breaking newsΕλλάδα

Κυβερνητικά σχέδια για νέα εθνική ήττα: «Πρέσπες» σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο τους επόμενους μήνες; – Διεθνή funds προεξοφλούν το τέλος του Τσίπρα

 

Για λυκόφως του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο το περιοδικό Economist σε άρθρο του με τίτλο «ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς ήττα στις εκλογές», με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβρη, επισημαίνοντας πως στην ατζέντα των επόμενων μηνών υπάρχει ένα πλάνο a la «Πρέσπες» με την Τουρκία για την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανοίγει και το θέμα της Τουρκίας με απώτερο στόχο να επιλυθεί το Κυπριακό έναντι κάποιας μορφής συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προς εξυπηρέτηση δυτικών συμφερόντων, αντιστοίχων με αυτών που κρυβόντουσαν πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στις 13 ή 20 Οκτωβρίου 2019 οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα

 

Στις 13 ή 20 Οκτωβρίου 2019 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα με βάση συμπέρασμα που εξήχθη από funds τα οποία συμμετείχαν και στο road show της Morgan Stanley αλλά και σε παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα έχει πολιτική, οικονομική και επενδυτική σημασία. Φαίνεται ότι οι αμερικανοί στηρίζουν ενεργά τον Τσίπρα, τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος τακτοποιήσε τις εκκρεμότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με την αναγνώριση της FYROM ως «Βόρεια Μακεδονία».

Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός ανοίγει και το θέμα της Τουρκίας με απώτερο στόχο να επιλυθεί το Κυπριακό έναντι κάποιας μορφής συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την FYROM άνοιξε το θέμα και με την Τουρκία για το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά αποτελούν συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν ενεργά την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στο σκέλος της ενέργειας.

Ο Τσίπρας παίρνει μεγάλα πολιτικά ρίσκα υπό την έννοια ότι η αναγνώριση των σκοπιανών έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους έλληνες μακεδόνες ενώ το τουρκικό ζήτημα θα προκαλέσει νέα απογοήτευση στους έλληνες νησιώτες αλλά και συνολικά στους έλληνες.

Ο στόχος του Τσίπρα δεν είναι να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη ήττα.  Ο στόχος είναι να ηττηθεί με ένα λογικό ποσοστό 7% με 9% και έχοντας ακόμη και ως αντιπολίτευση την στήριξη των αμερικανών να επανέλθει στο πολιτικό σκηνικό μετά την 4ετία.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ προετοιμάζεται για πρωθυπουργός αλλά έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην Ευρώπη και την Γερμανία από ότι στις ΗΠΑ.
Όταν θα γίνει πρωθυπουργός βέβαια οι αμερικανοί θα τον αναγνωρίσουν και θα τον στηρίξουν αλλά δεν θα εγκαταλείψουν τον «βασικό τους σύμμαχο» τον Τσίπρα.

Οι σύμμαχοι της ΝΔ στην Ευρώπη εντοπίζονται στην Γερμανία, γιατί στην Ιταλία ο Σαλβίνι σαρώνει. Στην Γαλλία το πολιτικό τοπίο είναι θολό ενώ η Βρετανία μάχεται με το Brexit.  Στο εσωτερικό μέτωπο ο αρχηγός της ΝΔ έχει δημιουργήσει μια αρκετά ευέλικτη ομάδα συμβούλων και στελεχών, ωστόσο το σύστημα Σαμαρά επιχειρεί παρασκηνιακώς να τοποθετήσει «δικούς του» ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Economist: «Εκλογικός αφανισμός για την κυβέρνηση»

Όπως γράφει το περιοδικό «για άνδρας που αντιμετωπίζει άμεσα εκλογικό αφανισμό, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει τόσο απροβλημάτιστος όσο ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνιο».

Στο άρθρο επισημαίνεται η επιμονή του πρωθυπουργού να μην πιστεύει στις δημοσκοπήσεις υποστηρίζοντας ότι κάνουν συστηματικά λάθος «παρά το γεγονός ότι και οι 12 που έχουν δημοσιευτεί από τις αρχές του χρόνου δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει από τη ΝΔ, με εννέα εξ αυτών να δίνουν διψήφιο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία».

Ο Τσίπρας έχει εκτελέσει την πιο αξιομνημόνευτη… κωλοτούμπα

Κάνοντας μια αναδρομή στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ο Economist γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχει εκτελέσει την πιο αξιομνημόνευτη μεταστροφή στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία». «Ο υπουργός Οικονομίας που αψηφούσε τους Γερμανούς, ο Γιάνης Βαρουφάκης, απομακρύνθηκε, οι όροι του Μνημονίου που είχε επανειλλημένως απορρίψει έγιναν δεκτοί και η τελευταία φάση του προγράμματος λιτότητας εφαρμόστηκε πλήρως» προστίθεται στο άρθρο.

