breaking newsκοινωνία

Η κυβέρνηση παρατείνει το lockdown & αναβάλει το click away: Απελπισία για εκατομμύρια καταστηματάρχες! (upd)

 

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επεκτείνουν το lockdown τουλάχιστον για ακόμα μία βδομάδα κάτι που σημαίνει πως τα μαγαζιά που περίμεναν να ανοίξουν τη Δευτέρα με click away, ξεκινώντας την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, δεν θα ανοίξουν, προκαλώντας απελπισία σε εκατομμύρια καταστηματάρχες.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που θα συνεδριάσει το μεσημέρι με τους συναρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, φρόντισε ήδη από χθες να δείξει στους εκπροσώπους του υπ. Ανάπτυξης πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να ανοίξουν τα μαγαζιά, άσχετα με το οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

Οι λοιμωξιολόγοι μάλιστα με δυσκολία αποδέχθηκαν το αίτημα να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα το μεσημέρι. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή δεν δεχθεί την επαναφορά του μέτρου του click away στο λιανεμπόριο, τότε το ζήτημα πλέον θα ξανατεθεί σε μία εβδομάδα με την προοπτική επανεργοποίησης τους από τις 18 του μήνα.

 Κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα πάει ακόμα πιο πίσω το σχέδιο του «click inside», που θα άνοιγε και τα καταστήματα στους καταναλωτές με προκαθορισμένα και περιορισμένα ραντεβού.

«Η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει» είπε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως «με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει».

Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη πως «η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία», προσθέτοντας  πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση είπε στους πολίτες πως το νέο σκληρό lockdown θα κρατήσει μόνο για μία βδομάδα ακόμα μέχρι ν ‘ανοίξουν τα σχολεία αλλά όπως όλα δείχνουν δεν κράτησε τις υποσχέσεις της.

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:

· Ξεκινούν δια ζώσης τα μαθήματα σε όλα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής στη χώρα. Για το λόγο αυτό, οι γονείς και κηδεμόνες που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σχολικά συγκροτήματα υποχρεούνται να στείλουν γραπτό μήνυμα sms στο 13033 με τον κωδικό 4.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, θα έπρεπε να ξαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και όλα τα καταστήματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του click away.

Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, ληφθούν σήμερα από τους λοιμωξιολόγους θα ληφθούν με επιρροές από το ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον.

Ήδη, νέα παράταση δόθηκε στην αεροπορική οδηγία, με την οποία θα επιτρέπονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού, ενώ μία μία οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυστηροποιούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας τους από την πανδημία μετά τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, την τελική επιλογή της κυβέρνησης για την επάνοδο του click away θα καθορίσουν οι εισηγήσεις των «ειδικών», οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν τον κορμό της απογευματινής τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα στις έξι το απόγευμα.

 

Pronews
Back to top button