breaking newsΕλλάδα

Πανικος του Απερχομενου “Πρωθυπουργου” ! ! ! Φοβαται μηπως ο Δενδιας του αρπαξει την Καρεκλα….(ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΑΓΩΝ)

 

Επισήμως ο Μητσοτάκης εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς στην Τουρκία. Ανεπισήμως όμως πολλοί στην κυβέρνηση βλέπουν τον Δένδια ως δελφίνο και τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία….

 

Το γεγονός ότι αμέσως μετά τον καυγά Δένδια- Τσαβούσογλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να διαρρεύσουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή οδηγία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν προκληθεί, προκάλεσε ερωτηματικά.

Γιατί να διευκρινίζεται κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο, δηλαδή ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεννόηση;

Το γεγονός ότι και διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν αμέσως μετά την πληροφορία αυτή, δεν σταμάτησε πάντως τους ψιθύρους εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαρροή αυτή πάντως πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε όσους θεώρησαν ότι ο Νίκος Δένδιας κινήθηκε αυτοβούλως, δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου κρατούσε χαμηλούς τόνους παρ’ όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Πυροδότησε όμως και νέα σενάρια περί αμηχανίας του Μαξίμου από τις θετικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης και ιδίως των ψηφοφόρων της ΝΔ στους χειρισμούς Δένδια, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ένας πιθανός “δελφίνος”, όποτε και όταν έρθει η ώρα της διαδοχής.

Πολλοί γαλάζιοι θεωρούν ειδικότερα ότι ο Νίκος Δένδιας “πλασάρεται” ως ο επόμενος κεντροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στο καραμανλικό αλλά και το σαμαρικό ακροατήριο και επιχειρώντας να λανσάρει κεντρώο- φιλελεύθερο, αλλά και ταυτόχρονα πατριωτικό προφίλ.

Οι επικριτές του εξ αριστερών πάντως τον κατηγορούν ότι δήλωνε εκ των υστέρων πολέμιος της ΧΑ ενώ είχε κρατήσει στο συρτάρι το φάκελο της δικαστικής δίωξης (κατά άλλους βιάστηκε να την προχωρήσει μετά τη δολοφονία Φύσσα για να ενισχύσει το κεντρώο του προφίλ) και οι επικριτές του εκ δεξιών ότι δεν ήταν και ο πιο ένθερμος πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάντως όλοι συμφωνούν πλέον – και αυτό προκαλεί την καχυποψία του Μαξίμου- ότι ο Κερκυραίος στην καταγωγή και εκλεγόμενος στο Νότιο Τομέα Αθηνών βάζει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι χειρισμοί Δένδια στην Άγκυρα έγιναν αντικείμενο κριτικής και από τη σκοπιά του κινδύνου να κατηγορηθεί η Αθήνα από εταίρους και συμμάχους ότι δεν επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λόγω της κόντρας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ την περίοδο αυτή θέλουν να βάλουν όρια στην Τουρκία, ενώ παρότι η Γερμανία διασώζει την Άγκυρα από κυρώσεις, υπάρχουν άλλα ισχυρά κράτη- μέλη της ΕΕ που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να αφήσουν την Τουρκία να “κάνει παιχνίδι” ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο προσφυγικό.

Εξάλλου, Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν ξανά στα τέλη του μήνα, ενώ εκκρεμεί και η πρόταση Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη.

Χθες πάντως προκειμένου να διαλυθούν τυχόν υποψίες ο πρωθυπουργός κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών στο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Δένδιας χειρίστηκε μία δύσκολη κατάσταση κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών φέρονται να έχουν ανταγωνιστική διάθεση όσον αφορά στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκαλυφθεί (και μάλιστα είχε διαρρεύσει από την τουρκική πλευρά) τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο με γερμανική πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Τα σενάρια πάντως που έφεραν τότε το Μαξίμου να είχε παραγκωνίσει το υπουργείο Εξωτερικών, είχαν διαψευστεί και από τις δύο πλευρές. Όπως είχαν διαψευστεί και παλαιότερα σενάρια, ήδη μετά την εκλογική νίκη του 2019, για μία διελκυστίνδα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε τοποθετήσεις διπλωματών σε θέσεις κλειδιά.

 

 

 

πηγη 

Back to top button