breaking newsΕλλάδα

Ο Τσίπρας δημιούργησε νέες «γκρίζες ζώνες» – «Έντιμος τύπος ο Ερντογάν» αλλά οι προκλήσεις κορυφώνονται – Είναι αυτή εικόνα πρωθυπουργού;

 

Νέες γκρίζες ζώνες δημιουργήθηκαν, ουσιαστικά, μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Θέματα στα οποία έπρεπε να έχει μια πάγια πολιτική και ισχυρή θέληση, τα χειρίστηκε εντελώς πρόχειρα ανοίγοντας τον δρόμο στην Άγκυρα για νέες διεκδικήσεις και «ανταλλάγματα».

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την προεκλογική του εικόνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε σε κίνδυνο τόσο τα νησιά μας αλλά και τη Θράκη, για την οποία το θέμα των μουφτήδων τέθηκε ανοικτά, ως «αντάλλαγμα» για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το αποκορύφωμα σε όλα αυτά ήταν η εξής κυνική αντίδραση του κ.Τσίπρα: «Έντιμος τύπος ο Ερντογάν, μαζί του ξέρεις πού βρίσκεσαι»…

Είναι αυτή ορθή εικόνα πρωθυπουργού; Θα έπρεπε να μάχεται για τα αυτονόητα, όχι να «δοξάζει» τον αντίπαλο…

Ασάφεια για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ασάφεια και για τις συνομιλίες με την Τουρκία για θέματα ασφαλείας στην Κύπρο. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός υποτίμησε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί, καθώς κατέχει και αυτό το χαρτοφυλάκιο από την ημέρα της παραίτησης Κοτζιά.

Δέχθηκε ακόμη και την επικήρυξη των Οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ενώ ήταν στον δρόμο για την Άγκυρα. Και όλα αυτά με την Τουρκία να συνεχίζει τις παραβιάσεις των Αιγαίο και την πρακτική δέσμευσης μεγάλων περιοχών για ασκήσεις και έρευνες.

Εξαιρετικά λανθασμένος χειρισμός και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο παρότι συνιστά υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, ο Ερντογάν το συνέδεσε με τους μουφτήδες της Θράκης.

«Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως «έντιμο τύπο». «Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι»» λέει το Spiegel και σημειώνει πως Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ανομοιογενές ζευγάρι».

«Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας διατηρούν μια ισχυρή σχέση – διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον», σημειώνει το Spiegel, που σχολιάζει τη πρόκληση της Τουρκίας, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δυο ηγετών και την ψυχραιμία που επέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. «Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός», δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως «έντιμο τύπο». «Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι». Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό. «Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς», σημειώνει ο συντάκτης.

«Ο Ερντογάν πιέζει για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών. Είναι μια επιθυμία που ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκπληρώσει λόγω της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. «Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών», είπε ο Ερντογάν.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης για την Κύπρο και για τα νησιά στο Αιγαίο», αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Ερντογάν, καθώς λογαριάζει ότι εξαρτάται από εκείνον κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ, η κατάσταση στην Λέσβο, την Χίο και την Κω θα τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου», αναφέρει.

«Στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά εκλογές. Ο Τσίπρας παρουσιάζεται λοιπόν ως «statesman». Μόλις κατάφερε μια επιτυχία στο θέμα της ονομασίας της «Μακεδονίας». Τώρα θα ήθελε να εμφανιστεί και στην επίσκεψή του στην Τουρκία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα», συνεχίζει το άρθρο, το οποίο κλείνει με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην Χάλκη, όπου, όπως επισημαίνεται, η Θεολογική Σχολή έκλεισε το 1971.

«Ο Τσίπρας έθεσε στον Ερντογάν και πάλι μάταια το θέμα της επαναλειτουργίας της. Ωστόσο το ταξίδι του ανταμείφθηκε: μπορεί να πάρει μαζί του στην Αθήνα ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό του αγώνα», καταλήγει ο συντάκτης.

 

 

pentapostagma.gr/

Back to top button