Το καθεστώς της Άγκυρας εκπέμπει εκνευρισμό και τεντώνει το σχοινί. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη διαμόρφωση ενός νέου γεωστρατηγικού γίγνεσθαι, η βήμα προς βήμα προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών των χωρών της περιοχής, πρωτίστως της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλούν την έντονη δυσφορία της Τουρκίας. Και η ενόχληση αυτή εκφράζεται με προκλήσεις και άγαρμπες συμπεριφορές.
Κώστας Βενιζέλος
Σε αυτό το παιχνίδι της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου, εντάσσεται και η χθεσινή προκλητική ενέργεια της Άγκυρας: Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο με το οποίο μετέβαινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Αγαθονήσι, για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.
Το ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στους κατοίκους του νησιού, σημειώνοντας πως «τα τουρκικά μαχητικά, ίσως θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε ελιγμούς, προτού τα ελληνικά μαχητικά απογειωθούν και αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη, όπως κάνουν πάντα… Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα».
Η Άγκυρα, που δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των προκλήσεων της, διαμήνυσε διά του πρακτορείου Αναντολού, πως «πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας τόνισαν ότι τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο και εκτελούσαν καθήκον ρουτίνας». Είναι σαφές πως έχουν την μαγκιά να παρενοχλούν το ελικόπτερο που μεταφέρει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, δεν έχουν όμως το θάρρος να το παραδεχθούν. Ούτε ένα ψεύτικο επιχείρημα δεν πρόβαλαν, που θα συνδεόταν με την πάγια πολιτική τους για «γκρίζες ζώνες».
Την ίδια ώρα είναι πρόδηλο πως η τακτική αυτή της Άγκυρας, των προκλήσεων, του εκφοβισμού και των αμφισβητήσεων δεν πρόκειται να σταματήσει όσο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Δεν είναι με τα ανοίγματα «καλής θέλησης», που θα αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. Αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί και απέτυχε. Το θηρίο εξαγριώνεται με την προσπάθεια εξημέρωσής του.
Προσεγγίσεις καλοπιάσματος
Είναι σαφές πως με την τακτική του κατευνασμού, με τις προσεγγίσεις του καλοπιάσματος δεν μπορούν να ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Ούτε με τα πυροτεχνήματα, που σβήνουν πριν καλά-καλά ανάψουν. Πρόχειροι και εν πολλοίς προβλεπτοί χειρισμοί δεν αντέχουν στο χρόνο και ζημιώνουν.
Κινήσεις αποτροπής μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τρίτους, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει από το επικοινωνιακό κομμάτι, που ασκείται επιτυχώς, να περάσει στην επεξεργασία ενός πλαισίου που θα αφορά την ασφάλεια στην περιοχή. Τα συμφέροντα τρίτων επηρεάζονται από τις τουρκικές επιδιώξεις κι αυτό εάν δεν το συνειδητοποιούν πρέπει να τους εξηγηθεί.
Το βασικό, όμως, εργαλείο βρίσκεται στα χέρια Ελλάδος και Κύπρου, που πρέπει να κινηθούν μαζί ανεξάρτητα με τις συνεργασίες που μπορούν να προωθήσουν και αξιοποιήσουν.
Πρώτα και κύρια πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι την κυριαρχία μας. Η Τουρκία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δύσκολη φάση, γι’ αυτό και αντιδρά με ακραίες ενέργειες.
Η δική μας επιλογή δεν είναι να τη διευκολύνουμε για να μας υποτάξει. Απαντήσεις χρειάζεται η Άγκυρα και όχι λογικές κατευνασμού με την προσφορά δώρων
slpress