breaking newsΔιεθνή

Ταϊβάν: Εννέα νεκροί, 821 τραυματίες και 50 αγνοούμενοι από την ισχυρότερη δόνηση της τελευταίας 25ετίας

Εννέα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού, που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν και είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τη νήσο τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια. Ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 821, ενώ αγνοείται η τύχη 50 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν καθ’ οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές την ώρα που οι διασώστες χρησιμοποίησαν σκάλες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους από κτίρια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονται στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού.

Η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ή 7,4, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, και 7,2, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν. Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ταϊβάν, στις νήσους της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας και σε πολλές επαρχίες των Φιλιππίνων, η οποία στη συνέχεια ήρθη.

Το αεροδρόμιο της Νάχα, το μεγαλύτερο στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις.

Το εστιακό βάθος του υποθαλάσσιου σεισμού, που σημειώθηκε σε ώρα κατά την οποία οι κάτοικοι κατευθύνονταν στη δουλειά τους και τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο, ήταν 15,5 χιλιόμετρα.

Βίντεο δείχνουν διασώστες με σκάλες να προσπαθούν να απομακρύνουν κατοίκους από παράθυρα κτιρίων, ενώ σε άλλα σημεία της Ταϊβάν προκλήθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού για εγκλωβισμένους σε σήραγγες κοντά στην πόλη Χουάλιεν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Γερμανοί.

Ωστόσο, οι Αρχές έχουν χάσει επαφή με 50 ταξιδιώτες που επέβαιναν σε τέσσερα μίνι μπας και κατευθύνονταν σε ξενοδοχείο μέσα στο εθνικό πάρκο Ταρόκο.

Η προεδρία της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα, επισκέφθηκε τη Χουάλιεν.

Στον παρόντα χρόνο το σημαντικότερο, η πρώτη προτεραιότητα, είναι να διασωθούν άνθρωποι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος μιλώντας έξω από ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στη Χουάλιεν.

Όπως είπε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους, η σιδηροδρομική σύνδεση με την περιοχή αναμένεται να ανοίξει εκ νέου αύριο, Πέμπτη.

Στην Ταϊπέι σημειώθηκαν μετασεισμοί, με περισσότερους από 50 να έχουν καταγραφεί.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, ενώ κάτοικος της Σανγκάης δήλωσε στο Reuters ότι η δόνηση έγινε και εκεί αισθητή.

Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα και στο σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Ταϊπέι, ο οποίος έκλεισε προσωρινά για να απομακρυνθούν οι επιβάτες, παρότι σύντομα επαναλειτούργησαν οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε τραυματισμοί στα τρένα της, παρότι θα καθυστερήσουν τα δρομολόγια, προκειμένου να γίνει επιθεώρηση.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Taipower ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης και ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί της νήσου δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά το 1999, όταν δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών κατέστρεψε 50.000 κτίρια (2.400 νεκροί).

Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουάλιεν μετρήθηκε στην 6η βαθμίδα της 7βαθμης κλίμακας.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι ένας σεισμός τέτοιας σφοδρότητας προκαλεί κατάρρευση τοίχων, εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο μπετόν και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν, προκειμένου να μετακινηθούν.

Η στιγμή που 10όροφο κτίριο καταρρέει μπροστά σε έντρομους κατοίκους

Μια ομάδα πολιτών της Ταϊβάν φαινόταν να κατευθύνεται προς βέβαιο θάνατο, καθώς ο τεράστιος σεισμός σχεδόν γκρέμισε μπροστά στα μάτια τους ένα 10όροφο κτίριο.

Συγκλονιστικά πλάνα που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας έδειξαν τη στιγμή που το κτίριο άρχισε να καταρρέει, εκτοξεύοντας σκόνη και συντρίμμια στον δρόμο, καθώς οι άνθρωποι από κάτω έτρεχαν για να σωθούν.

Για ένα δευτερόλεπτο φάνηκε ότι οι παρόντες κάτοικοι ήταν καταδικασμένοι να συνθλιβούν από τόνους τούβλων, αλλά χάρη στους αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς της Ταϊβάν το αντισεισμικής θωράκισης κτίριο παρέμεινε ως εκ θαύματος όρθιο με μια πολύ μικρή κλίση από το έδαφος, παρά την πτώση του, σώζοντας δεκάδες ζωές.

PrimeNews.

Back to top button