breaking newsΔιεθνή

«Bόμβα» μεγατόνων από think tank: «Σε κατάσταση ετοιμότητας η Ρωσία» – «Προετοιμάζεται για πόλεμο μεγάλης κλίμακας»

 

Μεγάλες πολεμικές προετοιμασίες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταγγέλλουν οι Σουηδοί, οι οποίοι βλέπουν άσχημα «σημάδια» στον ορίζοντα ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία. 

Παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει σταθερά τον αριθμό στρατιωτών και των στρατιωτικών βάσεων, καθώς και τον προϋπολογισμό του, το Σουηδικό Ινστιτούτο Στρατιωτικών Ερευνών κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία για την προετοιμασία του στρατού της για…. μεγάλο πόλεμο.

«Ενώ η Ρωσία είχε  δώσει μεγάλη προσοχή στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της για την επίλυση μικρών και μεσαίων  συγκρούσεων,  εδώ και μεγάλο διάστημα κάτω από άκρα μυστικότητα, οι τακτικές στρατηγικές ασκήσεις του ρωσικού στρατού αυξήθηκαν κατακόρυφα, σύμφωνα με μελέτη του Σουηδικού Ινστιτούτου.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός αύξησε σημαντικά την ετοιμότητά του για μάχη και ότι μπορεί να κινητοποιήσει και να διεξάγει βραχυπρόθεσμα μεγάλες και μακροχρόνιες πολεμικές αποστολές.

Προς στήριξη της έκθεσης αμυντικής για την πολεμική ικανότητα της Ρωσίας, Σουηδοί ερευνητές αναφέρουν ότι «στη Ρωσία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε μία από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, για να εκπαιδεύσουν έναν στρατό να διεξάγει πόλεμο σε διάφορα μέρη της ηπείρου.»

Το  Σουηδικό ινστιτούτο κατηγορεί μάλιστα τη Μόσχα ότι προετοιμάζει εντατικά το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας για ευρύτερες πολεμικές συγκρούσεις!

Σε μια συνέντευξη στο Sputnik ο Vladimir Shapovalov, Αναπληρωτής Διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου  ιστορίας και πολιτικής , τονίζει τον παραλογισμό της κατάστασης στην οποία η Μόσχα κατηγορείται για «όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα» του πλανήτη…χωρίς λόγο.

«Αμφιβάλλω ακόμη και για  αυτή την «έρευνα». Ας δούμε ποια είναι όμως η πραγματικότητα. Το ΝΑΤΟ εργάζεται συνεχώς για να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών και να δημιουργήσει  νέες βάσεις γύρω από την Ρωσία.

Η συμμαχία συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση των στρατιωτικών πόρων και του προϋπολογισμού. Όχι μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και αναμένουν και από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας το ίδιο.

Εργαζόμαστε συνεχώς για τον εκσυγχρονισμό των όπλων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε νέες προκλήσεις όλες στο πλαίσιο ενός πολύ σοβαρού πολέμου των μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά της Ρωσίας»,σημειώνει ο Ρώσος ειδικός .

Οι Σουηδοί αναλυτές όμως από την πλευρά τους, τόνισαν ότι η Ρωσία ελέγχει συστηματικά την πολεμική ετοιμότητα των δυνάμεών της, ξεκινώντας από το 2013.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει επίσης στη διαδικασία, ως ο ανώτατος διοικητής σε  τέτοιου είδους ελιγμούς. Όλοι συμφωνούν ότι οι Ρώσοι προετοιμάζονται για έναν μεγάλο πόλεμο αλλά κανείς δεν βλέπει τίποτα παράξενο σε αυτό.

«Αν και η Σουηδία έχει αποφασίσει ως επίσημο αμυντικό δόγμα της, την ουδετερότητα, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Στοκχόλμη υπέγραψε συμφωνία  με το ΝΑΤΟ το 2016, επιτρέποντας στη Συμμαχία να διεξάγει στρατιωτικές  δραστηριότητές  σε σουηδικά εδάφη.

