Πολύ σκόνη από την Αφρική, ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, τοπικές βροχές και έντονη συννεφιά είναι η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου για τον καιρό την Μεγάλη Εβδομάδα ενώ για την Κυριακή του Πάσχα αναφέρει ότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξει ακριβής εκτίμηση.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Η Μεγάλη Εβδομάδα θα έχει τα πάντα από καιρικής άποψης. Αναμένεται πολλή σκόνη από την Αφρική, αρκετή συννεφιά κατά περιόδους, κατά κανόνα ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως νοτιάδες, ανεβασμένες θερμοκρασίες αλλά και διαστήματα που όσο το επιτρέπει η σκόνη θα φαίνεται και ο ήλιος.
ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Λόγω των νοτιάδων (κατά μέσο όρο 6-7 μποφόρ) που θα επικρατούν στα πελάγη αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική, σκόνη που σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις θα καλύψει σχεδόν τις περισσότερες
χώρες των Βαλκανίων αλλά που δυστυχώς στην Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο (βλ. χάρτη μεταφοράς σκόνης). Χρειάζεται μια προσοχή να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες.
Η αφρικανική σκόνη δεν είναι αθώα: Τα τοξικά σωματίδια που ταξιδεύουν μαζί της
Η τοξική αφρικανική σκόνη
Σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές, αλλά και άλλες έρευνες σε Αττική και Χαλκιδική η αφρικάνικη σκόνη φαίνεται τοξική δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων με την Κρήτη να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο βεβαρημένη.
Πιο συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη.
Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μ όλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.
«Όπως κάθε αιωρούμενο σωματίδιο, έτσι και η αφρικανική σκόνη, μπορεί να επιβαρύνει τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Κυρίως τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι επικίνδυνα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά και χρόνια καρδιολογικά νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το ΧΑΠ καθώς και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ο.κ.», αναφέρει σε δηλώσεις του στο τοπικό site cretapost, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση.
Γιατί μεταφέρονται τα βαρέα μέταλλα;
Οι αιτίες για την ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη φυσική σκόνη που προέρχεται από τη Σαχάρα πολλές και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βορείου Αφρικής και την ερημοποίηση της Σαχάρας. Επιπλέον, οι βομβαρδισμοί της Λιβύης πριν κάποια χρόνια επιδείνωσαν πιθανότατα το φαινόμενο,αλλα και οι αεροψεκασμοί.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ερημοποίηση στη Σαχάρα προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.
Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης
Επικρατεί η εντύπωση ότι τελευταία είναι πολύ συχνή η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στο νησί.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ CRETAPOST/ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ/ΦΩΤΟ SOOC