Τα Σκόπια ζητούν από τον ΟΗΕ ο επιθετικός προσδιορισμός να είναι σύμφωνος με το επίσημο ή το σύντομο όνομα της χώρας. Παρότι αναφέρουν τους δύο μακροσκελείς προσδιορισμούς («της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», «της Βόρειας Μακεδονίας») δεν αρκούνται σε αυτό.
Διότι κατοχυρώνουν επίσης και το σκέτο «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική» που όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει, εφόσον δηλώνεται πλέον και επισήμως στον ΟΗΕ.
Συμπληρωματικά, συνεχίζει να τιτλοφορείται ως «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» το Σύνταγμα των Σκοπιανών, ενώ παράλληλα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση αποδέχεται εμμέσως τα περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Τη χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονικός» και «Μακεδονική» κατοχύρωσαν οι Σκοπιανοί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο για τις κρατικές και ιδιωτικές οντότητες, αλλά και για τα εμπορικά σήματα και τις ονομασίες των προϊόντων τους.
Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο της Μόνιμης Αποστολής της «Βόρειας Μακεδονίας» στα Ηνωμένα Έθνη, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2019, που αποκαλύπτει το newpost, υπάρχει η στήλη “Nationality (Citizenship)” δηλαδή «Εθνικότητα (Ιθαγένεια)».
Οι «Πρέσπες» κρύβουν πολλές παγίδες τις οποίες η κυβέρνηση δεν πρόσεξε. Η χώρα μας βγαίνει χαμένη από έναν μαραθώνα διαπραγματεύσεων, ενώ ο κ.Τσίπρας πανηγυρίζει για την αποτυχία.
Η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στον αλυτρωτισμό, με τους Σκοπιανούς να «περνάνε» διπλή ονομασία στις οδηγίες για τη χρήση της νέας ονομασίας. Ο προσδιορισμός «Βόρεια» αγνοείται και το σκέτο «Μακεδονία» παραμένει, παρά τα όσα ισχυρίζεται το Μαξίμου.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τις χλιαρές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις δείχνει να αποδέχεται τα παραπάνω, αναγνωρίζει και «μακεδονική μειονότητα», καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θέτει όρους για τα περί μειονότητας, ενώ περιορίζει μόνο επίσημους θεσμούς του κρατιδίου να αναφέρονται σε «μειονότητα».
Διπλή ονομασία για τη γειτονική χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών «δείχνουν» οι οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων προς τους δημοσιογράφους της χώρας για το πώς πρέπει να χειρίζονται το θέμα της ονομασίας.
Όπως επισημαίνεται στις οδηγίες μπορεί το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία» αλλά η επικράτεια της χώρας είναι «Μακεδονική» δημιουργώντας μια επιπλέον ανησυχία για τις συνέπειες από τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.
Οι κατευθυντήριες γραμμές από το σκοπιανό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν, παράλληλα, και τις ανησυχίες όσων έχουν εκφράσει ήδη τη διαφωνία τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι αναγνωρίζει «Μακεδονική» γλώσσα και «Μακεδονική» ταυτότητα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σημειώνει ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει «Μακεδονική» γλώσσα και ότι αυτή η λέξη θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν μιλά κανείς «για τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, την κουλτούρας μας, την κληρονομιά μας, την περιοχή μας και άλλα γνωρίσματα» τονίζοντας ότι οι όροι αυτοί «είναι ξεκάθαρα διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα».
Χρησιμοποιώντας παραδείγματα για τη σωστή χρήση του όρου «Μακεδονία» το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων υποστηρίζει ότι περιλαμβάνουν την «Μακεδονική» εθνική ταυτότητα, τη «Μακεδονική» γλώσσα, τη «Μακεδονική» κουλτούρα, την «Μακεδονική» περιοχή, τον «Μακεδονικό» λαό, τη «Μακεδονική» ιστορία κτλ. υπογραμμίζοντας ότι το επίθετο «βόρεια» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις προαναφερθείσες περιπτώσεις.
Αντιμέτωπη με τα προβλήματα που θα δημιουργεί καθημερινά η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και με τις συνέπειες από τις «γκρίζες ζώνες» της Συμφωνίας, είναι η Αθήνα όπως απέδειξε και η ταραχή που προκαλείται από το ρεπορτάζ του BBC αλλά και από την σιωπή απέναντι στην επίσημη κατοχύρωση όχι μόνο στον ΟΗΕ αλλά και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας της χρήσης των όρων «Μακεδονική-ικός».
Αναλυτικά η επεξήγηση αναφέρει τα εξής:
«Οι επιθετικοί προσδιορισμοί στο κράτος, στα επίσημα όργανά του και σε άλλες δημόσιες οντότητες, καθώς και σε ιδιωτικές οντότητες και φορείς που συνδέονται με το κράτος, έχουν ιδρυθεί με νόμο και υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το επίσημο όνομα ή το σύντομο όνομα που είναι «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλες επιθετικές αναφορές που περιλαμβάνουν το «Βόρειο Μακεδονική-ός» ή «Μακεδονική-ός» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.
Άλλες επιθετικές χρήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται για ιδιωτικές οντότητες και φορείς που δεν συνδέονται με το κράτος και δημοσιές οντότητες, δεν έχουν ιδρυθεί με νόμο και δεν έχουν οικονομική στήριξη από το κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, μπορεί να είναι «μακεδονική».
Η επιθετική αναφορά επίσης για δραστηριότητες μπορεί να είναι «μακεδονική». Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της διαδικασίας που θεσπίστηκε με την τελική συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και τα σύνθετα ονόματα των πόλεων που υπάρχουν κατά την ημερομηνία υπογραφής της τελικής συμφωνίας».
Tην ίδια στιγμή, το ρεπορτάζ του BBC για την ύπαρξη «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» δεν είναι το πρώτο και κυρίως δεν θα είναι το τελευταίο, αλλά η ειδοποιός διαφορά τώρα είναι ότι τα συστατικά στοιχεία στα οποία στηρίζονταν για δεκαετίες οι προσπάθειες έγερσης μειονοτικού ζητήματος, δεν αναγνωρίζονταν από την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως τώρα με την Συμφωνία των Πρεσπών έχουν αναγνωρισθεί η «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».