breaking newsΜετεωροτρόμοςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκόνη στην ατμόσφαιρα- οδηγίες απο τον δρ Ζαχαριάδη

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνηςείναι γνωστό για την «εξωτική», συχνά κιτρινωπή, θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχει πολλές, αρκετά σοβαρές, επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί.

 

Η σκόνη συγκεντρώνεται πλέον πολύ συχνά στην Πελοπόννησο, αλλά η πιο επιβαρυμένη περιοχή είναι σίγουρα η Κρήτη – φαντασθείτε, λοιπόν, την Κύπρο που είναι ακόμα πιο νότια, ακόμα πιο κοντά στην Αφρική, και δή και σε εμπόλεμες περιοχές. Αυτό το στοιχείο, της [πιθανής επιπρόσθετης επιβάρυνσης στην ατμόσφαιρα από χημικά που χρησιμοποιεί η πολεμική βιομηχανία,  δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού επισκέφθηκαν χθές λόγω σκόνης, τις Πρώτες Βοήθειες των Γενικών Νοσοκομείων σε όλη την Κύπρο. Τα περισσότερα περιστατικά, με συμπτώματα δύσπνοιας και γενικά αναπνευστικά προβλήματα, παρατηρήθηκαν στη Λάρνακα και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Όπως επισημαίνουν γιατροί  σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη), ρινίτιδα, ερεθισμός στα μάτια συνίσταται τα άτομα αυτά να επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό τους ή τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών,

Παράλληλα όπως σημειώνουν γιατροί άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, βρογχικό άσθμα, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους.

Οι γιατροί προειδοποιούν οτι τα μικρά σωματίδια της σκόνης είναι τοξικά και διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα. Τόνισαν ακόμη ότι η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στα μάτια και το δέρμα και να επιδεινώσει τις αλλεργίες.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Όπως επισημαίνουν οι ιατροί που ασχολούνται με το αντικείμενο, αυτό συμβαίνει επειδή τα συγκεκριμένα σωματίδια που μεταφέρονται από τον ερχόμενο από την Αφρική αέρα εισχωρούν πολύ εύκολα στον ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα.

«Μάλιστα, ερευνητές εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη, όπως μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο, που μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες», αναφέρει το Lifo.
 
Κατά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% την τελευταία 20ετία, με την ένταση του να αγγίζει το 50%.

 

Οδηγίες για τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν λόγω της έκθεσης στην αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι τα εξής:

  • Βήχας

  • Δύσπνοια

  • Δυσφορία

  • Βάρος ή πόνος στο στήθος

  • Σφύριγμα στην ανάσα

  • Δερματίτιδες

  • Πονοκέφαλοι

  • Ζαλάδες

Dust Storm Sweeps Across Middle East

Την εμφάνισή της έκανε και σήμερα από το πρωί στην ατμόσφαιρα, αραιή σκόνη.

Υπουργείο Υγείας και Τμήμα Επιθεώρησης και  Εργασίας ,συχνά με ανακοινώσεις ενημερώνουν το κοινό ,εργοδότες και εργαζόμενους για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια που κουβαλά η σκόνη.

Στην Κύπρο παρατηρούνται συχνά επεισόδια μεταφοράς σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις περιοχές Βορείου Αφρικής και Δυτικής Ασίας.
Περισσότερο από την σκόνη επηρεάζονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Συνέπειες της αφρικανικής σκόνης στην οικονομία και στο περιβάλλονΔείτε πως κινείται η σκόνη- Σύνδεση με δορυφόρο

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η αφρικανική σκόνη έχει, επιπλέον, επιπτώσεις και στην οικονομία.

Μεταξύ άλλων, κατά την κορύφωση του φαινομένου αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αεροπορικές συγκοινωνίες καθώς και η αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα, η σκόνη αποτελεί εμπόδιο και στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τόσο λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας όσο και λόγω της απόθεσης σκόνης στους καθρέπτες των φωτοβολταϊκών.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η αφρικανική σκόνη αυξάνει το φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες με επακόλουθες αλλαγές στην τροφική αλυσίδα.

Η αφρικανική σκόνη μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία προς τη Γη, μειώνοντας το ισοζύγιο της ακτινοβολίας, ενώ θεωρείται ότι επιδρά και στο σχηματισμό νεφών και στις βροχοπτώσεις.

Συμβουλές από τον Πνευμονολόγο:

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο συνεργάτη του HealthNews, δρ Αντρέα Ζαχαριάδη, ευπαθείς ομάδες είναι παιδιά ηλικιωμένοι άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η χαπ χρονια βρογχίτιδα Εμφυσημα πνευμονική ίνωση βρογχεκτασιες. Άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια γενικά καρδιολογικά προβλήματα άτομα με ανοσοκαταστολή νεφροπαθείς και λοιπά

Πώς πρέπει να προφυλαχθεί ωστόσο κάποιος από τις επιδράσεις της σκόνης  όταν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ο γιατρός επισημαίνει:

Είναι καλό κάποιος να περιορίζεται στο σπίτι αν όμως πρέπει να βγει έξω να φορά μία μάσκα  Η έναν υγρό μαντηλάκι να το βάζει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα.

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πνευμονολόγο τους εάν έχουν κάποια επιδείνωση των συμπτωμάτων του
Κοινά συμπτώματα λόγω σκόνης είναι δυσκολία στην αναπνοή βήχας είτε ξηρός είτε με φλέγματα αίσθημα ότι η μύτη είναι γεμάτη με εκκρίσεις, μπουκωμένη μύτη δηλαδή ή ακόμα και κάψιμο στα μάτια και κόκκινα μάτια

Τέλος, είναι σημαντικό κάποιος καπνιστής τουλάχιστον ,αυτές τις μέρες να απέχει από αυτήν την κακή συνήθεια, σύμφωνα με τον γιατρό,γιατί μπορεί να επιδεινωθούν περισσότερο όλα του τα συμπτώματα

Σχολεία:

Όταν οι ρύποι ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, διακόπτεται η λειτουργία των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

 
Επιστημονική Κοινότητα:

Εντύπωση προκαλούν έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν μια ολόκληρη λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη, που «επισκέπτεται» τη χώρα μας ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Το ζήτημα προκαλεί τεράστια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τις επιπτώσεις που έχει η μεταφορά της «τοξικής» αφρικανικής σκόνης στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, καθώς η αφρικανική σκόνη εμφανίζεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
 
Οι επιστήμονες δίνουν πλέον για πρώτη φορά την εξήγηση για τα αυξημένα επεισόδια εμφάνισης σκόνης στον ουρανό των χωρών της Μεσογείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ερημοποίηση, που αποτελεί μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
 
Στη Σαχάρα, η ερημοποίηση προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.

 

Back to top button