breaking newsΕλλάδα

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Άγκυρα – Μάταιη η επίσκεψη Τσίπρα – «Γαλάζια Πατρίδα» και Θράκη στην ατζέντα Ερντογάν

Εν μέσω κλιμάκωσης και νέων απαιτήσεων από την Τουρκία, ταξιδεύει ο Τσίπρας για την συνάντηση με τον Ερντογάν. Δυστυχώς, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, είναι άκρως ανησυχητικές και δημιουργούν κλίμα νέας εθνικής ήττας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας φτάνει σε λίγες ώρες στην Άγκυρα, τη στιγμή, που σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο, η κατάσταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις- με «περίεργες κινήσεις» που πραγματοποιεί η Τουρκία, χαρακτηρίζεται ως «κλιμακούμενη κατάσταση».

Τι παρατηρεί και αποκρυπτογραφεί η Αθήνα, ποιες πληροφορίες αξιολογεί Μετασταθμεύσεις στρατιωτικών πτητικών μέσων κοντά στη Σμύρνη, στρατιωτικά τμήματα και μέσα υποκλοπής, μετακινήσεις πολεμικών πλοίων σε σχηματισμούς μονάδων επιφανείας κρούσης, είναι ορισμένα απ’ όσα καταγράφουν ηλεκτρονικά συστήματα και φυλάκια στο Ανατολικό Αιγαίο.

Όλα δείχνουν πως η άσκηση με την προκλητική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» θ’ απασχολήσει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και τους ανάλογους κλάδους των επιτελείων που έχουν ήδη κληθεί να διαχειριστούν και να σχεδιάσουν τους τρόπους της ψύχραιμης αντιμετώπισης των επερχόμενων προκλήσεων.

Μια άσκηση που όπως φροντίζουν να προπαγανδίζουν τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα εκτείνεται σχεδόν σε 135.000 ναυτικά μίλια τα οποία παραμένει άγνωστο πως τα μετρά η Άγκυρα και πως θα τα καλύψει, έλεγαν με νόημα ανώτατα στελέχη του Ελληνικού επιτελείου, δείχνοντας τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για τις απώλειες σε στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές τόνισαν πως ακόμη και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι διώξεις στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παίρνουν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, συνεχίστηκαν, όπως κάθε μέρα άλλωστε. Μάλιστα στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης FETO πριν λίγες ημέρες, ανάμεσα στους συλληφθέντες και πάλι υπήρξαν νέα «θύματα» από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς στην περιοχή της Malatya, συνελήφθησαν δέκα Αξιωματικοί.

Με επίκεντρο το Νομό Van, υπήρξαν άλλες εννέα συλλήψεις Αξιωματικών και υπαξιωματικών ενώ σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που υπάρχουν, μόνο το τελευταίο επτάμηνο 624 στελέχη του Στρατού Ξηράς της γειτονικής χώρας, 345 της Πολεμικής Αεροπορίας και 107 από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το Hellas Journal.

Η παράδοση παραλαβή στον Στόλο, οι αιχμές, τα μηνύματα και οι αυριανές προκλήσεις

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική πλευρά, σαφώς λαβωμένη από την πολυετή οικονομική δυσπραγία, εξηγούν ανώτατοι Αξιωματικοί, έχει ν’ αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα και κυρίως στο ναυτικό επίπεδο. Το Πολεμικό Ναυτικό ωστόσο με μια μακραίωνη ιστορία, παρά τα προβλήματα διαχρονικά, βρίσκεται εκεί που χρειάζεται και δεν λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια όπως κακώς λένε ορισμένοι, σημείωναν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Την ώρα που δεν είναι ψέμα πως και ο Ελληνικός στόλος ετοιμάζεται ώστε ν’ αντιμετωπίσει και την παραμικρή πρόκληση ή αμφισβήτηση στο Αιγαίο, έγινε και η αλλαγή διοικήσεως στο Αρχηγείο Στόλου, με αιχμές από τον απερχόμενο Αντιναύαρχο Γιάννη Παυλόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων θέλησε να παραφράσει τον Θουκυδίδη.

Εξέφρασε τον φόβο του περισσότερο για τα Ελληνικά σφάλματα, παρά για τα όποια σχέδια έχουν οι εχθροί, ενώ τόνισε πως «πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα πολεμήσουμε και όσο προθυμότερα αποδεχτούμε τον πόλεμο, τόσο λιγότερο επιθετικοί θα είναι οι εχθροί μας.»

Από την άλλη πλευρά, από τον παραλαμβάνων, Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη, θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει μέσα από την ημερήσια διαταγή του, πως σημειώνει ότι «αναλαμβάνω καθήκοντα σε μια περίοδο που είναι αναγκαία η αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος του στόλου μας για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας».

Πάντως ο νέος Ναύαρχος του Στόλου, καλείται όχι μόνο ν’ αντιμετωπίσει πολλές αντιξοότητες, τις οποίες καθημερινά αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό και τα στελέχη του, με τις διαρκείς προκλήσεις που δέχεται, είτε θετικές- που είναι πάρα πολλές, είτε αρνητικές και αναφερόμαστε στην Τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να απαιτήσει ίσως λύσεις για τον Στόλο, όσο πιο άμεσα γίνεται ώστε η παράδοση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και η ναυτοσύνη που έχει κάνει τους Έλληνες να ξεχωρίζουν, να συνεχιστεί από τα στελέχη των πλοίων που είναι μέσο αποτροπής, στρατιωτικής διπλωματίας και πολιτικής άμυνας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό επίπεδο.

 

 

 

.pentapostagma.gr

Back to top button