Διεθνή

Η Αραβία πριν από το Ισλάμ. Ο χριστιανισμός στην προ-ισλαμική Αραβική Χερσόνησο!

ερείπια Νεστοριανής εκκλησίας στην πόλη Jubail στην Αν. Σαουδική Αραβία.

Η Αραβία πριν από το Ισλάμ. Ο χριστιανισμός στην προ-ισλαμική Αραβική Χερσόνησο!

Ο Χριστιανισμός ήταν η θρησκεία πολλών φυλών στην Αραβική Χερσόνησο πριν, κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά την εμφάνιση του Ισλάμ.
Ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στα ανατολικά, δυτικά, νότια και βόρεια της Αραβικής Χερσονήσου, σε αντίθεση με το κέντρο της, όπου η πλειονότητα των φυλών ήταν ειδωλολατρικές. Αυτοί οι Χριστιανοί χωρίστηκαν σε διαφορετικές αιρέσεις.

Στην Ανατολή, ο Νεστοριανισμός ήταν κυρίαρχος, που αποδόθηκε στον Νεστόριο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και κέντρο του ήταν η πόλη Jubail, που σήμερα βρίσκεται στην ανατολική Σαουδική Αραβία.
Στο νότο, κυριαρχούσε ο μονοφυσιτισμός (ή το δόγμα μιας φύσης Χριστού) και το κέντρο του ήταν η πόλη Νατζράν, που παλαιότερα ανήκε στην Υεμένη και τώρα βρίσκεται στη νότια Σαουδική Αραβία.
Στη Δύση κυριαρχούσε η αίρεση των Μαριανών (ή το δόγμα της Μαριολατρείας) και κέντρο της ήταν η πόλη Γιαθρίμ, σημερινή Μεδίνα.
Στο βορρά, κυριαρχούσε η αίρεση των Δαυίδ (ή το δόγμα της υπερτίμησης και λατρείας του Προφήτη Δαβίδ), και συγκεκριμένα αυτή η αίρεση θεωρούνταν ένα μείγμα Ιουδαϊσμού και Χριστιανισμού και διασκορπίσθηκαν από τη βόρεια Μεδίνα στο Γουάντι Ραμ, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα νότια Ιορδανία.

ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

Ήταν μια από τις πιο διάσημες αραβικές φυλές που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό στην Αραβική Χερσόνησο οι άλλες ήταν:
(Bani Taghlib, Bani Bakr, Bani Wael, Bani Mudar, Bani Rabi’ah, Bani Iyad, Bani Jarham, Bani Azd, Bani Khuza’a, Bani Hanifa, φυλή Abd al-Qays, Bani al-Harith, Bani Aqeel, Bani Kalb).

Ορισμένοι κλάδοι της φυλής των Κουραΐς εισήλθαν επίσης στη χριστιανική θρησκεία, κυρίως οι κλάδοι των (Ουμπαϊντ Αλλάχ μπιν Τζαχς, Οθμάν μπιν Αλ-Χουγουέιριθ, Ζαΐντ μπιν Ομάρ και Γουάρακα μπιν Ναφάλ), και ο τελευταίος ήταν ο θείος της πρώτης συζύγου του ”Προφήτη” , Khadija bint Khuwaylid, η οποία πολλές πηγές αναφέρουν ότι ήταν χριστιανή.
Ακόμη και η χριστιανική φυλή Banu Jarham, κάποτε, έλεγχε και επέβλεπε την Κάαμπα στη Μέκκα!!

Οι χριστιανικές αραβικές φυλές ζούσαν σε πλήρη συνύπαρξη με τις παγανιστικές και εβραϊκές φυλές, χωρίς επεισόδια ή πολέμους πίστης, μέχρι που εμφανίστηκε το Ισλάμ και κήρυξε τον πόλεμο στις φυλές για να εξισλαμιστούν ή να πληρώσουν τον φόρο, κάτι που ώθησε πολλές φυλές να ασπαστούν το Ισλάμ για να ξεφύγουν από το φόρο.
Όταν πέθανε ο ”Προφήτης”, μερικές φυλές επέστρεψαν στον Χριστιανισμό, η πιο διάσημη από αυτές ήταν η φυλή Μπανού Ακίλ που προετοίμασε εκστρατείες για να πολεμήσει και ξέσπασε ο πρώτος θρησκευτικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Χριστιανών Αράβων και Μουσουλμάνων Αράβων.
Μετά από αυτό, ο Khalid bin Al-Walid διέπραξε μια σφαγή με όλη τη σημασία της λέξης κατά της φυλής Banu Kalb και μερικές από τις μικρότερες φυλές συμμάχησαν μαζί της, εξοντώνοντάς τις εντελώς, και καμία από αυτές δεν επέζησε. Ακόμα και οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν.

Όταν ο Omar bin Al-Khattab ανέλαβε τα καθήκοντά του, συνέθεσε ένα χαντίθ για την εξουσία του ”Προφήτη”, λέγοντας: «Δύο θρησκείες δεν θα συνυπάρξουν στην Αραβική Χερσόνησο»!!
Οι χριστιανικές και εβραϊκές φυλές είχαν μια επιλογή: είτε να ασπαστούν το Ισλάμ ή να εγκαταλείψουν την Αραβική Χερσόνησο, και μερικές από αυτές ασπάστηκαν το Ισλάμ. Όσον αφορά τις φυλές που πίστευαν, έφυγαν από την Αραβική Χερσόνησο για το Λεβάντε και εγκαταστάθηκαν στο Μεγάλο Λεβάντε, που σήμερα περιλαμβάνει την Παλαιστίνη, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, και μερικές εγκαταστάθηκαν στο βόρειο Ιράκ.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τα ερείπια μιας Νεστοριανής εκκλησίας στη σύγχρονη πόλη Jubail στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

dimpenews.com

Back to top button