breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατρός εκδήλωσε αλλεργία μόλις έκανε το εμβόλιο mRNA της Moderna

Ένας γιατρός στη Βοστώνη παρουσίασε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της εταιρείας Moderna εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αναφέρουν οι New York Times.

Είναι το πρώτο περιστατικό σοβαρής αλλεργίας στο εμβόλιο της Moderna. Υπήρξαν μερικά ανάλογα περιστατικά και με το εμβόλιο της Pfizer. Γι’ αυτό οι εμβολιασμοί γίνονται σε κέντρα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση τέτοιων αντιδράσεων.

Ο Dr. Hossein Sadrzadeh, γηριατρικός ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, δήλωσε ότι παρουσίασε την αντίδραση σχεδόν αμέσως μόλις εμβολιάστηκε. Ο Dr. Sadrzadeh, ο οποίος είναι αλλεργικός στα θαλασσινά, παρουσίασε ζάλη, ταχυπαλμία και μούδιασμα στη γλώσσα του.

Είναι το πρώτο περιστατικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο το δεύτερο που αδειοδοτήθηκε κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Το εμβόλιο βρίσκεται στην πρώτη εβδομάδα της ευρείας διάθεσής του.

Όπως ανακοίνωσε το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, ο Dr. Sadrzadeh εμβολιάσθηκε την Πέμπτη. Αμέσως μόλις παρουσίασε τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, έκανε μόνο του την ατομική του ένεση επινεφρίνης.

Ύστερα, μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Εκεί αξιολογήθηκε και υποβλήθηκε σε περαιτέρω θεραπεία. Αφού έμεινε κάποιες ώρες για παρακολούθηση, πήρε εξιτήριο. Πλέον είναι εντελώς καλά.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) είχαν ανακοινώσει πως εξετάζουν έξι ανάλογα περιστατικά που καταγράφηκαν με το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός της εταιρείας Pfizer. Αυτό ήταν το πρώτο που αδειοδοτήθηκε και έως τις παραμονές Χριστουγέννων το είχαν λάβει περισσότεροι από 556.000 άτομα στις ΗΠΑ.

“Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα και εμβόλια είναι πάντοτε αναμενόμενες” αναφέρουν οι ειδικοί και γι’ αυτό οι εμβολιασμοί γίνονται σε χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισής τους.

Οι υπόλοιπες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί με το εμβόλιο της Pfizer σε ΗΠΑ και Βρετανία ήταν αυτές που είχαν φανεί και στις μελέτες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, μυαλγίες, κόπωση και πυρετός.

Οι παρενέργειες αυτές δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ισχυρά στον εμβολιασμό, λένε οι ειδικοί.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Τα νέα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna είναι τα πρώτα που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA. Σε τι διαφέρουν σε σχέση με τα εμβόλια που γνωρίζαμε ως σήμερα;

Τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια περιέχουν «αντιγόνα», δηλαδή πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα. Οι πρωτεΐνες αυτές αναγνωρίζονται ως ξένες από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απαντά παράγοντας αντισώματα που επιτίθεται στα αντιγόνα.

Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, τα αντιγόνα δεν περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά παράγονται από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το mRNA, ή «αγγελιαφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ» εφευρέθηκε από την… “εξέλιξη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια”. Ο βασικός ρόλος αυτού του πολυμήχανου μορίου είναι να μεταφέρει τις πληροφορίες που περιέχουν τα γονίδια σε κυτταρικά εργοστάσια που ονομάζονται ριβοσώματα. Εκεί, οι γενετικές πληροφορίες μεταφράζονται σε πρωτεΐνες για κάθε λειτουργία των κυττάρων.

Τα πειραματικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna βασίζονται σε συνθετικά μόρια RNA που περιέχουν ένα γονίδιο του ίδιου του SARS-CoV-2. Το γονίδιο δίνει τις κατασκευαστικές οδηγίες για τη σύνθεση της λεγόμενης ακίδας, μιας επιφανειακής πρωτεΐνης του ιού που του επιτρέπει να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το συνθετικό μόριο mRNA απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζει να παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει τότε δράση όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.

To βασικό “προτέρημα” της νέας τεχνολογίας είναι ότι απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων.

Τα συμβατικά εμβόλια, τα οποία περιέχουν απενεργοποιημένους ιούς ή τα μοριακά θραύσματά τους, χρειάζονται κατά μέσο όρο μια δεκαετία για να περάσουν από το εργαστήριο στην αγορά, σύμφωνα με μελέτη του 2013.

Πηγέςnytimes.com (Για να μην το βγάλουν ως “fake news” τα διαβόητα Ellinika Hoaxes)

Daily Mail

Back to top button