breaking newsΕλλάδα

Η γερμανική «Λέσχη Μπίλντερμπεργκ» μοιράζει παράσημα σε Τσίπρα-Ζάεφ: Τους βραβεύουν για τις «Πρέσπες» – Όλα εξηγούνται πλέον

Οι Γερμανοί δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο, πως χαίρονται περισσότερο για την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. Πίεζαν έντονα τα τελευταία χρόνια, με τον Α. Τσίπρα, προγανώς με ανταλλάγματα, να ενδίδει και να εκχωρεί τα πάντα στους Σκοπιανούς.

Οι κίνδυνοι τεράστιοι, καθώς όχι μόνο θα προκαλέσει έντονα προβλήματα στον Ελληνισμό, αλλά θα προκαλέσει και ένα μίνι-ντόμινο στα Βαλκάνια, με τις αλλαγές συνόρων να είναι προ των πυλών.

Το φετινό βραβείο «Ewald von Kleist» της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια θα απονεμηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρωθυπουργό της των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Την πρόθεση για την βράβευση των δύο πρωθυπουργών για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε ανακοινώσει πριν πέντε ημέρες σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του θεσμού Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. Χ Χθες, εκπρόσωπος της Διάσκεψης επιβεβαίωσε στη Deutsche Welle ότι τελικά τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ αποδέχτηκαν την πρόσκληση και θα παραβρεθούν στη συνέλευση στο Μόναχο (15-17 Φεβρουαρίου).

Η Διάσκεψη του Μονάχου, συνιστά κατά κάποιον τρόπο τη γερμανική Λέσχη Μπίλντερμπεργκ σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα του βαθέος γερμανικού παράγοντα στην ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα.

Ενδεικτικό της μεγάλης επιρροής του συγκεκριμένου ιδρύματος είναι ότι στην ετήσια διάσκεψή του, που υποτίθεται ότι γίνεται για τη διεθνή ασφάλεια χωρών και περιοχών, δίνουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων με διασυνδέσεις στα διεθνή κέντρα, κατευθυνόμενοι αναλυτές – διαμορφωτές της παγκόσμιας κοινής γνώμης και γερμανόφιλοι ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.

Κάπως έτσι, λοιπόν, το φετινό βραβείο Ewald von Kleist θα πάει -δυστυχώς- και σε ελληνικά χέρια, και θα απονεμηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στον Ελληνα πρωθυπουργό για την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών από κοινού με τον ομόλογό του πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ως έκφραση της μεγάλης… ευγνωμοσύνης του Βερολίνου προς τους δύο.

Προσωπικότητες

Με το βραβείο τιμώνται -σύμφωνα πάντα με τη Διάσκεψη του Μονάχου- «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια, με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών».

Οσον αφορά την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, η Διάσκεψη του Μονάχου θέλει να τιμήσει -θεωρητικά- τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη. Στην πράξη, όμως, για να επιβραβεύσει όσους συνέβαλαν σε μια νίκη της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει τα δυτικά Βαλκάνια ως ζωτικό χώρο και σφαίρα γερμανικής επιρροής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την τύχη των εμπορικών ονομασιών των μακεδονικών προϊόντων.

Στον επιχειρηματικό κόσμο επικρατεί σύγχυση καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η προστασία είναι μια αυτόματη διαδικασία η οποία θα επιτευχθεί και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα αναφορικά με την κατοχύρωση των εμπορικών ονομάτων των προϊόντων και των εταιρειών τους, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε διεθνές .

Αλλοι πάλι κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν τι κινήσεις θα κάνει η κυβέρνηση, ωστόσο οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου και προτρέπουν ειδικά όσες επιχειρήσεις αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα ή στοχεύουν σε αυτή να κατοχυρώσουν άμεσα τις εμπορικές ονομασίες των προϊόντων τους εφόσον αυτές περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» ή κάποιο παραγωγό αυτού. 

Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο και κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να προβλέψει εάν τελικά το όλο πρόβλημα που έχει ανακύψει θα είναι μια νάρκη που θα βάλει σε κίνδυνο προϊόντα και επιχειρήσεις από τη Μακεδονία που ταξιδεύουν σε διεθνείς αγορές.

Back to top button