breaking newsΔιεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Παραμένει στα ψηφοδέλτια για τις προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο της πολιτείας του Μίσιγκαν μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μίσιγκαν την Τετάρτη 27/12, το οποίο επικύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει ο πρώην πρόεδρος στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν, παρά τις κατηγορίες ότι ηγήθηκε της επίθεσης που έγινε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαριου.

Η απόφαση του δικαστηρίου να μην προχωρήσει εναντίον του Τραμπ φέρνει το δικαστήριο σε πλήρη αντίθεση με το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, το οποίο πρόσφατα αποφάσισε να αφαιρέσει τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών της πολιτείας, λόγω του ρόλου του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο λόγος των κατηγοριών

Στο Μίσιγκαν, όπως και στο Κολοράντο, οι ψηφοφόροι επικαλέστηκαν την παράγραφο 3 της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία εμποδίζει ευρέως τους ανθρώπους να κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα εάν «έχουν εμπλακεί σε εξέγερση ή επανάσταση» κατά του αμερικανικού Συντάγματος, έχοντας προηγουμένως ορκιστεί να το υπερασπιστούν.

Οι νομικοί είναι διχασμένοι ως προς το αν η διάταξη αυτή, που γράφτηκε με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ, ισχύει για το αξίωμα του προέδρου.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν οι ενέργειες του Τραμπ γύρω στις 6 Ιανουαρίου συνιστούν νομικά «εξέγερση ή επανάσταση». Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021 και πριν από αυτές συνιστούσαν εξέγερση κατά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 που ανέδειξαν νικητή τον Τζο Μπάιντεν και πραγματοποίησε συγκέντρωση λίγο πριν οι υποστηρικτές του εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος, διαταράσσοντας τη διαδικασία.

Τον Αύγουστο, ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων απήγγειλε στον Τραμπ πολλαπλές κατηγορίες που σχετίζονται με τις υποτιθέμενες προσπάθειες ανατροπής των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Οι προκριματικές του εκλογές έχουν οριστεί για τις 27 Φεβρουαρίου 2024.

Ο κ. Τραμπ επικρότησε την απόφαση του Μίσιγκαν σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μίσιγκαν απέρριψε σθεναρά και δικαίως την απελπισμένη προσπάθεια των Δημοκρατικών να βγάλουν τον κορυφαίο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024, εμένα, από το ψηφοδέλτιο στη μεγάλη πολιτεία του Μίσιγκαν. Πρέπει να σώσουμε τη Χώρα μας από την παρακμή και τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά!», έγραψε ο Τραμπ.

PrimeNews.

Back to top button