breaking newsκοινωνία

Ι. Κοραντής: «Δεν είναι μύθος το σχέδιο “Πυθία”» – «Σκόπιμα διέρρευσε το έγγραφο η Κυβέρνηση»

 

Στο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφέρεται ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Γιάννης Κοραντής υπογραμμίζοντας πως «δεν αναιρεί τις προηγούμενες πληροφορίες των Αρχών το έγγραφο που διέρρευσε σκόπιμα δύο ημέρες μετά από τη δίκη για την υπόθεση «Πυθία».

Μιλώντας στη Real News ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ υποστηρίζει πως «στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό εκτιμούν ότι η διαρροή του επίμαχου εγγράφου, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η δίκη έχει ως στόχο τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή».

Το έγγραφο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη και εστάλη στους υπουργούς Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και προστασίας του πολίτη Όλγα Γεροβασίλη καθώς και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης στις 16 Απριλίου του 2019 αναφέρεται στο περιεχόμενο δύο προηγούμενων εγγράφων της ΕΥΠ, τα οποία με φερόμενη πηγή προέλευσης της ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) προειδοποιούσαν για σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή και αποσταθεροποίησης της χώρας, «οργανωμένο από δυτικές μυστικές υπηρεσίες με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Μοσάντ».

Το επίμαχο έγγραφο αναφέρει πως «παρά τις προσπάθειες της Υπηρεσίας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθέντων πληροφοριών».

«Εκτιμάται, κατόπιν τούτου, ότι από πλευρά του ρώσου αξιωματούχου που προσκόμισε το πληροφοριακό υλικό, ότι επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των κρατικών Αρχών της χώρας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real ο τότε διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου είχε επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντή ζητώντας να μάθει εάν υπήρχαν κι άλλες πληροφορίες.

Ο κ Κοραντής είχε τότε απαντήσει ότι «η υπηρεσία πίεζε τον πληροφοριοδότη να κινηθεί δραστήρια και ότι θα ενημέρωνε εάν υπήρχαν νεώτερα στοιχεία».

Τέλος να σημειωθεί ότι Καραμανλικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η δίκη που ξεκίνησε χθες Παρασκευή (19/4) αφορά ουσιαστικά την υπόθεση με τις υποκλοπές και τη δολοφονία Τσαλικίδη λέγοντας ότι στην ουσία η υπόθεση «Πυθία» έχει τεθεί στο αρχείο.

Πάντως παρά την ηχηρή παρέμβαση του κ. Κοραντή, ο οποίος βάζει τα πράγματα στην θέση τους, μέσα ενημέρωσης για μικροκομματικούς λόγους προσπαθούν να αποδομήσουν την υπόθεση του «σχεδίου Πυθία» αγνοώντας το βούλευμα του δικαστή Φούκα που είναι καταπέλτης για το θέμα αυτό.

Θα μάθουμε ποτέ τι έγινε;

Τι ήταν το σχέδιο «Πυθία», ποιοι ήταν οι στόχοι του και οι πρωταγωνιστές του

Το σχέδιο «Πυθία» ήταν ένα αμερικανικό σχέδιο που φέρεται ότι οργανώθηκε από τη CIA με κατασκόπους στην Ελλάδα, για να ανατραπεί η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή λόγω της προσέγγισης που είχε αναπτύξει με τη Ρωσία και να έρθει στην εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για την υλοποίηση του σχεδίου επιστρατεύτηκαν όλες οι πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών, από απόπειρες δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού έως τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, μελών της οικογένειάς του και απειλές για τη ζωή τους, όπως και παρακολουθήσεις μελών τής τότε κυβέρνησης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε ο Αμερικανός πράκτορας με το όνομα William G. Bazil ή Βασίλης Βασιλειάδης, ο οποίος καταζητείται για κατασκοπία την περίοδο 2004-2005.

Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές τον θεωρούν βασικό υπαίτιο της υπόθεσης των υποκλοπών, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή και την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

Πρόκειται για πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τον άνθρωπο που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, μέσω των οποίων γίνονταν οι παρακολουθήσεις, και που πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Ο William G. Bazil είναι μετρ στις μεταμφιέσεις (σε μία από τις φωτογραφίες εμφανίζεται με γενειάδα) και έχει αναλάβει πολλές αποστολές ανά τον κόσμο για λογαριασμό της CIA.

.pentapostagma

 

Back to top button