breaking news

«Εμφύλιος» στην Βενεζουέλα -Στρατηγός καλεί στα όπλα τους πολίτες για την ανατροπή του Μαδούρο

Ραγδαίες εξελίξεις στην Βενεζουέλα, με έναν εν ενεργεία στρατηγό της Αεροπορίας να καλεί στα όπλα τους πολίτες για την ανατροπή του Μαδούρο.

Αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό που έχει ήδη… αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και εγκαταλείπει τον Μαδούρο. Τον κατηγορεί για προδοσία η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός που παίρνει το μέρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση στην Βενεζουέλα… ξεφεύγει. Δεν είναι μόνο το ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας… Δεν είναι ότι τον στηρίζει ο Πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ότι, πλέον, έχει υποστήριξη και… από μέσα.

Και όχι από «όποιον κι όποιον». Αλλά από έναν εν ενεργεία στρατηγό της Αεροπορίας, κάτι που δείχνει πως όλα πια κρέμονται σε μια κλωστή.

Ο Francisco Esteban Yánez Rodríguez, εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, λοιπόν, σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Στο βίντεο, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες καλεί και άλλους στρατιωτικούς σε αποστασία.

Δείτε το βίντεο της… αποστασίας

Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

«Βράζει» η Βενεζουέλα
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην Βενεζουέλα μοιάζει πιο έκρυθμη από ποτέ. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην χώρα θα διαμαρτυρηθούν εναντίον του όλο και πιο απομονωμένου σοσιαλιστή ηγέτη Νικολά Μαδούρο.

Οι κινητοποιήσεις έχουν στόχο να συντηρήσουν την πίεση αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο και επέβαλε κυρώσεις που είναι πιθανό να εξασθενήσουν περαιτέρω την πετρελαϊκή βιομηχανία αυτής της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.

Γιατί… κριτικάρουν τον Μαδούρο στην Βενεζουέλα
Οι επικριτές του Μαδούρο ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Μερικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ άλλα είναι πιθανό να υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση υποστήριξης.

«Θα σε δούμε αύριο στους δρόμους, Βενεζουέλα», δηλώνει ο Γκουαϊδό σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. «Πάμε καλά, πάμε πολύ καλά».

Ο Μαδούρο θα πραγματοποιήσει κι αυτός σήμερα συγκέντρωση για να τιμήσει την 20η επέτειο της πρώτης ορκωμοσίας ως προέδρου, το 1999, του εκλιπόντος σοσιαλιστή ηγέτη Ούγκο Τσάβες.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο, καθώς η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επδιώκει ανοικτά να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συγκέντρωση στη Φλόριντα πως ο καιρός του διαλόγου έλαβε τέλος και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό, ελλείψεις στην παραγωγή και μαζική μετανάστευση των πολιτών σε γειτονικές λατινοαμερικανικές χώρες — μια κατάσταση που είναι πιθανό να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα από τις νέες κυρώσεις.

Ο παράγοντας Γκουαϊδό

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου, σε μια άμεση πρόκληση εναντίον της εξουσίας του Μαδούρο, και γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη χωρών στην περιοχή, όμως εξακολουθεί να μην ελέγχει κρατικούς θεσμούς ούτε οποιαδήποτε κυβερνητική λειτουργία.

Έχει στείλει επιστολές στη Ρωσία και την Κίνα, χώρες πιστωτές και συμμάχους της κυβέρνησης Μαδούρο, λέγοντας πως μια κυβερνητική αλλαγή θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Βενεζουέλα
Οι αντίπαλοι του Μαδούρο τον κατηγορούν ότι τσαλαπατά δημοκρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένου του Κογκρέσου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και κατέστρεψε την άλλοτε σφύζουσα οικονομία μέσω ενός διεφθαρμένου συστήματος ελέγχου του συναλλάγματος και αυθαίρετων εθνικοποιήσεων.

Ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης δηλώνει πως οι κυρώσεις και η προσπάθεια να εξαναγκασθεί σε παραίτηση αποτελούν προέκταση των προσπαθειών των ΗΠΑ να ελέγξουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσπάθειες που συνεχίζονται εδώ και έναν αιώνα.

 

Back to top button