breaking newsΔιεθνή

Βόρεια Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλαν οι Κούρδοι μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις με ομάδα Αράβων

Οι κουρδικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τομείς της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη σύλληψη του ηγέτη μιας τοπικής, αραβικής ένοπλης οργάνωσης.

Την περασμένη Κυριακή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ένας συνασπισμός τον οποίο κυριαρχούν οι Κούρδοι της Συρίας, συνέλαβαν τον Άχμαντ αλ Χαμπίλ, τον ηγέτη του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ντέιρ Εζόρ. Πρόκειται για μια τοπική, αραβική οργάνωση που συνεργαζόταν με τις SDF.

Μετά τη σύλληψη του αλ Χαμπίλ ξέσπασαν συγκρούσεις στους τομείς που ελέγχονται από τους Κούρδους στην επαρχία αυτήν, μεταξύ μαχητών των SDF και του Στρατιωτικού Συμβουλίου. Με βάση τον απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 54 άνθρωποι, εκ των οποίων οι έξι ήταν άμαχοι.

«Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Ντέιρ Εζόρ και οι (κουρδικές) δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας ανακοινώνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 5 το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου και για 48 ώρες» ανέφεραν οι SDF σε μια ανακοίνωσή τους. Οι SDF κατηγόρησαν ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας του συριακού καθεστώτος αλλά και πυρήνες του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους ότι επιχειρούν «να προκαλέσουν ταραχές» στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Άραβες μαχητές που στηρίζονται από το Ιράν (που είναι σύμμαχος της Δαμασκού) επωφελήθηκαν από τις συγκρούσεις για να μετακινηθούν από ένα τμήμα της επαρχίας που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς και να πάνε σε δύο χωριά που ελέγχονται από τους Κούρδους. Εκείνοι ήταν που συγκρούστηκαν με τις κουρδικές δυνάμεις, αφού κυκλοφόρησε ένα βίντεο του ηγέτη τους που καλεί τις αραβικές φυλές να στραφούν εναντίον των Κούρδων.

Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανέφερε ότι «η βία στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να σταματήσει» και επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στις SDF. Οι μάχες διεξήχθησαν κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Κονόκο, όπου υπάρχουν βάσεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι η αμερικανική.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη σύλληψη του αλ Χαμπίλ δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο το Παρατηρητήριο και ένας ντόπιος ακτιβιστής είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν γνωστό πως επιδιδόταν σε λαθρεμπόριο.

Β

Back to top button