breaking newsΕλλάδα

Η σιβυλλική δήλωση του Ντιμιτρόφ για την «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» του BBC

Ζήτημα εσωτερικού πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα και ενδεχόμενο θέμα διεθνών υποχρεώσεων χαρακτήρισε ο Νικολά Ντιμιτρόφ το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του BBC, περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ρωτήθηκε για το δημοσίευμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.
«Ζω και αναπνέω τη συμφωνία των Πρεσπών εδώ και μήνες… Επίσης μερικές φορές τη βλέπω στα όνειρά μου.

Έτσι βλέπω ολοζώντανο το άρθρο 4, παράγραφος 3 της συμφωνίας, που λέει ότι συμφωνήσαμε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου.

Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης», απάντησε ο Ντιμιτρόφ.

Οταν ρωτήθηκε αν η χώρα του νιώθει πως υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, ανέφερε:

«Και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».

Σε ερώτηση για το αν η Βόρεια Μακεδονία στηρίξει κάποιους σε περίπτωση που ισχυριστούν ότι αποτελούν τέτοια μειονότητα και προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ντιμιτρόφ επέμεινε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά, εργαστήκαμε σκληρά να την πετύχουμε και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα συμφωνήσαμε», απάντησε.

Οταν ρωτήθηκε για την ονομασία για «Μακεδονία του Ίλιντεν» και εάν ήταν ελληνική πρόταση, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «αυτή η πρόταση ήρθε ουσιαστικά μέσα από την πίεση να βρούμε μία διέξοδο. Ήταν στο Σούνιο, ώστε να βρούμε κάτι που έχει βαθύ νόημα για εμάς και να μην έχει σημασία για εσάς. Έτσι φτάσαμε σε αυτό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σημείωσε ακόμη ότι η συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά «έκλεισε» στη Νέα Υόρκη – μάλλον το Μάιο. «Είχαμε μία συνάντηση μετά τη Νέα Υόρκη στις Βρυξέλλες. Βασικά στη Νέα Υόρκη είχαμε έλθει σε συνεννόηση για τα σημεία κλειδιά, αλλά ήταν προφορική συνεννόηση», δήλωσε.

Οσο για τις φήμες ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, είπε: «Υπάρχει φήμη ότι θα είμαι ένας από τους υποψήφιους για τον κυβερνητικό συνασπισμό… Ένας φίλος λέει: “δεν μπορείς να πεις όχι σε μία πρόταση που δεν έχει γίνει, και δεν μπορείς να πεις ναι σε μία πρόταση που δεν έχει γίνει”.

Έτσι, νομίζω στις επόμενες ημέρες -ίσως και σήμερα, αλλά το αργότερο την Κυριακή- θα ξέρουμε ποιος θα είναι υποψήφιος».

 

 

https://europost.g

Back to top button