Επιπλέον, από το 1994, οι χώρες του ΝΑΤΟ και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν συνεχώς τη στρατιωτική παρουσία τους και επεκτείνονται μαζικά στα ρωσικά σύνορα», δηλώνει ο Vladimir Shapovalov.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ακόμη και ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική μπορεί αμέσως να παρατηρήσει ότι η Δύση, και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, στοχεύουν σε στρατιωτικοποίηση και ενισχύουν συνεχώς τους στρατιωτικούς τους  πόρους.

«Δυστυχώς, όλες αυτές οι ενέργειες στρέφονται κατά της Ρωσίας, όχι κατά των τρομοκρατών και άλλων πραγματικών απειλών για την παγκόσμια ασφάλεια.

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες  παραπλανούν το παγκόσμιο κοινό λέγοντας ότι εγκαθιστούν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας , για την προστασία ορισμένων  κρατών και πιθανών εχθρών.

Ωστόσο τώρα, όλες αυτές οι ψεύτικες μάσκες έπεσαν και όλα τα αμερικανικά στρατηγικά έγγραφα αποκαλύφθηκαν ότι αποτελούν σχέδιο κατά της Ρωσίας και της Κίνας,  οι οποίες αποτελούν τους κύριους εχθρούς του ΝΑΤΟ, παράλληλα με την τρομοκρατία», προειδοποιεί ο Shapovalov.

Οι Σουηδοί διαφωνούν όμως.

Μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα για τους ισχυρισμούς τους οι Σουηδοί αναλυτές επικαλέστηκαν τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις «Zapad 2017», που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, και στις  οποίες συμμετείχαν περίπου 5.500 Ρώσοι στρατιώτες, ενώ στις αντίστοιχες ασκήσεις «Zapad 2018» συμμετείχαν 300.000 στρατιώτες.

O διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Πολιτικής Ανάλυσης, Aleksandar Spunt, δήλωσε στον Sputnik ότι η σουηδική έκθεση δεν είναι κάτι νέο.

«Ας θυμηθούμε τις  πολλές ανεπιτυχείς αναζητήσεις ρωσικών υποβρυχίων γύρω από τις ακτές της Σουηδίας, τα υπερβολικά  «σκάνδαλα κατασκοπείας» που εμφανίζονται κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης και θα θα καταλάβουμε τα πάντα.

Αυτή η έκθεση του Σουηδικού Ινστιτούτου Στρατιωτικών Ερευνών είναι απλώς μια συνέχεια της πολιτικής της σουηδικής ηγεσίας ενάντια στον υποτιθέμενο κίνδυνο που απορρέει  από τον ρωσικό στρατό», δηλώνει ο Spunt.

«Η Σουηδία πάντα αναζητά ένα στρατιωτικό κίνδυνο που πρέπει να καραδοκεί και να απειλεί την χώρα , με την Ρωσία να είναι ο ιδανικός στόχος.

Αυτό  είναι απαραίτητο για να προετοιμαστεί το έδαφος για την αύξηση του  στρατιωτικού προϋπολογισμού, για χάρη της ενίσχυσης στρατιωτικού δυναμικού.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Σουηδία, η οποία δεν έχει πραγματικούς εχθρούς και έχει μια ευνοϊκή γεωστρατηγική θέση, έχει ακόμα ένα επιβλητικό οπλοστάσιο.

Ωστόσο, η Ρωσία ήταν ανέκαθεν το ατού, το οποίο ήταν  απαραίτητο για να επιτευχθεί κάτι στην εσωτερική πολιτική σκηνή στη Σουηδία», δηλώνει ο Shapovalov.

Εiδικοί Ρώσοι  αναλυτές σημειώνουν ότι τέτοιες  εκθέσεις προορίζονται  περισσότερο για εσωτερική χρήση και αιτιολόγηση κάποιων βημάτων της κυβέρνησης εναντίον του Σουηδικού πληθυσμού, με σχέδια παρακολούθησης του και πολλά άλλα.

Η ουσία όμως που αποκαλύπτεται είναι ότι Ρωσία και ΗΠΑ αργά ή γρήγορα, ειδικά μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF, θα έρθουν σε πολεμική αντιπαράθεση λόγω τεραστίων συμφερόντων. 

.pentapostagma.gr
Back to top button