Τσίπρας: Είμαστε κόμμα των συμβιβασμών…

Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στο περιοδικό ότι «δεν θα κάνω πρόωρες εκλογές γιατί θέλω να δείξω ότι είμαστε μια χώρα κανονικότητας. Για εμένα το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι έχουμε επιστρέψει σε μια κανονική κατάσταση. Έχουμε δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των συμβιβασμών και ο ηγέτης στην κεντροαριστερά. Είμαστε ένα κόμμα που ανήκει στην ευρωπαϊκή κυβέρνηση της κυβερνώσας αριστεράς. Και όταν κυβερνάς, χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς».

«Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από την ριζοσπαστική αριστερά στην κεντροαριστερά δεν πείθει τους πάντες» σημειώνει ο Economist και επικαλείται δηλώσεις τραπεζίτη ότι «δομικά το κόμμα αυτό δεν ενδιαφέρεται να ενθαρρύνει τις επενδύσεις». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο «το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την υψηλότερη φορολογία στη μεσαία τάξη αντί για τον περιορισμό της σπατάλης ή την προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων».

Ο Economist στο άρθρο αναγνωρίζει ότι έχει υπάρξει βελτίωση στη συλλογή φόρων αλλά την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι «έχουν γίνει λίγα πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα».

«Για την ώρα υπάρχει δυνατότητα πλεονασμάτων στην οικονομία αλλά σύντομα θα χρειαστούμε πολλές περισσότερες επενδύσεις αν θέλουμε ανάπτυξη» προσθέτει ο ίδιος τραπεζίτης.

Το άρθρο στη συνέχεια κάνει ειδική αναφορά στην επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά στην οποία παρατηρούνται γραφειοκρατικά εμπόδια και στην επένδυση στο Ελληνικό σημειώνοντας ότι «μοιάζει να έχει παραλύσει και αυτό αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που πλήττει την εμπιστοσύνη στη χώρα».

Ως δείγμα της απόρριψης της έννοιας της αξιοκρατίας και της εμμονής του στο ακροαριστερό παρελθόν του ο Economist επικαλείται μικρά παραδείγματα από το χώρο της παιδείας «όπως το τέλος της παράδοσης που ήθελε τους καλύτερους μαθητές να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις» ή ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα εκτός Κούβας που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Γιατί εκλογές 13 ή 20 Οκτωβρίου 2019;

Θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα που ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να τις εκμεταλλευτεί στο έπακρον.

  1. Θα ψηφιστεί έστω και με τροποποιήσεις ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

  2. Έως 10 Μαίου θα έχει προχωρήσει το σχέδιο εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ περί τα 9,3 δισεκ. από την Ελλάδα.

  3. Θα εγκριθεί το Ιταλικό μοντέλο APS για τα κόκκινα δάνεια περνώντας ένα μήνυμα ότι στηρίζει την εξυγίανση των τραπεζών

  4. Πέραν από την αναβάθμιση 26 Απριλίου από την Standard and Poor’s στις 2 Αυγούστου η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ μόλις 2 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα – investment grade –

  5. Θα ορίσει τον έλληνα ευρωπαίο επίτροπο

  6. Μετά τις ευρωεκλογές θα έχει περάσει ένα διάστημα 5 μηνών όπου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές και ο Τσίπρας θα δώσει την μάχη να μειωθεί η ψαλίδα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι ακόμη πιο σημαντικό γιατί ένα αποτέλεσμα 32% ΝΔ με 23% ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια μεγάλη νίκη της ΝΔ αλλά δεν θα είναι η καταστροφή του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

  7. Θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο

  8. Μετά τις εκλογές έρχεται η Καλοκαιρινή περίοδος, αύξηση εσόδων λόγω τουρισμού. Θα χρησιμοποιήσει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου 2019 ως πολιτικό ορμητήριο για την προεκλογική εκστρατεία, τάζοντας πολλά στην κοινωνία για ψηφοθηρικούς λόγους.

  9. Θα χρησιμοποιήσει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου 2019 ως πολιτικό ορμητήριο για την προεκλογική εκστρατεία, τάζοντας πολλά στην κοινωνία για ψηφοθηρικούς λόγους.

 

 

.pentapostagma

Back to top button