Ο Ράμα κηρύσσει «κρατικές περιουσίες» τις ιδιοκτησίες των κατοίκων της Χιμάρας, που είναι ιδιοκτήτες γηγενείς, από αιώνες πριν καν την ίδρυση του αλβανικού κράτους.
Δυστυχώς η ελληνική πολιτική ηγεσίες, αρνούμενη για άλλη μια φορά να ασκήσει «σκληρή διπλωματία», προχώρησε σε μια ήπια αντίδραση με χλιαρή δήλωση του πρωθυπουργού από το Βουκουρέστι.
Η καταπίεση των ομογενών σε Αλβανία και Βόρειο Ήπειρο είναι μια πάγια διαχρονική τακτική του καθεστώτος Ράμα, για την οποίο όμως δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο από την Αθήνα. Με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του Εθνικού Ήρωα, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πλήρη αδιαφορία για τους Βορειοηπειρώτες, την οποία και συνεχίζει να δείχνει στο ζήτημα της παράνομης δήμευσης περιουσιών.
Στα ζητήματα αυτά, το λιγότερο που θα μπορούσε να πράξει η ελληνική κυβέρνηση, είναι η απέλαση Αλβανών διπλωματών, το μπλόκο στην ενταξιακής πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, και η διακοπή κάθε εμπορικής, διπλωματικής και πολιτικής συνεργασίας με τα Τίρανα. Αλλά δυστυχώς, για κάθε κυβέρνηση που περνάει από το Μαξίμου, τα προβλήματα της Βορείου Ηπείρου δεν είναι αρκετά σημαντικά…
Στο ΦΕΚ, λοιπόν, με αριθμό 43 της 29ης Μαρτίου 2019 δημοσιεύεται η υπ’ αριθμόν 172 / 27.2.2019 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί συνέχεια και μάλιστα ένταση του πολέμου της κυβέρνησης Ράμα να απεκδύσει τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας που ζουν στις περιοχές των νότιων παραλίων της Αλβανίας, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους Δήμους Χιμάρας και του όμορου Δήμου Αγίων Σαράντα, αναφέρει το Himara.gr.
Η νέα αυτή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας, αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης απόφασης 708 αλλά και της παλαιότερης με αριθμό 138/23.2.2018 και φέρει τον τίτλο:
«Περί πρόσκαιρης αναστολής των διαδικασιών μεταγραφής κατ’ ιδιοκτησία των δικαιούχων της αγροτικής γης των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών, στις περιοχές με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη, κατ’ εφαρμογή των επενδυτικών σχεδιασμών στον τουρισμό». Σε αυτήν επισυνάπτεται και ο σχετικός χάρτης με τις περιοχές ενδιαφέροντος, όπου οι περιοχές ενδιαφέροντος για τον Δήμο Χιμάρας σημειώνονται στις σελίδες 3551 – 3589 (από την περιοχή Δραλέος/Γωνία του χωριού Δρυμάδες μέχρι την Κακομιά του χωριού Νίβιτσα και τα σύνορα με την πόλη των Αγίων Σαράντα).
Και αυτή η απόφαση προβαίνει κατά τρόπο αυταρχικό και ipso jure στον χαρακτηρισμό των περιγραφόμενων στον παραπάνω χάρτη περιοχών ως «κρατικών ιδιοκτησιών όπως έχουν διαπιστωθεί με προηγούμενη ΚΥΑ 708/21.11.2018 για την παράκτια γραμμή Αυλώνα – Αγιοι Σαράντα»!
Το νέο στοιχείο που εισάγεται στο κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αυτής είναι πως αποφασίζεται και διατάσσεται η οριστική παύση κάθε διαδικασίας μετεγγραφής των ιδιοκτησιών, ασχέτως της φάσης που μπορεί να βρίσκεται η κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Π.χ. εάν ένας ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει την διαδικασία μετεγγραφής μίας ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται εντός των χαρακτηρισμένων ως «κρατικών ιδιοκτησιών» και του μένει μόνο η λήψη του Πιστοποιητικού Ιδιοκτησίας, σταματάει υποχρεωτικά κάθε νομική και υλική ενέργεια για να καταστεί πλήρως ιδιοκτήτης της ακίνητης αυτής περιουσίας.
Και μάλιστα η διαδικασία μετεγγραφής της ιδιωτικής περιουσίας αυτής σταματάει άμεσα και άνευ άλλης διατύπωσης με την έναρξη ισχύως της ΚΥΑ 172/27.2.2019, δηλαδή με την δημοσίευση της στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβέρνησης.
Η νεώτερη αυτή ΚΥΑ έρχεται να συμπληρώσει και καταργεί την προηγούμενη ΚΥΑ 138/23.2.2018 η οποία ανέστελλε προσωρινά την διαδικασία «αναγνώρισης της ιδιοκτησίας και της ανάληψης μίας ακίνητης περιουσίας κατά κυριότητα» για τις γαίες των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών στην έκταση του Δήμου Χιμάρας που κυρίως επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, ως περιοχή που διαβιούν κατ’ εξοχήν μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Επιφορτίζεται το Κεντρικό Γραφείο Καταγραφής Ακινήτων Περιουσιών αλλά και τα κατά τόπους γραφεία (σε πρωτεύουσες Νομών και Δήμων – το Γραφείο Καταγραφής Ακινήτων Περιουσιών του Δήμου Χιμάρας εν προκειμένω) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (δηλαδή ο Δήμος Χιμάρας καθ’ όσον μας αφορά) διατάσσεται να ΠΑΓΩΣΕΙ κάθε διαδικασία «να γράφουν τις ιδιοκτησίες» δημοτών που περιλαμβάνονται στις «ζώνες με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη» όπως περιγράφονται στους συνημμένους χάρτες!
Και επιπλέον να συνεχίσει η καταγραφή και η αρχική μετεγγραφή των ιδιοκτησιών στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δηλαδή σύμφωνα με την ΚΥΑ 708 που ανακηρύσσει ως κρατικές περιουσίες τις ιδιοκτησίες των γηγενών ιδιοκτητών από σειρά αιώνων και πριν καν την ίδρυση του αλβανικού κράτους)!
Και με το πέρας της διαδικασίας καταγραφής και μετεγγραφής «των κρατικών περιουσιών» τότε θα μετεγγραφούν τελικά ως ιδιοκτησίες κρατικές που θα υπάγονται για διαχείριση στο αρμόδιο για τον τουρισμό υπουργείο.
Δείτε παρακάτω μερικούς από τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν στο αλβανικό φεκ:
.pentapostagma