breaking newsΔιεθνή

«Κυκλώνας» αποσταθεροποίησης στο Η.Βασίλειο – Κατρακυλά η στερλίνα μετά το τρίτο «όχι» – Προετοιμάζονται για τα χειρότερα οι Βρετανοί

 

Σε «δίνη» αποσταθεροποίησης έχει μπει το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να κορυφώνονται και τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο βρετανικός αλλά και ο διεθνής Τύπος γράφουν για άμεση παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ παράλληλα η βρετανική λίρα έχει πάρει την κατρακύλα.

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκονται στρατιωτικά σχέδια των Βρετανών, στα πλαίσια των οποίων συγκεντρώνονται τρόφιμα και φάρμακα ως προμήθειες για το ενδεχόμενο ενός άτακτου και χαοτικού Brexit.

Σύγχυση επικρατεί στις τάξεις των πολιτών, οι οποία πλέον δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τίποτα και αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να αδειάζουν τακτικά και οι Βρετανοί προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί στη βρετανική κοινωνία είναι οι συλλήψεις και τα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το Brexit στο Λονδίνο.

Κατρακυλά η βρετανική λίρα

Η βρετανική λίρα υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,43 % έναντι του αμερικανικού δολαρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για το Brexit στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Τη κατιούσα φαίνεται πως πήρε η στερλίνα το απόγευμα της Παρασκευής αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Το «όχι» που είπαν για άλλη μια φορά οι βρετανοί βουλευτές στο Brexit φαίνεται πως είχε μεγάλο κόστος στη στερλίνα που υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,43 % έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία αποχωρησης για τρίτη φορά με ψηφοφορία 344 έναντι 286.

Η λίρα αρχικά υποχώρησε στα 1.298 δολάρια, αλλά παρουσίασε μια αργή ανάκαμψη λίγο αργότερα.

Εισηγήσεις για παραίτηση της Τ.Μέι

Η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας, μετά από τη νέα απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που έκλεισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίνει στο κύριο άρθρο της σήμερα Σάββατο η συντηρητική εφημερίδα The Telegraph.

«Πρέπει τώρα να δει — ή πρέπει να της πουν — ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας», διατείνεται το άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας.

Η Telegraph παραδοσιακά απευθύνεται στα στελέχη και στους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι.

Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ, που απεναντίας καταψηφίστηκε χθες, για τρίτη φορά.

Συλλήψεις και μικροεπεισόδια στις διαδηλώσεις στο Λονδίνο για το Brexit

Στις συλλήψεις πέντε προσώπων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο κέντρο του Λονδίνου, στις οποίες κάλεσαν οργανώσεις και κινήματα που ζητούν να σταματήσει η καθυστέρηση του Brexit, προχώρησε η Μητροπολιτική Αστυνομία, τρεις εξ αυτών για επιθέσεις και διατάραξη της τάξης.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Βρετανίας για να ζητήσουν να προχωρήσει η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μετά τις ομιλίες, προς το τέλος των συγκεντρώσεων, κάποιοι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση του κόμματος UKIP ενεπλάκησαν σε μικροεπεισόδια με συμμετέχοντες σε άλλες συγκεντρώσεις, αλλά και με αστυνομικούς.

Ο σύμβουλος του κόμματος, Τόμι Ρόμπινσον, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους κατηγόρησε τον Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην επικεφαλής του UKIP, ότι δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες και ότι «είναι ακριβώς όπως το κατεστημένο», ενώ την ίδια στιγμή, ο Φάρατζ μιλούσε σε χωριστή συγκέντρωση, σε κοντινή απόσταση.

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια είναι ένα από τα πιο λυπηρά και πιο άσχημα κεφάλαια στην ιστορία του έθνους μας» είπε ο Φάρατζ στους δικούς του συγκεντρωμένους.

 

Back to top button