλαμβάνουν τη λέξη Μακεδονία και παράγωγά της, να σπεύσουν να κατοχυρώσουν και σε ελληνικούς και σε διεθνείς φορείς τα σήματα και την ονομασία τους» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

 Στην άποψη αυτή συνηγορεί και ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά: «Οσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εμπορικό συμφέρον θα πρέπει να σπεύσουν πλέον να κατοχυρώσουν το σήμα τους, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες της διακρατικής επιτροπής για τα εμπορικά σήματα, θα ισχύσει το «όποιος πρόλαβε, τον Κύριον είδε»».

Πάντως στην άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης της ΠΓΔΜ Dr. Bardhyl Dauti που είχε ο Kωνσταντίνος Μίχαλος συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων που ενδέχεται να ανακύψουν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ στον υπουργό της ΠΓΔΜ, τα εμπορικά σήματα των ελληνικών επιχειρήσεων με την επωνυμία Μακεδονία και τα παράγωγά της (μακεδονικός κλπ) είναι διασφαλισμένα, καθώς είναι ήδη κατοχυρωμένα από τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις της χώρας του θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα διεθνή status.

Για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα  αναμένεται να συσταθεί Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και από τις δυο χώρες η οποία σε βάθος τριετίας θα αναλάβει να διευθετήσει το θέμα, όμως μέχρι σήμερα σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ελλήνων επιχειρηματιών δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις.

 

 

.crashonline.gr

Back to top button