breaking newsκοινωνία

Βαριές ευθύνες για τη χρεοκοπία της ΔΕΗ

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ 

Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Με δεδομένο ότι το μερίδιο στην προμήθεια αγγίζει σχεδόν το 80% πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν όντως η εταιρεία «σβήσει».

Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας οδηγήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 903,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη χρήση του 2018.

Χθες με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και με τη «βουτιά» που κατέγραψε η τιμή της μετοχής, αποκαλύφθηκε η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση. Τα προβλήματα διογκώνονταν το τελευταίο διάστημα ενώ ήδη οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν συνέπειες.

Η έκπτωση συνέπειας μειώθηκε στο 10% από το 15% του τιμολογίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του τιμολογίου του ρεύματος, κάτι που σαφώς και θα αποτελέσει νέο μεγάλο πλήγμα για τα νοικοκυριά.

Οι ελεγκτές της ΕΥ κάνουν λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Αυτή όπως εξηγούν προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

Η ουσιώδης αβεβαιότητα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους αναφέρουν οι ελεγκτές καθώς εκτιμούν ότι οι ανωτέρω συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών.

Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση ακύρωσε τον νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του χαρτοφυλακίου της, επιλέγοντας να υιοθετήσει τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον άνθρακα.

Ετσι, η εταιρεία έχασε 201,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών ενώ η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ανήλθαν σε 223,8 εκατ. Ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά του, αναφέρει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής, κρούοντας ξεκάθαρα καμπανάκι για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ.

Ζημιογόνες οι μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Αρνητικές ήταν οι επιδόσεις των δύο προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και το β΄εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανέβασε τις προηγούμενες μέρες στο VDR η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ζημιές για τη μονάδα της Μεγαλόπολης ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ και για την Μελίτη τα 18,3 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών αυτός ανήλθε σε άνω από 103 εκατ. ευρώ για την μονάδα της Πελοποννήσου, για δε τη Μελίτη σε 56.9 εκατ. ευρώ

protothema

Back to top button