Το Κοσσυφοπέδιο απόκτησε στρατό σε παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το τέλος του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, μια συμφωνία που συνάπτηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Edi Rama, προβλέπει τη κατάργηση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών την 1η Μαρτίου 2019.
Σε κοινό συμβούλιο υπουργών της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, ιδρύθηκε ένα κοινό ταμείο για την προώθηση της ένταξης των δύο κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, που έγινε δεκτός από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, περιέγραψε τα σχέδιά του για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλειας, με μοναδικές πρεσβείες και ενιαία προεδρία.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2019, ανέφερε στη τηλεόραση Vizion Plus τη συγχώνευση των δύο κρατών, ισχυριζόμενος ότι είναι η λύση στα πρόβληματα του Κοσσόβου, γεγονός που αντιβαίνει στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Μεγάλη Αλβανία θα ήταν έτσι το πρώτο μουσουλμανικό κράτος που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αλβανικοί πληθυσμοί του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ και της Ελλάδας ετοιμάζονται να ζητήσουν την προσάρτηση τους στην Μεγάλη Αλβανία.
Η ελληνική μειονότητα, που βρίσκεται στα νότια της Αλβανίας, ζήτησε αμέσως, αν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, να μην ενταχθεί στη Μεγάλη Αλβανία αλλά να ενωθεί με την Ελλάδα.
Στην πράξη, το σημερινό Κόσσοβο έχει γίνει μια βάση του Πενταγώνου και η Αλβανία το ευρωπαϊκό κέντρο της CIA.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2019, 11η επέτειος της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, γιορτάστηκε με τη παρέλαση του νέου στρατού του Κοσσυφοπεδίου.
Το Κοινοβούλιο πραγματοποίησε ειδική σύνοδο παρουσία των πρωθυπουργών του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Επίσης παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Massimo D’Alema και ο πρώην επικεφαλής της Αποστολής Επαλήθευσης στο Κοσσυφοπέδιο, William Walker, ο οποίος απέδωσε την σφαγή στο Ρατσάκ στη Σερβία για να δικαιολογήσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Με μια παράξενη αντιστροφή των ιδεών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία υποστηρίζουν σήμερα του σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία, ενώ είχαν κατηγορήσει το Βελιγράδι ότι ήθελε να δημιουργήσει μια Μεγάλη Σερβία (από τότε, η κατηγορία για το υποτιθέμενο «Σχέδιο Πέταλο» αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά ψέμα που κατασκευάστηκε από το ΝΑΤΟ) και την βομβάρδισαν.
Στη δεκαετία του ’90, το Πεντάγωνο θεωρούσε τη Γιουγκοσλαβία ως «εργαστήριο» για τη δοκιμή των «κυνομαχιών», ήτοι η δυνατότητα απομόνωσης μιας χώρας, να υποκινηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος και να διαχωριστούν οι κοινότητες που την κατατάσσουν.
Πριν από τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, τα Βαλκάνια κατοικούνταν από πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς. Μιλάγαμε τότε για “βαλκανιοποίηση” για τον προσδιορισμό αυτού του μείγματος. Σήμερα, κάθε κοινότητα έχει αποκτήσει λίγο πολύ το έδαφος της.
Η λέξη ” βαλκανιοποίηση ” αναφέρεται τώρα σε μια διαδικασία κατακερματισμού.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ | 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΫ 2019