breaking newsΔιεθνή

Στα «κάγκελα» οι Σκοπιανοί εθνικιστές: Επιμένουν σε «μειονότητα» στην Ελλάδα – «Χιλιάδες μιλούν “μακεδονικά” στην “Αιγαιατική Μακεδονία”»

 

Στα ύψη βρίσκεται η αντιπαράθεση στα Σκόπια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το VMRO και πλήθος ακραίων εθνικιστών του κρατιδίου προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις και ρητορική κατά της χώρας μας.

Τα Σκοπιανά ΜΜΕ επιμένουν σε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα ενώ επισημαίνουν προκλητικά πως στην «Αιγαιατική» Μακεδονία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα.

Αυτή την «πόρτα» άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε την Ελλάδα σε ένα νέο ανοικτό μέτωπο διεκδικήσεων και αλυτρωτισμού. Δια χειρός Τσίπρας-Κοτζιά, αλλά και με την ευθύνη όσων δεν αντέδρασαν όσο μπορούσαν, ζούμε μια νέα εθνική τραγωδία.

Καθημερινά, πολλές είναι οι δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, αλλά και τα δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων εφημερίδων που αντιδρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Φιλικά στην αντιπολίτευση Μέσα, κάνουν μάλιστα λόγο, σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, για «Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

«Η καταγωγή του υπουργού Ντιμιτρόφ είναι από την Αιγαιατική Μακεδονία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μιλούν την μακεδονική γλώσσα, την οποία η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει, όπως αρνείται να αναγνωρίσει και μακεδονική μειονότητα, την οποία η Αθήνα αποκαλεί σλαβική και αρνείται να της εκχωρήσει δικαιώματα», γράφει η εθνικιστική ιστοσελίδα «Republika».

Η υποψήφια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επικείμενες προεδρικές εκλογές αντιδρά στην δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι «η μακεδονική γλώσσα που ομιλείται από τους πολίτες και την διασπορά της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες Μακεδόνες»

Όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας, η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου και 5 Μαΐου 2019, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, με ανάρτησή της στο Facebook, αντέδρασε στην δήλωση στην οποία προέβη ο ΥΠΕΞ της «Βόρειας Μακεδονίας», Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας για την διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Πρεσπών (Λαιμός-Μάρκοβα Νόγκα), όπως αναφέρει το veteranos.gr .

Διχασμός στα Σκόπια

Μια δημοσκόπηση που ενισχύει τους φόβους για εσωτερικές συγκρούσεις στα Σκόπια, έρχεται στο προσκήνιο και συμπληρώνει τις πολυάριθμες αναλύσεις που προειδοποιούν για εθνοτικές εντάσεις στο κρατίδιο.

Η «ποικιλία» ανάμεσα στις εθνότητες που υπάρχουν στο κρατίδιο, αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα των γύρω χωρών σε συνδυασμό με τη σύγκρουση Δύσης-Ρωσία, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει σε έντονη αποσταθεροποίηση τα Σκόπια, και κατ’ επέκταση την ευρύτερη περιοχή.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά στα Σκόπια με το θέμα της ονομασίας, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπιανών δεν το αποδέχεται και προβαίνει σε κινήσεις αποδοκιμασίας, όπως το σβήσιμο της λέξης «Βόρεια» σε πινακίδες κά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποδοχή του νέου ονόματος και της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του σκοπιανού λαού και αυτό θα αποτυπωθεί σύντομα εντός της χώρας.

Τι πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τα «Νέα» και το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου, μέχρι τον Ιούνιο υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ως καταληκτικό σημείο τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των Σκοπίων. Η θετική απόφαση της ΕΕ θεωρείται σημαντικότατη, διότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα δεχθεί τα πυρά της εσωτερικής κριτικής από τους αντιπάλους της, οι οποίοι ήδη την κατηγορούν για προδοτική συμπεριφορά.

Ωστόσο – και παρά τα όσα κυκλοφορούν – η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κινηθεί βιαστικά για την πραγματοποίηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με τα Σκόπια. Υπάρχει μια σειρά κινήσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, οι οποίες και συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η πρώτη από τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν είναι η ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, η οποία προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εξέταση των σχολικών εγχειριδίων και την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών. Επικεφαλής της επιτροπής από ελληνικής πλευράς είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Αυτή τη φορά, η συνάντηση θα γίνει στη γειτονική χώρα, πιθανότατα περί τις 20 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση θα ήθελε ακόμη και αν δεν μπορέσουν να αλλάξουν τα σχολικά εγχειρίδια από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά, να υπάρξει σαφής πρόβλεψη στο σχολικό πρόγραμμα ότι θα αποκλειστούν από τη διδασκαλία οι επίμαχες αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορές αλλά και οι χάρτες περί «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Πρόκειται για βαρύνουσας σημασίας ζήτημα για την Αθήνα. Εφόσον επιλυθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας υπό τους δύο Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και για άλλες επισκέψεις.

 

.pentapostagma

 

Back to top button