breaking newsΔιεθνή

«Βόμβα» Σέσελι: «Υπάρχει σχέδιο για τη δολοφονία του Α. Βούτσιτς» – Παρέμβαση Μόσχας: «Ανησυχούμε με τις διαδηλώσεις»

 

Άκρως επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται στα Βαλκάνια, ειδικά αυτή την συγκεκριμένη περίοδο στη Σερβία, όπου η Δύση, με την βοήθεια του Σόρος, δίνει τα πάντα για να ρίξει από την εξουσία τον Σέρβο πρόεδρο Α. Βούτσιτς.

Πριν από λίγο είχαμε την πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τις εξελίξεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να προκαλέσει βία στο Βελιγράδι.

«Ελπίζουμε ότι η κατάσταση στη σερβική πρωτεύουσα θα παραμείνει στο νομικό πλαίσιο», ανέφερε η δήλωση. Το υπουργείο αξιολόγησε θετικά την ισορροπημένη και μετριοπαθή αντίδραση των αρχών στις παράνομες κινήσεις των διαδηλωτών που επιτέθηκαν στο κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης και στην Προεδρία.

‘Ελπίζουμε ότι η κατάσταση στη Σερβία θα παραμείνει εντός της συνταγματικής και έννομης τάξης», κατέληξε το έγγραφο. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η σερβικής ηγεσία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση με τις διαδηλώσεις στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία είναι εταίρος της Ρωσίας, με την οποία συνδέεται με ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις και η Μόσχα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Σχέδιο δολοφονίας του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fokus, αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο για τη δολοφονία του αρχηγού του σερβικού κράτους.

Ο Σέσελι έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό για την κλιμάκωση των εντάσεων στις διαμαρτυρίες του Βελιγραδίου. «Τέτοιες βίαιες διαδηλώσεις δεν έχουν γίνει στο Βελιγράδι», είπε και τόνισε ότι το αλυσοπρίονο είναι πολύ πιο επικίνδυνο όπλο από ένα πιστόλι ή πυροβόλο όπλο, αναφερόμενος σε αυτά που είδε στη διαδήλωση.

Χθες, περίπου 2.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδινε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη δημόσια τηλεόραση

Ο Βούτσιτς καταδίκασε την εισβολή των διαδηλωτών στο κτίριο της τηλεόρασης και χαρακτήρισε «φασίστες και κλέφτες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν – όπως είπε – την υποστήριξη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου και την ανοχή των δυτικών χωρών.

Δήλωσε δε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και δεν θα ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους, ακόμη και αν κατεβάσουν εκατό χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λάμβανε συνεχώς σημειώματα από συνεργάτες του που τον ενημέρωναν για την κατάσταση που επικρατεί εκτός του προεδρικού μεγάρου.

Κάθε φορά που ανακοίνωνε τι του μεταφέρουν οι συνεργάτες του, δήλωνε ότι δεν τους φοβάται και δεν θα υποχωρήσει. Ένα από τα μηνύματα, όπως ισχυρίστηκε, προέρχονταν από τους Σέρβους του Κοσόβου οι οποίοι εξέφραζαν την ετοιμότητά τους να έρθουν στο Βελιγράδι να τον υπερασπιστούν.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται μπροστά από το προεδρικό μέγαρο δηλώνουν ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό του κτιρίου για να αποτρέψουν την έξοδο του Βούτσιτς. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν θα επιλέξει ο Βούτσιτς να βγει από την κεντρική είσοδο, μιας και, όπως είναι γνωστό, στο προεδρικό μέγαρο υπάρχει και υπόγεια σήραγγα που οδηγεί μακριά έξω από το κτίριο.

 

 

Back to top button