breaking newsΕλλάδα

Ν. Ντιμιτρόφ για Συμφωνία Πρεσπών: Κερδίσαμε πιο πολλά από τους Έλληνες

Στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην πρόοδο της εφαρμογής της αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά την επίσκεψη εργασίας στην Ουάσινγκτον σημειώνοντας: «Κάναμε περισσότερα αλλά κερδίσαμε περισσότερα. Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, αλλά κέρδισαν λιγότερα».

Μιλώντας στο Atlantic Council, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ωστόσο ότι οι Έλληνες έχουν δείξει ηγετικό ρόλο σε μια περιοχή που χρειάζεται απεγνωσμένα ηγέτες ενώ επισήμανε παράλληλα ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της Συμμαχίας.Ν. Ντιμιτρόφ για Συμφωνία: Κερδίσαμε πιο πολλά από τους Έλληνες

«Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια που αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα, και έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι «για εσάς που είστε μέσα είναι μάλλον εύκολο να ξεχάσετε πόσο κρύο είναι έξω».

«Δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα, δεν είναι εύκολο για μας», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία. «Αλλά είναι το σωστό.» Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες παραμένουν σκεπτικιστές της συμφωνίας και πεπεισμένοι ότι «θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη συμφωνία», δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση για την επίλυση της διαμάχης και τη διασφάλιση της προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Ντιμιτρόφ.

«Οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί έπρεπε να γίνουν για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα», ξεκαθάρισε. «Δεν μπορείτε να κερδίσετε μια διαφωνία εάν η διαμάχη είναι με το γείτονά σας. Δεν μπορείτε να κερδίσετε εάν νικήσετε τον πλησίον σας».

Εκτός από τις δικαιολογημένα αυστηρές προϋποθέσεις για πράγματα όπως το κράτος δικαίου και η διακυβέρνηση, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η «όρεξη έχει φύγει» για ένταξη ως «δεν είμαστε πλέον στην ημέρα της ενοποίησης της Ευρώπης». Προειδοποίησε ότι η ΕΕ και οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αποφύγουν τη «διπλή μπλόφα», όπου οι υποψήφιοι λένε ότι κάνουν αλλαγές χωρίς να κάνουν πραγματικά βήματα προόδου, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν αόριστα την προσχώρηση χωρίς πραγματικές δεσμεύσεις. Ο

Εκφράζει την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσφέρουν να ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά την ενταξιακή διαδικασία, καθώς η απόφαση αυτή «δεν είναι για την ένταξη», αλλά μάλλον απλώς «ξεκινώντας το ταξίδι».

Επιπλέον, ο ΥΠΕΞ της γείτονας χώρας τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προσθέσει νέα δυναμική στον μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχής, οδηγώντας τον τρόπο με τον οποίο οι πρώην αντίπαλοι μπορούν να γίνουν βαθιά σύμμαχοι. 

Ελπίζαμε ότι η νέα Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα θα μπορούσαν τελικά να γίνουν τόσο κοντά όσο η Γερμανία και η Γαλλία.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ουάσινγκτον περιελάμβανε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. 

Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ επισκέφθηκε και τον Λευκό Οίκο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους διευθυντές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπέρκλεϊ και Μάρκους Τόμι.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με μέλη της Γερουσίας και εκπρόσωπους του «Atlantic Council», όπου πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία, λίγο πριν την αναχώρηση του για την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 

Φωτογραφία AP
Πηγή: liberal
Back to top button