breaking newsκοινωνία

«Καταπέλτης» οι εισαγγελείς για τη φωτιά στο Μάτι: Δεν ήξεραν ούτε αν υπήρχε φωτιά!

Περιγράφοντας το χάος που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό εκφράζουν ξεκάθαρες αμφιβολίες για το αν «το κεντρικό συντονιστικό όργανο» γνώριζε πού ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά και πού είχε επεκταθεί 

Οι διάλογοι που εκθέτουν τους υπεύθυνους

Συγκλονιστικά στοιχεία για τα αίτια που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή της 23ης Ιουλίου και ειδικότερα για το …μπάχαλο που επικρατούσε μεταξύ των αρμοδίων οργάνων, επιφορτισμένων από το νόμο με το καθήκον κατάσβεσης και διάσωσης των πολιτών, περιλαμβάνονται στην εισαγγελική διάταξη για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 100 άτομα.

Οι εισαγγελείς περιγράφοντας το χάος και την εικόνα της διάλυσης που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό εκείνη την αποφράδα ημέρα, εκφράζουν ξεκάθαρες αμφιβολίες για τον αν το «το κεντρικό συντονιστικό όργανο» γνώριζε πού ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, πού αυτή είχε επεκταθεί ακόμη και αν υπήρχε πυρκαγιά!

Μάλιστα, στη διάταξή τους παραθέτουν και διάλογο μεταξύ αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την κωδική ονομασία «Ερμής Αθηνών» με αξιωματικό της υπηρεσίας «199», από τον οποίο προκύπτει ότι αμφότεροι είχαν πλήρη άγνοια για το ποιος ήταν ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά.

Ο διάλογος αυτός έχει ως εξής:

«Ερμής Αθηνών προς αξιωματικό υπηρεσίας του 199»: Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόσο ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει…Βόρεια βορειοδυτικά έχει θα πιάσει κορυφογραμμή και θα βγει πίσω, δεν το καταλαβαίνεται αυτό το πράγμα; Γυρνάω εγώ στο 15 δεν μου απαντάει κανένας, γυρνάμε εσάς, και δεν μου απαντάει ούτε από εσάς κανένας».

Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;

«Ερμής Αθηνών»: Όχι, όχι και δεν τα χειρίζομαι εγώ τα εναέρια.

Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Ποιος τα διαχειρίζεται;

«Ερμής Αθηνών»: Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσα τον, ποιος τα διαχειρίζεται εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στις συνδιαλέξεις αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες κωδικές λέξεις που αντιστοιχούν στην ιδιότητα του αναφερόμενου αξιωματικού στην ιεραρχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανά περιοχή. Έτσι, στη συγκεκριμένη συνομιλία «ο Ερμής Αθηνών» είναι ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο οποίος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα!

Το ίδιο ισχύει και για τον αξιωματικό υπηρεσίας στο 199, τη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές του «199» και τα λοιπά όργανα του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) επιχειρήσεων είναι προφανές, ότι είχε επιπτώσεις στην κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήτοι ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφείλονταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της..».

Όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, όταν το κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, που είναι η πυρκαγιά, που έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».

«Δεν γνώριζε ούτε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας»

«Δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τα εναέρια μέσα και το έργο τους, δηλαδή ποιο μέσο αεροπυρόσβεσης ή συντονιστικό πετούσε και που» σημειώνουν οι εισαγγελείς και προσθέτουν:

«Συγκεκριμένα, δεν γνώριζε το ΕΣΚΕ /199 – ΣΕΚΥΠΣ, ΣΚΕΔ, ΚΕΠΠ, ΕΘΚΕΠΙΧ/ ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΑΤΑ και το γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος σε ποια πυρκαγιά, ήτοι στη περιοχή της Κινέττας, Πεντέλης ή Καλάμου πετούσαν και σε ποιο χρόνο τα εναέρια μέσα, που συνέδραμαν στη αεροπυρόσβεση ή συντόνιζαν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις. …Ειδικότερα μάλιστα για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, που διαχειρίζονταν τα εναέρια μέσα στην περιοχή Νταού Πεντέλης – Νέου Βουτζά».

Γενικότερα, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς «από τις απομαγνητοφωνήσεις των ενσύρματων επικοινωνιών του 199- ΣΕΚΥΠΣ προκύπτει ότι το ΕΣΚΕ και γενικότερα τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχαν καμία πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, ήτοι ακριβή τόπο εκδήλωσης, μέτωπα, εξέλιξη, εξάπλωσή της, δυνάμεις που επιχειρούσαν, συνεργασίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η επίτευξη συντονισμού των δυνάμεων με σκοπό την αποτροπή των τραγικών συνεπειών αυτής».

 

 

.protothema

Back to top button