breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καταγγελίες για ανεμογεννήτριες σε Έβρο και Ροδόπη: Καταστρέφουν το φυσικό και ζωικό περιβάλλον – Όλα για το χρήμα από Μητσοτάκη και γεραπετρίτη

Aνεμογεννήτριες σε Έβρο και Ροδόπη – Νέα δεδομένα για τις καμμένες περιοχές

Την αναστολή για τουλάχιστον τρία χρόνια όλων των έργων που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και σχεδιάζονται εντός των καμένων περιοχών στον Έβρο και τη Ροδόπη καθώς επίσης και την αναστολή όλων των αδειών για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και σε παρακείμενες των καμένων περιοχές που είναι σημαντικές για την ευαίσθητη ορνιθοπανίδα, ζητούν με επιστολή τους στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ύστερα από το σάλο που ξεσήκωσε η καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αδειοδότηση ανεμογεννητριών στις αποτεφρωμένες εκτάσεις και μάλιστα παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου να δοθεί αναστολή ενός έτους. Προσθέτουν, πάντως, ότι το δίχτυ προστασίας που πρέπει να απλωθεί στις περιοχές αυτές θα πρέπει να είναι ευρύτερο καθώς ήδη οι απώλειες κυρίως στην ορνιθοπανίδα από τη λειτουργία αιολικών πάρκων είναι τεράστιες. Έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 494 περιστατικά πρόσκρουσης πουλιών και νυχτερίδων σε ανεμογεννήτριες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη 800.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μεταξύ των οποίων και 46.000 στρέμματα μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Οι εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή (ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, MEDASSET και WWF Ελλάς ζητούν:

  • την αναστολή για τουλάχιστον τρία χρόνια (έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης που έχει ανακοινώσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ) όλων των έργων που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις (εκτός των απαραίτητων για την αποκατάσταση και των ωφέλιμων έργων) και σχεδιάζονται εντός των καμένων περιοχών
  • την αναστολή όλων των αδειών για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και σε παρακείμενες των καμένων περιοχές που είναι σημαντικές για την ευαίσθητη ορνιθοπανίδα
  • μέτρα για τους ΑΣΠΗΕ που ήδη λειτουργούν σε αυτές τις περιοχές

Επιπροσθέτως, ζητείται σε ΑΣΠΗΕ με καταγεγραμμένα περιστατικά πρόσκρουσης πτηνών και κυρίως γυπών, να εφαρμοστεί το μέτρο απασχόλησης ορνιθοπαρατηρητών «επί τόπου», όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη.

Τα αποτελέσματα των μέτρων θα πρέπει να κοινοποιούνται με ετήσιες ή και ενδιάμεσες αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες (αδειοδοτούσα αρχή, δασική υπηρεσία, ΟΦΥΠΕΚΑ, κ.α.).

Από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ξεπαγώσει» η συγκεκριμένη επένδυση στις προστατευόμενες πληγείσες περιοχές μετά την παρέλευση της ετήσιας αναστολής και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα κριθεί απαγορευτική από την επιστημονική μελέτη που έχει εξαγγελθεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, ο υπουργός περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση, η αδειοδότηση είχε ληφθεί πριν την πυρκαγιά. «Το Υπουργείο ήρθε, μόλις έγινε γνωστό, και είπε ότι υπάρχει αναστολή η οποία θα έχει καταρχήν διάρκεια μέχρι έναν χρόνο, και στο ενδιάμεσο θα υπάρξει μια επιστημονική μελέτη για να δούμε εάν και τι πρέπει να συνεχίζεται σε δραστηριότητες οικονομικές σε αυτήν την περιοχή που επλήγη».

Οπως προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης, η παρέμβαση των ανεμογεννητριών σε μία περιοχή «πρέπει να στοιχειοθετείται επιστημονικά, έτσι ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να είναι αποδεδειγμένη και όπου είναι ανάγκη να υπάρχει και το αντίστοιχο περιβαλλοντικό ισοδύναμο, για τις τυχόν αδυναμίες που έχει σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, μια οποιαδήποτε παρέμβαση είτε αφορά ανεμογεννήτριες είτε αφορά φωτοβολταϊκό είτε αφορά λατομεία είτε οτιδήποτε άλλο πρέπει να παρεμβαίνει σε δασικές περιοχές», τόνισε συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει περίπου 76 εκατομμύρια στρέμματα δασικών περιοχών και 27% της γης σε περιοχές Natura. Ο υπουργός είπε επίσης ότι καταστροφική για τα δάση είναι η κλιματική αλλαγή.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική την οποία και με πιστότητα εφαρμόζουμε και το ελληνικό Σύνταγμα αναζητά μία ισόρροπη σχέση μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία πρέπει να υπάρχει εις πάσα περίπτωση, και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων».

karditsastakra.

Back to top button