breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ωχ!!! Η ”κλιματική αλλαγή” προκαλεί σοβαρές ζημιές στις ελιές της Ιταλίας

Η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει ακόμη πιο ισχυρό χτύπημα στο εγγύς μέλλον

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση λόγω της ”κλιματικής αλλαγής”, καθώς η συγκομιδή ελιών της γειτονικής χώρας συνεχίζεται να μειώνεται.

Η ελαιοβιομηχανία της Ιταλίας έχει σημειώσει μείωση κατά 57% στην παραγωγή ελαιολάδου και σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελούν τον κύριο λόγο μείωσης των καλλιεργειών.

Ελαιόδεντρα σε όλη την Ιταλία καταστράφηκαν από καιρικά φαινόμενα το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων, των απρόβλεπτων παγετών, των ξηρασιών και των ισχυρών ανέμων. Όλα αυτά τα φαινόμενα συμπίπτουν με τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για τις επιπτώσεις της” παγκόσμιας υπερθέρμανσης.”

«Υπάρχουν σαφή πρότυπα παρατήρησης που δείχνουν ότι αυτά τα είδη ακραίων καιρικών συνθηκών είναι οι κυριότεροι παράγοντες της χαμηλότερης παραγωγικότητας τροφίμων», εξήγησε στο βρετανικό Guardian ο καθηγητής Ρικάρντο Βαλεντίνι του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Βαλεντίνι σημείωσε ότι οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός δεν είναι συνηθισμένες στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι έρευνες από των ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή προέβλεψαν παρόμοιες καιρικές συνθήκες και ότι τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έρθει.

Οποιαδήποτε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στη συγκομιδή των ελιών. Ο Βαλεντίνι εξήγησε πως μία ή δύο ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν τα δέντρα και την ανάπτυξή τους. Αφού έχουν υποστεί τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τα δέντρα δεν αναρρώνουν πλήρως και είναι πιο ευαίσθητα στις προσβολές ασθενειών και παρασίτων, κάτι που έχει παρατηρηθεί κατά κόρον και στην Ελλάδα.

Συνολικά, η μέση θερμοκρασία στην Ιταλία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αυξήθηκε κατά περίπου 1,4 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο αιώνα, ενώ οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 2,5%.

Οι αλλαγές στον καιρό έχουν κοστίσει στη χώρα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην παραγωγή ελιών. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν μια βιώσιμη λύση αλλά δεν έχουν προσφέρει ακόμη λύσεις και πόρους για τους αγρότες της περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε πρόσφατα ότι η συγκομιδή της ελιάς στην Πορτογαλία θα μειωθεί κατά περίπου 20% το ερχόμενο έτος.

Η Ελλάδα ίσως δεχτεί ένα πολύ μεγαλύτερο χτύπημα με μια πτώση της τάξεως έως και του 42%. Όλα τα σημάδια καταδεικνύουν ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα για τις μεσογειακές χώρες, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη.

Ναυτεμπορική
Back to top button